Ryšys su „Hamas“ – mirties nuosprendis | kl.lt

RYŠYS SU „HAMAS“ – MIRTIES NUOSPRENDIS

Nuo karo pradžios Gazos Ruože Izraelis skelbia smogęs daugiau nei 12 tūkst. objektų, įskaitant ginklų sandėlius, aukščiausio rango „Hamas“ lyderiams priklausančius namus ir raketų arsenalus. Kai kalbama apie taikinius, omenyje turimi ne tik stacionarūs „Hamas“ įrenginiai, bet ir organizacijos lyderiai.

Naikina visus iš eilės

Anksčiau Izraelis taikydavosi į asmenis, tiesiogiai atsakingus už konkretų teroristinį išpuolį, o po spalio 7-osios potencialiu taikiniu tapo bet koks žymesnis „Hamas“ politinės, socialinės, ekonominės struktūros asmuo.

Nuo pat operacijos „Geležiniai kalavijai“ pradžios Izraelio ginkluotosios pajėgos, saugumo tarnyba „Šabak“ kryptingai pritaria premjero Benjamino Netanyahu žodžiams, kad kiekvienas „Hamas“ narys yra miręs žmogus“. Tikslinėmis atakomis praretintos „Hamas“ aukšto rango tiek karinio, ir politinio sparno narių gretos.

Sunaikinti keli teroristinių dalinių, dalyvavusių žudynėse Izraelyje, vadai, už saugumą Gazos Ruožo pietuose atsakingas teroristas, Gazos miesto oro erdvės stebėjimo vadovas, už visas prieštankinių raketų paleidimo sistemas, kurias turėjo įvairūs „Hamas“ koviniai daliniai, atsakingas teroristas.

Tarp sunaikintų – ir „Hamas“ ekonomikos ministras, už tarptautinius santykius atsakingas „Hamas“ politinio biuro narys, vienintelė šioje teroristinės organizacijos sprendimus priimančios institucijoje buvusi moteris Dschamila al-Schanti. 2004-aisiais žuvusio „Hamas“ lyderio, Abdel Aziso al-Rantissio našlė, 64-erių Gazos universiteto docentė buvo „Hamas“ moterų organizacijos įkūrėja. Per oro antskrydį nukautas „Hamas“ šuros tarybos vadovas Osama Mazini, atsakingas už „Hamas“ kalinius ir vadovavęs teroristinei veiklai prieš Izraelį.

Teroristų ruporai

Saugumo ekspertai pažymi, kad „Hamas“ – tarsi daugiagalvė hidra, todėl, net ir sunaikinus vieną kitą aukštas pareigas užimantį „Hamas“ veikėją, organizacija nepradeda byrėti. Kad būtų suduotas kritinis smūgis, tektų sunaikinti daugumą iš ilgo potencialių taikinių sąrašo. Jame, pvz., yra Ismailas Haniyeh – 61 metų „Hamas“ politinio biuro vadovas, kaip manoma, nuo 2019 m. gyvenantis užsienyje, daugiausia Katare. Kitą dieną po spalio 7-osios žudynių Dohoje jis susitiko su Irano užsienio reikalų ministru ir kalbėjo apie „Hamas“ „istorinę pergalę“.

Oficialus „Hamas“ kariuomenės vadas – Izraelyje Chan Juniso mėsininku vadinamas Jahja Sinwaras, žudynių instruktorius. „Jis mano esąs gimęs tik tam, kad skatintų džihadą ir žudytų netikėlius“, – apie jį televizijai „Fox News“ sakė  Tel Avivo universiteto Dayano centro Palestinos studijų forumo vadovas Michaelas Milshteinas.

Saugumo ekspertai pažymi, kad „Hamas“ – tarsi daugiagalvė hidra, todėl, net ir sunaikinus vieną kitą aukštas pareigas užimantį „Hamas“ veikėją, organizacija nepradeda byrėti.

Šio ir kitų ekspertų manymu, skirtingai nei anksčiau, dabar Izraelis naikina visus iš eilės „Hamas“ veikėjus, net ir tuos, kurie mano esą pernelyg žemo rango, kad būtų taikiniu.

Inžinieriaus mokinys

Pagrindiniu priešu Izraelyje vadinama Mohammedas Deifas, „Hamas“ karinio sparno lyderis. Manoma, kad jis prisidėjo prie spalio 7-osios žudynių organizavimo. Tai 1965 m. pabėgėlių stovykloje Chan Juniso mieste gimęs Mohammedas Diabas Ibrahimas al-Masri, „Hamas“ narys nuo pat pirmųjų dienų, garsiųjų tunelių po Gazos Ruožu idėjos autorius.

Jis studijavo Gazos islamo universitete, kuriame, pasak „Washington Post“, buvo įkūręs teatro trupę. Aktoriniais sugebėjimais apdovanotas smogikas yra atlikęs nedidelius vaidmenis propagandiniuose vaizdo įrašuose. Kai 2011 m. mirė M. Deifo motina, jos laidotuvėse dalyvavo daugelis „Hamas“ lyderių, išskyrus jį. Manoma, kad jis arba iš viso nepasirodė saugumo sumetimais, arba buvo laidotuvėse, bet apsimetęs senu vyru.

1989 m. Izraelis pirmą kartą sulaikė M. Deifą, tada jis kalėjime praleido šešiolika mėnesių.

M. Deifas – teroristo Yahya’os Ayyasho, pravarde Inžinierius, atsakingo už kelis savižudžių išpuolius Izraelio autobusuose, mokinys. Y. Ayyashas buvo nužudytas 1996 m. M. Deifas susijęs su mirtinais išpuoliais Jeruzalėje ir Aškelone, kai per savaitę žuvo 60 izraeliečių, Izraelio karių pagrobimu ir nužudymu.

2000–2001 m. M. Deifą buvo sulaikiusios Palestinos saugumo pajėgos, tačiau jis buvo išleistas. Laisvėje iškart prisijungė prie Antrosios intifados, trukusios iki 2005 m., nusinešusios iki 3 tūkst. palestiniečių ir apie 1 tūkst. izraeliečių gyvybių. Šio sukilimo bruožu tapo palestiniečių savižudžių išpuoliai ir „Hamas“ pradėtos vykdyti raketų atakos.

Izraelis kol kas nesėkmingai medžioja M. Deifą – yra žinoma apie kelis pasikėsinimus į jį. Informacija, ar juose jis buvo sužalotas, skiriasi. Kai kurie šaltiniai sako, kad per pasikėsinimus teroristas yra netekęs akies, bent vienos rankos, yra iš dalies paralyžiuotas, juda tik neįgaliojo vežimėlyje.

2002 m. per ataką žuvo vyriausiasis šio teroristo padėjėjas, 2006 m. Izraelio karinės oro pajėgos per antskrydį atakavo pastatą, kuriame susitiko aukšto rango „Hamas“ lyderiai, tačiau M. Deifas ir tąsyk išgyveno.

Kurį laiką buvo manoma, kad M. Deifas yra žuvęs, tačiau 2012 m. „Hamas“ paviešino jo kreipimosi garso įrašą.

Žinoma, kad per vieną pasikėsinimų 2014 m. žuvo jo žmona ir du vaikai. Deifo slapyvardis arabiškai reiškia „svečias“. Spėjama, kad šią pravardę jis gavo dėl to, kad saugumo sumetimais nuolat keitė nakvynės vietą.

„Reuters“ šaltinis, susijęs su „Hamas“, teigia, kad M. Deifas spalio 7-osios operaciją pradėjo planuoti po 2021 m. pavasario įvykių, kai Izraelio policija surengė reidą Al-Aksos mečetės teritorijoje Jeruzalėje, kurioje buvo užsibarikadavę neramumus planavę asmenys.

Pirmąją Izraelio ir „Hamas“ karo dieną M. Deifas paskelbė kreipimąsi, kuriame spalio 7-osios atakas pavadino atsaku į, jo žodžiais, Al-Aksos mečetės išniekinimą ir paragino palestiniečius ir Izraelio arabus sukilti prieš žydus.

Spalio 11 d. buvo pranešta, kad Izraelio gynybos pajėgos smogė M. Deifo namui Chan Juniso mieste, pietiniame Gazos Ruože. Pirminiais duomenimis, per išpuolį žuvo jo tėvas, brolis, kiti artimieji.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

nu nežinau

žydai medzioja raketom,bet gi juos zemeje gali pradet irgi medziot ,it ju ten niekas neapgins raketomis,nepagalvojo žydas ,kad pasaulis ne Lt ir jiems 'nelaizys' ,bet ? Laisve Palestinoai ir Jos Tautai !

Anonimas

Yra tik dvi teroristinės valstybės JAV ir Izraelis. Todel pagarba visiems, kas su jais kovoja.

Jo

Visai kaip ir su ruskiais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS