Rusija: Odesos uoste smogta Ukrainos karinei infrastruktūrai | kl.lt

RUSIJA: ODESOS UOSTE SMOGTA UKRAINOS KARINEI INFRASTRUKTŪRAI

Rusų raketos per smūgį Ukrainos Juodosios jūros uostui Odesai, kuris yra labai svarbus grūdų eksportui, sunaikino ukrainiečių „karinės infrastruktūros“, sekmadienį sakė Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė.

„Raketos „Kalibr“ per didelio tikslumo smūgį sunaikino karinės infrastruktūros Odesos uoste“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ paskelbė Marija Zacharova, reaguodama į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pareiškimą, kad po šios atakos dialogas su Maskva tampa vis mažiau pateisinamas.

Šeštadienį Ukraina pranešė, kad Rusijos raketos smogė Juodosios jūros Odesos uostui. Odesos srities administracijos vadovas Maksymas Marčenka socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo pareiškime sakė, kad per smūgį buvo sužeista kažkiek žmonių ir apgadinta uosto infrastruktūra, bet daugiau detalių nepateikė.

M. Zacharova sakė, kad per smūgį buvo sunaikintas ukrainiečių „patrulinis laivas“.

Rusijos raketų smūgį Odesos uostui, surengtą praėjus vos dienai po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto iš šalies uostų atnaujinimo, pasmerkė Jungtinės Tautos ir Ukrainos sąjungininkės Vakaruose, įskaitant Europos Sąjungą ir JAV.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas šeštadienį pareiškė, kad Rusijos raketų smūgiais buvo taikytasi į Odesos uoste esančias grūdų saugyklas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka Rusijos smūgį Odesos uostui pavadino Kremliaus „spjūviu“ JT ir Turkijai. V. Zelenskis apkaltino Rusiją sistemingai pažeidžiant susitarimus.

Tačiau Turkijos gynybos ministras šeštadienį sakė, jog Maskva neigia smogusi Ukrainos Odesos uostui.

„Rusai mums pasakė, kad jie niekaip nėra susiję su šiais smūgiais ir jie labai kruopščiai nagrinėja šį atvejį“, – sakė Hulusi Akaras (Chulusis Akaras).

Penktadienį Stambule Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas pasirašė atskirus, bet identiškus susitarimus su JT ir Turkijos pareigūnais dėl užblokuotų laivybos maršrutų Juodojoje jūroje atvėrimo.

Susitarime numatyta Juodojoje jūroje nustatyti saugų koridorių laivams, apeinant žinomus minų laikus. Ukraina įrengė minų laukus, siekdamas apsisaugoti nuo potencialaus Rusijos amfibinio puolimo.  

Rusijos karinė invazija Ukrainoje paralyžiavo maisto produktų gabenimą iš šalies, kuri yra viena didžiausių kviečių ir kitų javų eksportuotojų.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir pakurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse. JT apskaičiavimu, dar 47 mln. žmonių susidūrė su ūmiu maisto stygiumi tiesiogiai dėl karo.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Marija Zacharova, Odesa
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS