Rusijoje suimtas sukčiavimu įtariamas stambaus JAV investicijų fondo vadovas | kl.lt

RUSIJOJE SUIMTAS SUKČIAVIMU ĮTARIAMAS STAMBAUS JAV INVESTICIJŲ FONDO VADOVAS

  • 0

Rusijoje suimtas sukčiavimu įtariamas vienos stambios JAV investicinės įmonės vadovas, kuris penktadienį stos prieš teisėjus Maskvoje, informavo teismas.

Teismo dokumentuose sakoma, kad milijardines pajamas gaunančio investicijų fondo „Baring Vostok“ steigėjas Michaelas Calvey (Maiklas Kalvis) buvo areštuotas ir gali būti apkaltintas sukčiavimu.

Tyrėjai įtaria, kad bylos figūrantai prisidėjo prie daugiau nei 2,5 mlrd. rublių (33 mln. eurų) banko „Vostočnyj“ lėšų grobstymo.

Sukčiavimu įtariami dar keli su fondu siejami asmenys ir kiti verslininkai; visi jie taip pat buvo sulaikyti, Rusijos naujienų agentūroms sakė vienas teismo atstovas.

Vienas jų yra Prancūzijos pilietis Phillipe'as Delpalas (Filipas Delpalas), prižiūrintis „Baring Vostok“ investicijas į finansinį sektorių.

Be M. Calvey ir Ph. Delpalo, kaltinimai taip pat pateikti „Baring Vostok“ partneriui Vaganui Abgarianui, investicijų direktoriui Ivanui Ziuzinui, buvusiam banko „Vostočnyj“ valdybos pirmininkui Aleksejui Kordičevui, taip pat vienos antstolių kontoros generaliniam direktoriui Maksimui Vladimirovui.

Visi jie kaltinami itin didelio masto sukčiavimu, o tyrėjai prašo teismo leisti suimti šiuos asmenis šešiems mėnesiams.

M. Calvey nepripažino savo kaltės dėl įtariamo lėšų grobstymo.

„Per apklausą ponas Calvey nepripažino jam mestų įtarimų“, – per teismo posėdį kalbėjo vienas Rusijos tyrimų komiteto tyrėjas.

Anot jo, verslininką būtina suimti, nes šis turėdamas JAV pilietybe gali išvažiuoti iš Rusijos.

„Ponui Calvey inkriminuojami veiksmai nesusiję su verslo veikla. Banko, kitų juridinių asmenų ir M. Calvey pavaldžių virtinės lengvatinio apmokestinimo įmonių atliktais veiksmais buvo siekiama neteisėtai praturtėti“, – pridūrė tyrėjas.

Prokuroras pavadino tyrėjų prašymą „teisingu ir pagrįstu“.

Tuo metu „Baring Vostok“ savo pareiškimu patvirtino, kad buvo suimti keturi jos darbuotojai, bet neatskleidė jų vardų.

„Teisėsaugos veiksmai tiesiogiai nesiejami su „Baring Vostok“ ir kitų portfeliui priklausančių kompanijų veikla“, – teigiama minėtame pareiškime.

Ph. Delpalas penktadienį stojo prieš Maskvos Basmano rajono teismą, kur buvo nagrinėjimas jo sulaikymas, pranešė teismas.

„Griežtai prieštarauju prašymui mane sulaikyti, – angliškai kalbėjo jis teisme. – Nesu susijęs su įtariamu nusikaltimu.“

Anot Ph. Delpalo, jis gyvena Maskvoje pastaruosius 15 metų, o kartu su juo sostinėje gyvena žmona ir dvi dukros.

Rusijos vicepremjeras Antonas Siluanovas  pareiškė naujienų agentūroms, kad bet kuriems užsienio investuotojams nuteisimo atveju būtina taikyti visą įstatymų galią.

„Kalbant apie sukčiavimą, galiu pasakyti tiek: nepažeidinėkite įstatymų. Jei faktai bus patvirtinti, niekas nepasigailės kaltininkų“, – sakė jis Juodosios jūros kurte Sočyje surengto investicijų forumo kuluaruose.

„Nesvarbu, ar jis užsienietis, ar rusas – čia nėra jokio skirtumo“, – pridūrė vicepremjeras.

„Itin neigiama investicijoms“

Fondas „Baring Vostok“ specializuojasi privataus kapitalo investavime Rusijoje ir kitose posovietinėse valstybėse.

Nuo 1994 metų fondas investavo regione per 2,8 mlrd. dolerių (2,5 mlrd. eurų), sakoma jo svetainėje.

Įmonė įdarbinusi Maskvoje daugiau kaip 40 žmonių ir investavo lėšų į įvairias stambias Rusijos bendroves, tokias kaip interneto milžinė „Yandex“, žiniasklaidos kompanija „CTC Media“ ir telekomunikacijų firma „Golden Telecom“.

Vienas su „Baring Vostok“ veikla susipažinęs šaltinis pranešė naujienų agentūrai AFP, kad ši byla galėtų būti vietos varžovų mėginimas pakenkti fondui.

Šaltinio teigimu, būtų „didžiulė staigmena“, jei paaiškėtų, kad kaltinimai yra pagrįsti.

„Jie yra vieni profesionaliausių investuotojų Rusijos rinkose. Su jais niekada nebuvo jokių problemų“, – nurodė naujienų agentūros pašnekovas.

„Visa tai itin neigiama ir kenksminga investicijoms“, – pridūrė jis.

M. Calvey yra ne tik įmonės steigėjas, bet ir jos vyresnysis partneris.

Per persikėlus į Maskvą jis dirbo Londone ir Niujorke Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko vardu investuodamas į naftos ir dujų sektorius, sakoma jo biografijoje, paskelbtoje fondo tinklapyje.

M. Calvey taip pat yra analitinio instituto „Atlantic Council“ valdybos narys.

Remiantis Ph. Delpalo biografija, jis prisijungė prie „Baring Vostok“ 2012 metais, o prieš tai įsteigė kompaniją „Cetelem Russia“, priklausančią įmonių grupei „BNP Paribas Group“.

Abu verslininkai nėra pirmieji užsienio investuotojai, kaltinami Rusijos įstatymų pažeidimais.

JAV gimusiam Billui Browderiui (Bilui Brauderiui), kuris anksčiau buvo didžiausias užsienio investuotojas Rusijoje, 2008 metais buvo iškelta baudžiamoji byla, kai jam dirbęs teisininkas Sergejus Magnitskis atskleidė didelio masto korupciją tarp teisėsaugos pareigūnų.

Abiem buvo iškelti kaltinimai dėl mokestinio sukčiavimo, o S. Magnitskis mirė tardymo izoliatoriuje dėl negydytų sveikatos problemų. Jo byla vėliau įkvėpė JAV Magnitskio įstatymą, pagal kurį žmogaus teisių pažeidimais įtariami Rusijos pareigūnai traukiami į „juoduosius sąrašus“.

Tuo metu B. Browderis Rusijoje už akių nuteistas kalėti devynerius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS