Rusija apkaltino JAV ir NATO pavertus Ukrainą parako statine | kl.lt

RUSIJA APKALTINO JAV IR NATO PAVERTUS UKRAINĄ PARAKO STATINE

Maskva antradienį apkaltino JAV ir kitas NATO valstybes Ukrainą pavertus „parako statine“. Kaltinimas buvo išsakytas Vakarams pareiškus susirūpinimą dėl Rusijos sutelktų karių prie Ukrainos pasienio.

„JAV ir kitos NATO šalys tyčia verčia Ukrainą parako statine“, – sakė užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas, o jo komentarą paskelbė Rusijos naujienų agentūros. Jo teigimu, esą Vakarų šalys padidino ginklų tiekimą į Ukrainą.

Pastarosiomis savaitėmis suintensyvėjo Ukrainos karinių pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų susirėmimai Rytų Ukrainoje. Rusija netoli Ukrainos pasienio ėmė telkti karius ir taip sukėlė tarptautinės bendruomenės susirūpinimą dėl situacijos pablogėjimo daugiausiai rusiškai kalbančių žmonių apgyvendintame regione, kuris jau ilgus metus yra krečiamas karinio konflikto.


„Jei situacija pablogės, be abejo, padarysime viską, ką galime, kad užtikrintume mūsų piliečių saugumą, kad ir kur jie būtų“, – teigė S. Riabkovas.

„Tačiau visa atsakomybė už galimo konflikto paūmėjimo pasekmes teks Kijevui ir jo sąjungininkėms Vakaruose“, – tikino užsienio reikalų viceministras.

Antradienio vakarą netoli Majorsko kaimo, maždaug 35 km į šiaurę nuo separatistų bastiono Donecke, žuvo vienas Ukrainos karys, dar du buvo sužeisti, dronui numetus granatą ant Kijevo karių pozicijų, pranešė karinės pajėgos.

Antradienį Briuselyje lankosi Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, ten jis susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi.

D. Kuleba kiek vėliau antradienį turėtų susitikti ir su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu.

Prieš susitikimus jis teigė norįs aptarti galimą Vakarų paramą Ukrainai.

„Jau dabar turime aptarti praktinę paramą, kurios Ukraina sulauktų didelio masto ginkluoto konflikto atveju“, – pirmadienio vakarą televizijos transliacijos metu sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras.

NATO įspėja Rusiją

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį įspėjo Maskvą nebetelkti savo pajėgų prie sienos su Ukraina ir išreiškė tvirtą Aljanso paramą Kijevui.

Spaudos konferencijoje su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba J. Stoltenbergas sakė, kad „NATO palaiko Ukrainą“, ir pridūrė, kad Rusijos veiksmai yra „nepagrįsti, nepaaiškinami ir kelia didelį susirūpinimą“.

J. Stoltenbergas dabartinį Rusijos kariuomenės telkimą pavadino didžiausiu nuo 2014 metų.

„Rusija prie Ukrainos sienų perkėlė tūkstančius kovai parengtų karių; tai didžiausias rusų karių sutelkimas nuo neteisėtos Krymo aneksijos 2014-aisiais. Pastarosiomis dienomis Rytų Ukrainoje žuvo keli ukrainiečių kariai“, – sakė jis.

D. Kuleba savo ruožtu pareiškė, kad Ukraina ir jos partnerės Vakaruose dabar yra geriau pasirengusios nei prieš septynerius metus.

„Jei Maskva imtųsi kokių nors neapgalvotų žingsnių ar pradėtų naują smurto spiralę, tai brangiai atsieitų visomis prasmėmis“, – sakė D. Kuleba.

„Rusija privalo nutraukti šį kariuomenės telkimą Ukrainoje ir aplink ją, sustabdyti savo provokacijas ir nedelsdama deeskaluoti [padėtį]“, – pabrėžė NATO vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

teisingai

apkaltino

Faktas

Kremliaus fašistinė Putino klika savo agresijai ir teritorinėms pretenzijoms pateisinti bei pasaulio “naudingiems idiotams” įtikinti naudoja Gebelso metodą – kuo įžūlesnis melas, tuo lengviau juo patikėti. Tai ne kartą išbandyta ir patvirtinta Putino Rusijoje.

4

Įdomu, visi žmonės Žemėje vienodi, gyvena vienodai, tik dėl savo kvailumo galvoja, kad gyvena skirtingai, bet vieni nekenčia kitus ir atvirkščiai, dinozaurai buvo protingesni
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS