Rusija, Iranas ir Turkija paragino nutraukti atakas prieš Gazos Ruožo civilius gyventojus | kl.lt

RUSIJA, IRANAS IR TURKIJA PARAGINO NUTRAUKTI ATAKAS PRIEŠ GAZOS RUOŽO CIVILIUS GYVENTOJUS

  • 1

Rusija, Iranas ir Turkija pirmadienį paragino nutraukti atakas prieš nekaltus civilius gyventojus per Izraelio ir „Hamas“ konfliktą Gazos Ruože ir jo apylinkėse.

Teherane vykusiame susitikime šių trijų šalių, taip pat Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai pasikeitė nuomonėmis apie padėtį Gazos Ruože ir pabrėžė, kad būtina nedelsiant nutraukti nekaltų civilių gyventojų atakas, sakoma bendrame pareiškime.

Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė daugiau kaip 200 įkaitų.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir jau žuvo daugiau kaip 5 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilų, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gal

Rusija, Turkija ir Iranas tegul pirma parodo pastangas sustabdyti Rusijos vykdomą genocidą Ukrainoje.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS