Rytų Kiniją supurtė stiprus žemės drebėjimas: žuvo kelios dešimtys žmonių | kl.lt

RYTŲ KINIJĄ SUPURTĖ STIPRUS ŽEMĖS DREBĖJIMAS: ŽUVO KELIOS DEŠIMTYS ŽMONIŲ

  • 0

Kinijos rytuose ankstų sekmadienį įvykus negiliam 5,4 balo žemės drebėjimui, mažiausiai 23 žmonės buvo sužeisti ir dešimtys pastatų sugriuvo, pranešė valstybinė žiniasklaida.

JAV geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad žemės drebėjimas įvyko 2.33 val. vietos (šeštadienį 21 val. 33 min. Lietuvos) laiku 26 km į pietus nuo Dedžou miesto Šandongo provincijoje, 10 km gylyje.

Tai buvo stipriausias drebėjimas provincijoje per daugiau nei dešimtmetį, pranešė valstybinis laikraštis „Global Times“.

Žemės drebėjimas buvo juntamas net Pekine ir Tiandzine, taip pat Šanchajuje, esančiame maždaug už 800 km nuo epicentro.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti svyruojantys šviestuvai, drebanti žemė ir evakuojami žmonės iš pastatų, o viename įraše matyti, kaip žmonės lipa per ant žemės išsibarsčiusias plytas.

USGS sistema PAGER, kuri preliminariai vertina žemės drebėjimų poveikį, paskelbė raudonąjį pavojaus signalą ir, remdamasi ankstesnių drebėjimų duomenimis, įvertino, kad tikėtina didelė žala ir kelios aukos.

Naujausiais duomenimis, per žemės drebėjimą Dedžou 23 žmonės buvo sužaloti. Dešimt žmonių buvo hospitalizuoti dėl lengvų sužalojimų, o dar trylika žmonių buvo nesunkiai sužeisti, sakoma oficialioje miesto paskyroje socialiniame tinkle „Wechat“.

Naujienų agentūros AFP komanda netoli žemės drebėjimo epicentro kaimiškoje ir retai apgyvendintoje apskrityje matė įtrūkusias sienas ir ant žemės pabirusias plytas, tačiau žala atrodė palyginti nedidelė.

Kinijos nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija pradėjo ekstremalių situacijų likvidavimo darbus ir išsiuntė komandą į Šandongo provinciją vadovauti gelbėjimo darbams, praneša valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Kai kurios kiemo perimetro sienos sugriuvo ir buvo apgadintos.

Transliuotojo CCTV filmuotoje medžiagoje matyti, kaip raudonomis uniformomis vilkintys gelbėtojai žygiuoja pro pirmosios pagalbos palapines, pastatytas mokyklos lengvosios atletikos aikštyne, apsuptame iš pažiūros nenukentėjusių pastatų.

„Sugriuvo tik tam tikri seni pastatai, kurie buvo negyvenami“, – sakė CCTV, rodydama filmuotą medžiagą, kurioje matomos sutrupėjusių plytų krūvos tarp nenukentėjusių pastatų ir išorinės sienos fragmentai, atskilę nuo tebestovinčio namo.

„Kai kurios kiemo perimetro sienos sugriuvo ir buvo apgadintos“, – sakė transliuotojas.

CCTV duomenimis, sekmadienio rytą buvo sustabdyta šimtai traukinių.

Kinijoje žemės drebėjimai nėra retas reiškinys, tačiau rytinėje šalies dalyje, kur gyvena daugiausia gyventojų ir yra įsikūrę dideli miestai, jie įvyksta retai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS