Ukraina raketomis apšaudė laivų statyklą Kryme, sunaikino Rusijos karo laivą | kl.lt

UKRAINA RAKETOMIS APŠAUDĖ LAIVŲ STATYKLĄ KRYME, SUNAIKINO RUSIJOS KARO LAIVĄ

  • 0

Rusija sekmadienį pareiškė, kad Ukraina raketomis apšaudė laivų statyklą rytinėje Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio pakrantėje, apgadino laivą ir sukėlė nuolaužų kritimą ant doko.

Kyjivas ne kartą yra sakęs, kad planuoja Krymą susigrąžinti ir suintensyvino išpuolius Juodosios jūros pusiasalyje po to, kai birželį pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą.

„Lapkričio 4 dieną Ukrainos kariuomenė paleido 15 sparnuotųjų raketų į laivų statyklą „B. E. Butoma“ (Zaliv) Kerčės mieste“, – nurodė valstybinė žiniasklaida, remdamasi Rusijos gynybos ministerijos išplatintu pranešimu.

„Oro gynybos sistemos numušė 13 sparnuotųjų raketų“, – teigė ministerija ir pridūrė: „Dėl priešo sparnuotosios raketos pataikymo buvo apgadintas gamykloje esantis laivas“.

Tačiau Gynybos ministerija nenurodė, kaip smarkiai laivas buvo apgadintas, ir nepatikslino, kuris iš laivų buvo apšaudytas.

Maskvos paskirtas pusiasalio vadovas Sergejus Aksionovas pranešė, kad numuštų raketų nuolaužos taip pat nukrito ant netoliese esančio doko, tačiau daugiau žalos nebuvo. Išsamesnės informacijos jis nepateikė.

Netoliese esantis Krymo tiltas į Rusijos žemyninę dalį, kuris jau anksčiau buvo tapęs Ukrainos pajėgų taikiniu, šeštadienį buvo trumpam uždarytas dėl neskelbiamų priežasčių.

Ukraina apie ataką pranešė šeštadienį, o detales patvirtino sekmadienį.

„Lapkričio 4 dienos vakare Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai smogė laikinai okupuotoje Kerčės srityje esančiai Zalivo laivų statyklai ir uosto infrastraktūrai“, – teigiama Ukrainos išplatintame pranešime.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas pareiškė, kad į laivų statyklą buvo smogta sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“. Jis taip pat padėkojo lakūnams, kurie, pasak jo, sėkmingai sudavė šiuos smūgius.

Ukrainos ir Rusijos išpuoliai Juodojoje jūroje ir aplink ją suintensyvėjo po to, kai Maskva pasitraukė iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.

Rugsėjį Ukraina surengė raketų ataką, kuria smogė Maskvos Juodosios jūros laivyno būstinei Sevastopolio uostamiestyje.

Ukraina patvirtino Kryme sunaikinusi rusų laivą

Ukrainos ginkluotosios oro pajėgos, jų pačių duomenimis, per ataką prieš laivų statyklą Maskvos aneksuotame Kryme sunaikino rusų karo laivą.

Ginkluotųjų oro pajėgų vadas generolas leitenantas M. Oleščukas savo „Telegram“ kanale pareiškė, kad smūgis patvirtintas.

Rusijos gynybos ministerija prieš tai pranešė apie apgadintą laivą, tačiau jo neįvardijo. M. Oleščuko duomenimis, šis Rusijos Juodosios jūros laivyno laivas turėjo būti naudojamas sparnuotosioms raketoms leisti.

Proukrainietiškų tinklaraštininkų teigimu, per ataką smogta korvetei „Askold“. Tai „Karakurt“ klasės raketinis laivas. Jis yra vienas moderniausių Rusijos kariniame laivyne. Laivas į vandenį nuleistas 2021 m. ir yra ginkluotas „Kalibr“ sparnuotosiomis raketomis.

Ukraina praneša praėjusią parą nukovusi 990 Rusijos karių

Rusija nuo plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios 2022 m. vasario 24 d. jau neteko apie 305 090 karių. Vien tik praėjusią parą likviduota 990 priešo kareivių, sekmadienį feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

Be to, štabo duomenimis, Ukrainos gynėjai sunaikino 5 284 Rusijos tankus (+8), 9 953 (+14) šarvuotąsias kovos mašinas, 7 375 (+12) artilerijos sistemas, 867 (+6) daugkartinio paleidimo raketų sistemas, 570 (+2) priešlėktuvinės gynybos sistemų, 322 (+1) lėktuvus, 324 sraigtasparnius, 5 534 dronus, 1 554 (+3) sparnuotąsias raketas), 20 laivų, 1 povandeninį laivą, 9 730 (+14) automobilių, 1 047 (+9) specialiosios technikos vienetus.

Kaip pažymi štabas, šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiantys intensyvūs mūšiai.

Gairės: karas Ukrainoje, Krymas, Rusija, laivų statykla Kryme
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS