Po trečios iš eilės dienos išpuolių prieš Kyjivą atakos dronai smogė Maskvai | kl.lt

PO TREČIOS IŠ EILĖS DIENOS IŠPUOLIŲ PRIEŠ KYJIVĄ ATAKOS DRONAI SMOGĖ MASKVAI

  • 0

Maskvai antradienį smogė dronų būrys, o rusų bepiločiai orlaiviai trečią dieną iš eilės smogė Kyjivui, Ukrainai rengiantis kontrpuolimui prieš Rusijos pajėgas.

Rusijos gynybos ministerija apkaltino Kyjivą dėl išpuolių prieš Maskvą ir aplinkinį regioną, per kuriuos,  pareigūnų teigimu, buvo nesunkiai sužeisti du žmonės ir nežymiai apgadinta pastatų.

Kyjivas neigė atsakomybę dėl atakų Maskvoje.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas pajuokaudamas atmetė tiesioginio Kyjivo dalyvavimo suduodant smūgius bepiločiais orlaiviais galimybę.

Jis pavadino tai nelabai įdomiu įvykiu, tačiau pažymėjo, kad „galbūt ne visi dronai yra pasirengę pulti Ukrainą ir nori grįžti pas savo kūrėjus“.

„Visi žmonės, kurie mano, kad dėl kažkokių priežasčių gali žaisti vienpusį žaidimą, kad galima visiškai nebaudžiamai naikinti suverenią kitos valstybės valstybę... Ar po 15 mėnesių jie dar nesuprato, kad iš esmės 2014 metų jie neturės? Nebus pasirašyta jokia skiriamoji linija... Ir jie toliau kalbės apie tai, kaip jie visą pasaulį klupdo ant kelių – to nebus!“, – sakė M. Podoliakas. Jį citavo naujienų agentūra „Unian“.

Atsakydamas į klausimą, ar Ukraina susijusi su šiandienos išpuoliais prieš Maskvą, V. Zelenskio patarėjas teigė, kad šalis yra susijusi su dirbtiniu intelektu, bet ne tiesiogiai su išpuoliais.

Du dėl dronų atakų nukentėję gyvenamieji namai yra prestižinėje pietvakarinėje Rusijos sostinės dalyje, netoli miesto centro. Vienas iš jų yra netoli populiaraus parko.

Anksčiau šį mėnesį virš Kremliaus buvo perimti du dronai, tačiau antradienio įvykiai yra pirmas kartas, kai bepiločiai orlaiviai pataikė į Maskvos, esančios už šimtų kilometrų nuo fronto linijos Ukrainoje, gyvenamuosius rajonus.

Šie reidai bus vertinami kaip psichologinis smūgis ir didelė gėda Kremliui, labai norinčiam įtikinti, kad užsitęsęs konfliktas nekelia grėsmės rusams.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad per ataką buvo panaudoti aštuoni dronai.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame pareiškime ministerija teigė, kad visi priešo dronai buvo numušti arba neutralizuoti.

Išpuolį patvirtino Maskvos ir sostinės regiono valdžia.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas sakė, kad po reido į medikus kreipėsi du žmonės, tačiau niekas nepatyrė rimtų sužalojimų.

Sprogimai

Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas teigė, kad netoli sostinės taip pat buvo numušti keli dronai.

„Šį rytą kai kurių Maskvos srities rajonų gyventojai girdėjo sprogimus, tai buvo mūsų priešraketinės gynybos sistema“, – rašė jis.

„Keli dronai buvo numušti artėjantys prie Maskvos“, – sakė jis ir paragino gyventojus išlaikyti ramybę. Visos gelbėjimo tarnybos atlieka savo darbą, pridūrė gubernatorius.

Nuo Rusijos puolimo Ukrainoje pradžios dronų atakomis buvo atakuojami taikiniai netoli Maskvos, įskaitant toli nuo fronto esančius karinius objektus.

S. Sobianinas sakė, kad dviejų per antradienio smūgius apgadintų pastatų gyventojai buvo evakuoti, ir pridūrė, kad jie galės grįžti į savo butus, kai specialiosios tarnybos baigs darbą.

Taip pat antradienį Ukraina pranešė, kad per naujausią Rusijos ataką – trečią per 24 valandas prieš sostinę – numušė 29 iš 31 drono, daugiausia virš Kyjivo ir Kyjivo regiono.

Sostinės meras Vitalijus Klyčko pranešė, kad per Rusijos bepiločių lėktuvų masinę ataką šalies sostinėje žuvo vienas žmogus.

Platformoje „Telegram“ jis nurodė, kad gelbėtojai iš daugiaaukščio pastato pietiniame Kyjivo rajone evakavo tris sužeistuosius ir dar 20 žmonių. Dėl krintančių nuolaužų pastate kilo gaisras.

Pirmadienį Rusija Kyjivą apšaudė raketomis, priversdama panikos apimtus gyventojai bėgti į slėptuves. Tai buvo neįprastas Ukrainos sostinės puolimas dienos metu.

Naujausios atakos buvo surengtos Ukrainos sostinei nespėjus atsigauti po sekmadienio naktį įvykdytos dronų atakos – didžiausios nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija pradėjo savo karinę kampaniją Ukrainoje.

Balandžio mėnesį Kyjivas gavo pirmąsias Jungtinėse Valstijose pagamintų raketų „žemė–oras“ „Patriot“ siuntas, o JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį užsiminė, kad bus suteikta daugiau pagalbos.

Paklaustas apie aršius Rusijos išpuolius prieš Kyjivą, J. Bidenas žurnalistams sakė, kad tai nėra netikėta, ir pridūrė: „Todėl turime ir toliau teikti Ukrainai viską, ko jai reikia.“

Kyjivas pastaruoju metu rengiasi kontrpuolimui, nors apie jo laiką ir kryptį spėliojama jau kelis mėnesius.

Gairės: karas Ukrainoje, Maskva, Kyjivas, dronai, atakos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS