Rusijos teismas trims mėnesiams pratęsė E. Gershkovicho suėmimą | kl.lt

RUSIJOS TEISMAS TRIMS MĖNESIAMS PRATĘSĖ E. GERSHKOVICHO SUĖMIMĄ

  • 2

Rusija ketvirtadienį trims mėnesiams pratęsė ledinio „The Wall Street Journal“ žurnalisto Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) suėmimą dėl kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos jis neigia.

31-erių JAV pilietis E. Gershkovichas buvo sulaikytas Jekaterinburge kovo pabaigoje, komandiruotės metu.

Gegužę Maskvos teismas prokurorų prašymu sutiko palikti jį suimtą iki rugpjūčio 30 dienos.

„Sulaikymo laikas pratęstas trims mėnesiams (...) Iki 2023 metų lapkričio 30 dienos“, – ketvirtadienį sakė Maskvos Lefortovo teismo atstovas spaudai.

Naujienų agentūros AFP atstovams nebuvo leista patekti į teismo, kuris vyko už uždarų durų, posėdžių salę.

Tačiau AFP žurnalistai matė, kaip kaukėti vyrai į teismą atvedė surakintą antrankiais 31-erių vyrą, vilkintį languotus marškinius ir džinsus.

Po posėdžio vienas iš E. Gershkovicho advokatų išėjo iš teismo, nepateikęs žurnalistams jokių komentarų.

E. Gershkovichas ir jo darbdavys neigia, kad vyras Rusijoje šnipinėjo. JAV vyriausybė pareiškė, kad jis sulaikytas neteisėtai, ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti.

E. Gershkovicho sulaikymas sukėlė nerimą Rusijos žurnalistams, nes valdžios institucijos nepateikė išsamios informacijos apie tai, kokius įrodymus surinko kaltinimams šnipinėjimu pagrįsti.

Amerikietis laikomas Maskvos Lefortovo kalėjime, kuris yra liūdnai pagarsėjęs dėl žiaurių sąlygų.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paragino paleisti žurnalistą.

Daugelis Vakarų žurnalistų išvyko iš Rusijos po to, kai Kremlius pasiuntė kariuomenę į Ukrainą. Maskvai apsunkinus akreditacijos gavimą žurnalistams pasidarė sunkiau rengti reportažus.

Pastaraisiais metais Rusijoje keli JAV piliečiai buvo nuteisti griežtomis bausmėmis.

Liepą Jungtinės Valstijos pareiškė, kad, nepaisant aukšto lygio derybų, vis dar nėra aiškaus kelio, kaip sugrąžinti E. Gershkovichą namo.

Vokietija ketvirtadienį pasmerkė Rusijos teismo sprendimą trims mėnesiams pratęsti JAV žurnalisto suėmimą pavadinusi tai brutalios Maskvos sistemos pavyzdžiu.

Užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) žurnalistams sakė, kad šis sprendimas „parodo, ką reiškia ši brutali jėga namuose – kad Rusijoje nėra sąžiningų teismų“, ir pridūrė, kad E. Gershkovichas turi būti paleistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

RICHARD

A ;TAI CIA TAS RUSAS;;;;;TIKRAS VARDAS METRIKUOSE ;IVANAS

ogi

pasiulykit sukeist su paleckiuku idomu kaip reaguos putka ???p

SUSIJUSIOS NAUJIENOS