Rusija pasiūlė JAV atnaujinti derybas dėl naujosios START sutarties pratęsimo | kl.lt

RUSIJA PASIŪLĖ JAV ATNAUJINTI DERYBAS DĖL NAUJOSIOS START SUTARTIES PRATĘSIMO

Rusija oficialiai pasiūlė Jungtinėms Valstijoms atnaujinti derybas dėl naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties pratęsimo, bet atsakymo kol kas negavo, interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

„Mes uždara linija, diplomatiniais kanalais oficialiai pasiūlėme amerikiečiams tuojau pat pradėti diskusijas... pratęsimo klausimu“, – ketvirtadienį paskelbtame interviu sakė S. Riabkovas.

Tačiau Jungtinės Valstijos į šį pasiūlymą dar neatsakė, pridūrė viceministras.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Maskva yra iki metų pabaigos pasirengusi pratęsti naująją START sutartį.

Naujoji START sutartis – tai 2011 metų vasario 5-ąją įsigaliojęs dvišalis Rusijos ir JAV susitarimas, ribojantis Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių. Sutarties galiojimo laikas – 10 metų, bet numatyta galimybė ją abipusiu susitarimu pratęsti dar penkeriems metams.

Šių metų vasario 5 dieną prasidėjo kontrolinis sutarties įvykdymo terminas; pagal jo sąlygas Rusijai ir JAV turi likti iki 1 550 dislokuotų branduolinių galvučių ir iki 700 dislokuotų jas nešti galinčių tarpžemyninių balistinių raketų, povandeninių laivų balistinių raketų ir sunkiųjų bombonešių arba iki 800 dislokuotų ir nedislokuotų nešėjų.

Maskva ne kartą ragino Vašingtoną kuo greičiau pradėti realias derybas dėl naujosios START sutarties pratęsimo. Tačiau amerikiečiai delsia atsakyti, o JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) padėjėjas Timas Morrisonas (Timas Morisonas) gegužės pabaigoje pareiškė, kad prezidentas dėl šios sutarties likimo tikriausiai apsispręs tik 2020 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS