Rusija sužlugdė „Islamo valstybės“ planus įvykdyti teroro išpuolius Maskvoje | kl.lt

RUSIJA SUŽLUGDĖ „ISLAMO VALSTYBĖS“ PLANUS ĮVYKDYTI TERORO IŠPUOLIUS MASKVOJE

  • 1

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) pirmadienį pranešė sulaikiusi grupę asmenų, kurie ruošėsi surengti didžiulio masto teroro išpuolius Maskvos transporto sistemoje bei prekybos centruose ir kuriems vadovavo džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) nariai iš Sirijos.

Saugumo pareigūnai minėtą grupę sulaikė šalia Maskvos. Kaip pranešė FSB, šie asmenys planavo „virtinę teroristinių išpuolių masinio žmonių susibūrimo vietose, įskaitant viešąjį transportą ir didžiuosius prekybos centrus Maskvoje, panaudojant savižudžius sprogdintojus ir galingus sprogstamuosius užtaisus“.

Tarnyba nurodė nustačiusi, kad išpuolius organizavo Sirijoje esantys „Islamo valstybės“ emisarai, įvardijami kaip T.M.Nazarovas ir A.M.Širindžonovas.

Šį mėnesį Tadžikistano žiniasklaida pranešė, kad Todžhidinas Nazarovas, dar žinomas kaip Abu Osama Noraka, buvo matomas Sirijoje filmuotuose „Islamo valstybės“ vaizdo įrašuose, paskelbtuose džihadistų interneto svetainėse.

FSB pareigūnai atliko kratą šalia Maskvos veikusioje sprogmenų gamybos laboratorijoje ir sulaikė minėtos grupės koordinatorių, „Islamo valstybės“ emisarą Rusijoje, taip pat sprogmenų gamybos specialistą bei du potencialius mirtininkus, nurodoma tarnybos pranešime.

Per operaciją buvo sulaikyti trys asmenys iš Centrinės Azijos šalių ir vienas Rusijos pilietis.

Rusijos valstybinis televizijos kanalas „Rossija 24“ parodė FSB filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip reidą surengę pareigūnai civilių drabužiais ant grindų paguldo du vyrus su juodomis kuprinėmis ir antrankiais surakina jų rankas. Reportaže taip pat parodyta įranga, kuri, remiantis pranešimu, buvo naudojama cheminiams mišiniams gaminti.

Pranešimai apie užkardytus didelio masto teroristinius išpuolius Rusijoje yra gana dažni.

Liepos mėnesį FSB pranešė sulaikiusi septynis asmenis iš Centrinės Azijos, „besiruošusius teroro atakoms“ Sankt Peterburge, kur balandį per sprogdinimą metropolitene žuvo 15 žmonių.

Įtariamas šio išpuolio vykdytojas žuvo per sprogimą. Jis buvo gimęs Kirgizijoje, tačiau vėliau gavo Rusijos pilietybę.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė su teroristų tinklu „al Qaeda“ siejama mažai žinoma grupuotė, pasivadinusi Imamo Šamilio batalionu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

"Rusija sužlugdė „Islamo valstybės“ planus įvykdyti teroro išpuolius Maskvoje" - o kaip dėl išpuolių Vašingtone?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS