Šeimos narys: Irano kurdė M. Amini mirė nuo smūgio į galvą | kl.lt

ŠEIMOS NARYS: IRANO KURDĖ M. AMINI MIRĖ NUO SMŪGIO Į GALVĄ

Irano kurdė Mahsa Amini, kurią Teherane sulaikė liūdnai pagarsėjusi moralės policija, mirė po „stipraus smūgio į galvą“, sakė Irake gyvenantis jos pusbrolis.

„Jhinos (Džinos) mirtis atvėrė varus visuotiniam pykčiui“, – sakė 34 metų Erfanas Salihas Mortezaee (Erfanas Salihas Mortezajis), pavartodamas kurdišką M. Amini vardą ir turėdamas galvoje jos žūties sukeltą besitęsiančią protestų bangą.

Pasak E. S. Mortezaee, po pranešimų apie 22 metų M. Amini mirtį jos motina jam telefonu papasakojo, kas nutiko.

Naujienų agentūra AFP kalbėjosi su E. S. Mortezaee Irako autonominiame Kurdistano regione, kuris ribojasi su M. Amini gimtąja Kurdistano provincija Irane.

E. S. Mortezaee Irako Kurdistane gyvena jau metus, ten jis prisijungė prie Irano kurdų nacionalistų grupės „Komala“, jau seniai vykdančios sukilimą prieš valdžią Teherane ir siekiančios autonomijos kurdų gyvenamoms teritorijoms šiaurės vakarų Irane.

E. S. Mortezaee sakė, kad prieš pradėdama studijuoti universitete M. Amini rugsėjo 13 dieną su tėvais ir 17 metų broliu nuvyko į Teheraną aplankyti giminaičių.

Juos, išeinančius iš metropoliteno  stoties, „sustabdė ir areštavo moralės policija“, pasakojo E. S. Mortezaee iš „Komala“ bazės as Suleimanijos rajone Šiaurės Irake.

E. S. Mortezaee, kuris vilkėjo kariškus drabužius, teigė, jog M. Amini brolis bandė pasakyti policijai, kad jie „pirmą kartą lankosi Teheraną“ ir „nežino [vietinių] tradicijų“.

Mušimas

„Policijos pareigūnas jam pasakė: „Mes ją paimsime, įdiegsime jai taisykles ir išmokysime, kaip dėvėti hidžabą, kaip rengtis“, – pasakojo E. S. Mortezaee.

Jo teigimu, M. Amini buvo „apsirengusi normaliai, kaip ir visos Irano moterys dėvėjo hidžabą“.

Irane moterys, nepriklausomai nuo jų tikėjimo, privalo slėpti plaukus, moralės policija draudžia joms dėvėti paltus virš kelių, aptemptas kelnes, ryškias spalvas ar plėšytus džinsus.

Dešimtmečius šis kodeksas būdavo plačiai pažeidinėjamas, ypač didžiuosiuose miestuose, tačiau kartais dėl to būdavo taikomos griežtesnės priemonės.

„Policijos pareigūnai mušė Jhiną, mušė ją jos brolio akivaizdoje“, – sakė E. S. Mortezaee.

Pasak jo, policija mušė M. Amini "lazda per rankas ir kojas“, papurškė jos broliui į veidą ašarinių dujų.

Jhina ir jos giminaičiai buvo įsodinti į policijos mikroautobusą ir nuvežti į nuovadą Vezarato gatvėje.

Anot E. S. Mortezaee, mušimas tęsėsi ir važiuojant.

„Kai jie trenkė jai į galvą gumine lazda, ji prarado sąmonę, – sakė jis. – Vienas iš pareigūnų pasakė: „Ji vaidina“.

Jiems atvykus į nuovadą, praėjo dar bent pusantros valandos, kol M. Amini buvo nuvežta į Teherano ligoninę, nors artimieji prašė tai padaryti anksčiau, sakė E. S. Mortezaee.

Po trijų dienų komos M. Amini buvo paskelbta mirusia.

„Geresnis gyvenimas“

E. S. Mortrezaee citavo M. Amini motinos žodžius, jog ligoninės gydytojai šeimai pasakė, kad mergina „gavo stiprų smūgį į galvą“.

Irano valdžia neigia, kad yra kaip nors susijusi su M. Amini mirtimi, dėl kurios 12 naktų iš eilės vyksta protestai ir imamasi griežtų saugumo priemonių.

Norvegijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“ (IHR) pirmadienį pranešė, kad Irano valdžios institucijoms slopinant protestus po M. Amini mirties žuvo mažiausiai 76 žmonės. Pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Fars“ nurodė, kad žuvusiųjų yra „apie 60“.

Valdžia pirmadienį pranešė, kad suėmė daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių.

Protestai vyksta itin opiu Irano vadovybei metu, kai šalies ekonomiką tebekamuoja krizė, nulemta daugiausia lėmė JAV sankcijų dėl Teherano branduolinės programos.

Pastaraisiais metais šalyje vyko ne vienas protestas, įskaitant mirčių pareikalavusias demonstracijas 2019 metų lapkritį dėl padidėjusių degalų kainų.

Tačiau šį kartą „moterys imasi iniciatyvos ir aktyviai dalyvauja protestuose“, sakė E. S. Mortezaee.

„Moterys drąsiai dalyvauja demonstracijose ir išeina į gatves dieną ir naktį, – sakė jis. – Mes, jaunimas, žinome, kad jei šis režimas žlugs, mūsų lauks geresnis gyvenimas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

idomu koks kapitalistynis pentagono pridurkas leido parduot persu fanatikams branduolyne technologija bei medziagas nes dabar gali nukentet visa planeta ka ir matome kai tie patys zemes turtai ir sunaikins tuos kurie juos isleido duok bezdzionei automata ir ji is dziaugsmo pleskins visus ir cia nepades jokios sutartys notos bei kt popiergaliai kuriais kaip breivyks nusisluostys subine===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS