Rusijoje už kritiką karui Ukrainoje įkalintas žurnalistas | kl.lt

RUSIJOJE UŽ KRITIKĄ KARUI UKRAINOJE ĮKALINTAS ŽURNALISTAS

Trečiadienį Rusijos teismas skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę žurnalistui už karo Ukrainoje kritiką socialiniuose tinkluose, pranešė jo darbdavys.

Karoliovo miestelio prie Maskvos teismas „nuteisė „RusNews“ žurnalistą Romaną Ivanovą kalėti septynerius metus kolonijoje už tai, kad paskelbė „klastotes“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas“, „Telegram“ kanale pranešė „RusNews“.

51 metų R. Ivanovas buvo pripažintas kaltas skleidęs „melagingą informaciją“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas ir nubaustas pagal griežtus Maskvos karinės cenzūros įstatymus. Maskva pasitelkia įstatymus apie ginkluotųjų pajėgų „diskreditavimą“ arba „melagingą informaciją“, kad užgniaužtų plataus masto karinio puolimo Ukrainoje viešą kritiką.

„Taika ir laisvė“, – po nuosprendžio išeidamas iš teismo salės šūktelėjo R. Ivanovas. „Mes su tavimi. Tu nesi vienas“, – šaukė ir plojo jo šalininkai, tai matė teismo salėje buvę naujienų agentūros AFP žurnalistai.

2022 m. socialiniuose tinkluose „Telegram“ ir „VKontake“ paskelbtuose įrašuose R. Ivanovas kritikavo Rusijos karinį puolimą Ukrainoje ir karo nusikaltimus Bučoje. Pernai jis buvo suimtas, kaltės nepripažino. Per ankstesnį teismo posėdį jis sakė: „Žurnalistika Rusijoje nebeegzistuoja“. „Turime paklausti savęs, kodėl sėjame aplink save kančias ir nelaimes, kodėl mūsų šalis virto kančių ir nelaimių lavina“, – sakė jis.

R. Ivanovas dirbo vietos valstybiniame televizijos kanale, tačiau 2021 m. buvo atleistas, kai pranešė apie įtariamą korupciją, sukčiavimą per rinkimus ir ekologines problemas Koroliove.

Po nuosprendžio R. Ivanovo motina prie teismo salės sakė esanti įsitikinusi, kad byla jam buvo sukurpta vietos valdžios užsakymu, kaip atpildas už jo pranešimus. „Viskas, kuo jis kaltinamas, yra visiškai suklastota“, – sakė Ala Ivanova. „Aš ir toliau kovosiu, – pridūrė ji, kalbėdama pro ašaras. – Myliu savo sūnų ir juo didžiuojuosi. Didžiuojuosi, kad jis kovojo už žmones, padėjo žmonėms“.

Gairės: žurnalistas, Romanas Ivanovas, įkalintas, karo kritika, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS