Baku skelbia pergalę kare, Jerevane nuniokoti parlamento ir vyriausybės rūmai | kl.lt

BAKU SKELBIA PERGALĘ KARE, JEREVANE NUNIOKOTI PARLAMENTO IR VYRIAUSYBĖS RŪMAI

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas antradienį pareiškė, kad paliaubų susitarimas, turintis užbaigti kautynes ginčijamame Kalnų Karabacho regione, prilygsta Baku priešininko Jerevano „kapituliacijai“. Armėnijos parlamente ankstų antradienį tvyrojo chaosas, protestuotojams, įpykusiems dėl paliaubų susitarimo su Azerbaidžanu, įsiveržus į pastatą ir reikalaujant šalies lyderių atsistatydinimo.

„Privertėme juos pasirašyti šį dokumentą“, – kalbėdamas per televiziją pareiškė I. Aliyevas, turėdamas galvoje Armėnijos premjero Nikolo Pašiniano vyriausybės pasirašytą paliaubų susitarimą.

I. Aliyevas pridūrė, kad karinio konflikto fazė Kalnų Karabache jau užbaigta.

„Karinė fazė baigiasi, ir mes pereiname prie politinio sureguliavimo. Šis variantas mums maksimaliai parankus. Faktiškai tai yra Armėnijos karinė kapituliacija“, – pabrėžė Azerbaidžano lyderis.

Kiek anksčiau N. Pašinianas per „Facebook“ paskelbtoje žinutėje pripažino pasirašęs „skausmingą“ susitarimą su Baku ir Rusija užbaigti karą dėl ginčijamo regiono, nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio atsiskyrusį nuo Azerbaidžano ir kontroliuojamą armėnų separatistų.

„Pasirašiau pareiškimą su Rusijos ir Azerbaidžano prezidentais dėl karo Karabache nutraukimo“, – nurodė jis. N. Pašinianas pridūrė, kad šis žingsnis yra „neapsakomai skausmingas man asmeniškai ir mūsų žmonėms“.

Paliaubos turėtų užbaigti jau šešias savaites besitęsiančius įnirtingus susirėmimus, nusinešusius šimtus žmonių, tarp jų taikių gyventojų, gyvybių.

„Priėmiau šį sprendimą atlikęs nuodugnią karinės padėties analizę“, – sakė N. Pašinianas, Azerbaidžano pajėgoms pasiekus reikšmingų laimėjimų kovojant su Kalnų Karabacho armėnų pajėgomis.

 

 

Pasak Armėnijos premjero, pasiektas susitarimas yra „geriausias įmanomas dabartinės padėties sprendinys“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė, kad paliaubos įsigalioja antradienio vidurnaktį Maskvos (pirmadienį 23 val. Lietuvos) laiku ir kad Maskva pasiųs į Kalnų Karabachą „taikdarių“ kontingentą. Vėliau Rusijos gynybos ministerija informavo, kad šį kontingentą sudarys beveik 2 tūkst. karių.

I. Aliyevas teigė, kad Baku per „karinę konflikto fazę“ pasiekė visų numatytų tikslų.

„Stabdome [karinius veiksmus]. Jau daviau atitinkamą įsakymą, nes gerbiame pasirašytus dokumentus. Tačiau priešininkas taip pat privalo sustoti, nes mes eisime iki galo, – kalbėjo jis. – Pasiekėme viską, ko norėjome. Aš jiems faktiškai iškėliau ultimatumą. Nenorėjau lieti kraujo, todėl kalbėjau apie pasiruošimą sustabdyti kovos veiksmus ir pereiti prie politinio sureguliavimo.“

Azerbaidžano miestų gatvėse žmonės šventė pergalę

I. Aliyevas pažymėjo, kad šis „istorinės reikšmės“ susitarimas suteikia Armėnijai trumpą laiką išvesti savo pajėgas iš Kalnų Karabacho ir kad Rusija bei Baku sąjungininkė Turkija dalyvaus įgyvendinant paliaubas.

Pranešimas apie paliaubų susitarimą buvo paskelbtas I. Aliyevui ankstesnę dieną pranešus, kad Azerbaidžano pajėgos užėmė svarbų Kalnų Karabacho miestą Šušą.

Armėnijos pareigūnai pirmadienį teigė, kad kautynės dėl šio miesto tęsiasi, bet vienas aukšto rango separatistų pareigūnas pareiškė, jog padėtis „visiškai mūsų nevaldoma“ ir kad azerbaidžaniečių pajėgos kelia grėsmę regiono pagrindiniam miestui Stepanakertui.

Turkija antradienį pasveikino Azerbaidžano pajėgų „reikšmingus laimėjimus“, įtvirtintus paliaubų susitarime, kurį Baku sudarė su Jerevanu po pusantro mėnesio trukusių įnirtingų kovų dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kontrolės.

„Mūsų brangus Azerbaidžanas pasiekė reikšmingų laimėjimų kovos lauke ir už [derybų] stalo, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu. – Nuoširdžiai sveikinu juos su šia palaiminta sėkme.“

V. Putinas savo ruožtu pareiškė, kad Baku ir Jerevano susitarimas sukurs „pagrindą  Kalnų Karabacho problemos ilgalaikiam sureguliavimui“.

 

 

Armėnai įtūžo

Paskelbus žinią apie paliaubas, įtūžę protestuotojai Jerevane įsiveržė į vyriausybės pastatą ir jį nusiaubė, įskaitant N. Pašiniano kabinetą.

Pasak vieno naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, į pastatą įsiveržę kelios dešimtys žmonių daužė baldus, įrangą, laužė duris ir daužė langus. Dar keli šimtai protestuotojų pasiliko gatvėje. Policija riaušininkų veiksmų niekaip nestabdė.

Vėliau dalis demonstrantų nužygiavo prie vyriausybinių rezidencijų rajono, kur gyvena N. Pašinianas ir jo šeima. Apsaugininkai protestuotojams pareiškė, kad premjero namuose nėra; tarp policijos ir demonstrantų įvyko susirėmimų.

„Iš ministro pirmininko rezidencijos buvo pavogtas kompiuteris, laikrodis, kvepalai, vairuotojo pažymėjimas ir kiti daiktai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė vyriausybės vadovas.

Šimtai žmonių taip pat įsiveržė į parlamento pastatą.Daugelis jų susirinko jo salėje, užėmė parlamentarų vietas ir šaukė „Atsistatydink!“ arba „Lauk!“.

Protestuotojams bandant lipti ant pakylos kalbėti, jie buvo perrėkiami, kai kurie jų mėtė butelius. Kilo ginčų ir susistumdymų.

Keli ten buvę policijos pareigūnai nelabai padėjo užkirsti kelią suirutei, o žmonės klajojo po koridorius, kur buvo atidarytos durys ir išmėtyti kabinetuose esantys daiktai.

Vietos žiniasklaidos teigimu, buvo užpultas ir sumuštas parlamento pirmininkas Araratas Mirzojanas.

Naktį minia sumažėjo, tačiau kai kurie protestuotojai liko parlamento viduje.

N. Pašinianas ragino protestuotojus eiti namo ir feisbuke parašė: „Šiuo sudėtingu metu privalome stovėti petys į petį.“

Protestuotojai Jerevane reikalavo vyriausybės paleidimo

Armėnijos kariuomenė: padarėme, kas įmanoma ir kas neįmanoma

Karas Kalnų Karabache dar nėra visiškai pasibaigęs, tačiau atėjo metas nutraukti kraujo praliejimą, sakoma Armėnijos gynybos ministerijos ir ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo bendrame pareiškime.

„Mūsų kariuomenė padarė viską, kas įmanoma ir neįmanoma, faktiškai kovodama su visapusiškai kariniu, politiniu ir diplomatiniu požiūriu Turkijos palaikomo dešimtį milijonų [gyventojų turinčio] Azerbaidžano ginkluotosiomis pajėgomis, keliais tūkstančiais teroristų samdinių. Tačiau atėjo laikas nutraukti kraujo praliejimą. Armėnijos, Rusijos ir Azerbaidžano politinė vadovybė pasiekė susitarimą. Karas dar nėra visiškai pasibaigęs, o karinės operacijos Arcache vis dar tęsiasi“, – sakoma antradienį paskelbtame pranešime, kuriame minimas Kalnų Karabacho armėniškas pavadinimas.

Gynybos ministerija ir ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pabrėžė, kad yra įpareigoti vykdyti šalies karinės ir politinės vadovybės sprendimus, kurie buvo priimti remiantis išsamia situacijos analize ir įvertinimu, ir paragino piliečius vengti veiksmų, kurie galėtų pakenkti valstybingumo pagrindams.

Rusija siunčia į Kalnų Karabachą beveik 2 tūkst. taikdarių

Kalnų Karabache tęsiantis įnirtingoms kautynėms tarp Azerbaidžano pajėgų ir Armėnijos remiamų separatistų, Rusija siunčia į šį regioną beveik 2 tūkst. „taikdarių“, antradienį pranešė Gynybos ministerija.

Ši žinia buvo paskelbta kelioms valandoms po pranešimo, kad vienas Rusijos karinis sraigtasparnis buvo numuštas Armėnijos pietinėje dalyje netoli sienos su Azerbaidžanu ir kad per šį incidentą žuvo du įgulos nariai, o dar vienas buvo sužeistas. Baku pripažino, kad orlaivį Mi-24 numušė azerbaidžaniečių pajėgos ir atsiprašė dėl šio incidento.

Azerbaidžaniečių numušto Rusijos sraigtasparnio nuolaužos/ITAR-TASS nuotr.

„Ugnies ir karinių veiksmų nutraukimo kontrolei Kalnų Karabacho konflikto zonoje dislokuojamas Rusijos Federacijos taikdarių kontingentas – 1 960 kariškių, 90 šarvuotųjų transporterių, 380 automobilinės ir specialiosios technikos“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Rusijos kontingento pagrindą sudarys Centrinės karinės apygardos 15-osios atskirosios motošaulių brigados padaliniai, pridūrė ministerija.

„Rusijos taikdarių kontingentas iš Uljanovsko aerodromo išskris karinės transporto aviacijos lėktuvais Il-76“, – pažymėjo ministerija.

Pranešime sakoma, kad šios pajėgos bus sutelktos stebėjimo postuose, įrengtuose Kalnų Karabache palei konflikto šalių pajėgų sąlyčio liniją, o jų štabas bus įkurtas regiono pagrindiniame mieste Stepanakerte.

Kiek anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė, kad Armėnija ir Azerbaidžanas sutiko įgyvendinti paliaubų susitarimą Kalnų Karabache.

Pasak V. Putino, Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas (Ilchamas Alijevas) pasirašė pareiškiamą, „skelbiantį visišką ugnies nutraukimą... Kalnų Karabacho konflikto zonoje“ nuo antradienio vidurnakčio Maskvos (pirmadienį 23 val. Lietuvos) laiku. Anksčiau tokį patį pranešimą paskelbė N. Pašinianas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

cha

Čiupliuk, išmok taisyklingai parašyti Azerbaidžano prezidento pavardę. Kiek mokykloj turėjai iš lietuvių kalbos ? Alijevas, o ne Aliyevas, "Chuply"......

Anonimas

Armenija aktyviai pradejo ciulpti amerikosams. Rusai yra idiotai kad palaiko tuos Jerevano isdavikus kurie suvarys peili i nugara. Na ir isvis paskutiniu laiku matome Rusijos bejegiskuma. Atrodo kad Rusija valdo Washingtono chalujai. Rusija vis atsitraukia nors NATO ir Amerika neissove ne vieno sovinio i Rusijos puse. Dokia apsitriedusi RUSIJA TURI BUTI SUNAIKINTA.

pastebėjimas

Kalnų Karabachas pasmerktas , kaip ir jo gyventojai krikščionys, vadinamam "demokratiniam pasauliui" nusispjauti į vykdomas skerdynęs, tuo labiau, kad prie to tiesiogiai prisideda viena iš nato valstybių. Rusija yra įsipareigojusi ginti Armėniją, bet Kalnų Karabachas oficialiai nėra Armėnijos dalis ir jo atžvilgiu įsipareigojimas negalioja ir būtų neteisėtas, taip kad lieka tik bandymas įtakoti paliaubas ir siųsti įvairių šalių taikdarius, kitaip turkų samdiniai tiesiog išskers vietinius gyventojus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS