Raudonasis Kryžius užregistravo šimtus ukrainiečių karo belaisvių iš Mariupolio | kl.lt

RAUDONASIS KRYŽIUS UŽREGISTRAVO ŠIMTUS UKRAINIEČIŲ KARO BELAISVIŲ IŠ MARIUPOLIO

Tarptautinis Raudonasis Kryžius ketvirtadienį pranešė užregistravęs „šimtus“ ukrainiečių karo belaisvių, išvežtų iš Rusijos pajėgų apsuptos metalurgijos įmonės „Azovstal“ Ukrainos pietrytiniame uostamiestyje į Maskvos kontroliuojamas teritorijas.

Raudonasis Kryžius nurodė, kad ši registravimo operacija tęsiasi ketvirtadienį. Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) savo pranešime rašo, kad organizacija neprisideda prie šių asmenų pervežimo į jų laikymo vietas Rytų Ukrainoje, kontroliuojamas prorusiškų separatistų.

„Per registracijos procesą, kuriam padeda TRKK, asmenys užpildo anketą su asmeniniais duomenimis, pavyzdžiui, vardas, gimimo data ir artimiausias giminaitis, – sakoma pranešime. – Ši informacija leidžia TRKK stebėti paimtuosius į nelaisvę ir padėti jiems susiekti su savo šeimomis.“

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad nuo pirmadienio pasidavė 1 730 ukrainiečių „Azovstal“ gynėjų.

85-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Per pastarąją parą pasidavė 771 nacionalistų pulko „Azov“ kovotojas, – sakoma kasdieniame ministerijos pranešime apie konfliktą. – Nuo gegužės 16 dienos iš viso pasidavė 1 730 kovotojų, įskaitant 80 sužeistųjų.“

Ukrainiečių karių, gavusių savo kariuomenės nurodymą palikti sugriautą gamyklą, kuri buvo paskutinis pasipriešinimo bastionas Mariupolyje, ateitis neaiški. Kai kuriuos jų rusai nuvežė į vieną buvusią pataisos koloniją Maskvos remiamų separatistų teritorijoje.

Kyjivas tikisi iškeisti pasidavusius Mariupolio gynėjus, bet Rusija dar nėra patvirtinusi, ar jie bus įtraukti į kokį nors apsikeitimą belaisviais. Maskva perspėjo galinti kai kuriuos į nelaisvę paimtus ukrainiečių karius teisti už „karo nusikaltimus“.

Praeitą mėnesį Maskva paskelbė perėmusi Mariupolio kontrolę po kelias savaites trukusios apsiausties, bet šimtai Ukrainos karių tebekovojo didžiuliame „Azovstal“ komplekse, nuo Rusijos atakų ir bombardavimų slapstydamiesi toje pramonės zonoje esančiuose požeminiuose tuneliuose ir bunkeriuose.

Ukrainos gynybos ministerija sakė darysianti „viską, kas būtina“, kad išgelbėtų „Azovstal“ likusius karius, kurių skaičius nebuvo atskleistas, bet pripažino, kad neturi galimybių to padaryti karinėmis priemonėmis.

Neaiški padėtis

Raudonasis Kryžius citavo Ženevos konvencijose numatytas taisykles, pagal kurias organizacija turėtų turėti galimybes „be liudininkų“ apklausti karo belaisvius, ir sakė, kad jų lankymas neturėtų būti „pernelyg varžomas“.

Organizacija tikslaus karo belaisvių skaičiaus nenurodė.

Taip pat neaišku, kiek karių dar yra likę gamykloje. Rusija anksčiau skelbė, kad ten kovoja su maždaug 2 tūkst. ukrainiečių.

Rytų Ukrainos separatistų darinio – „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) – lyderis Denisas Pušilinas sakė, jog tie ukrainiečių kariai, kuriems reikia medicininės pagalbos, buvo hospitalizuoti, o kiti yra nuvežti į kalinimo įstaigą. Jis taip pat tvirtino, kad Raudonojo Kryžiaus atstovams buvo leista patikrinti tą įstaigą, bet kol kas šios informacijos neįmanoma patvirtinti.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ anksčiau pareiškė, kad Raudonajam Kryžiui tuojau pat turėtų būti suteiktos galimybės susitikti su pasidavusiais Mariupolio gynėjais. „Amnesty International“ direktoriaus pavaduotojas regionui Denisas Krivošejevas paminėjo neteisėtas egzekucijas, kuriomis kaltinamos rusų pajėgos Ukrainoje, ir sakė, kad „Azovstal“ gynėjų „neturi ištikti toks pats likimas“.

Nepaisant nesėkmės Mariupolyje Ukrainos pasitikėjimas savo jėgomis auga, ukrainiečių pajėgoms praktiškai sustabdžius Rusijos puolimą ir privertus rusus atsitraukti nuo Kyjivo bei sumažinti savo karinius tikslus.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, dalyvavusio keliuose derybų su Rusija raunduose, biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ sakė: „Šiuo metu nesiūlykite mums ugnies nutraukimo: tai neįmanoma be visiško Rusijos pajėgų išvedimo.“

„Kol Rusija nepasirengusi visiškai palikti okupuotų teritorijų, mūsų derybininkų komanda yra ginklai, sankcijos ir pinigai“, – rašė jis.

Ukrainos kariuomenė ketvirtadienio ryto pranešime nurodė, kad Rusijos pajėgos tęsia puolimą įvairiose rytinio fronto atkarpose, bet yra sėkmingai atremiamos.

Ukrainiečių kariuomenė rytiniame pranešime Mariupolio nepaminėjo.

Gairės: karas Ukrainoje, Raudonasis Kryžius, karo belaisviai, Mariupolis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS