Šį sezoną ant Everesto jau žuvo 11 alpinistų | kl.lt

ŠĮ SEZONĄ ANT EVERESTO JAU ŽUVO 11 ALPINISTŲ

  • 1

Ant Everesto mirus alpinistui iš JAV bendras šio sezono aukų skaičius padidėjo iki 11, antradienį pranešė pareigūnai.

61-erių amerikietis Christopheris Johnas Kulishas (Kristoferis Džonas Kulišas) jau buvo pasiekęs 8 848 m aukščio kalno viršūnę ir pirmadienio vakarą saugiai pasiekė stovyklą, esančią kiek žemiau.

„Pasak jo ekspedicijos organizatorių, staiga jam sustreikavo širdis, ir jis mirė Pietų balne“, – sakė Nepalo turizmo departamento atstovė Mira Acharya (Mira Ačarja).

Šių metų pavasario kopimo sezonui Nepalas išdavė rekordiškai daug (381) leidimų, daugiausiai užsieniečiams. Kiekvienas iš šių leidimų kainuoja 11 tūkst. dolerių.

Kiekvieną leidimą turintį alpinistą lydi mažiausiai vienas šerpas, todėl prie Everesto viršūnės susidaro didelės eilės, juolab kad kopimui tinkamų dienų skaičių šiemet sumažino nepalankūs orai.

Apskaičiuota, kad iki penktadienio iš Nepalo pusės Everesto viršūnę pasiekė 600 žmonių, pranešė šalies vyriausybė, remdamasi ekspedicijų organizatorių informacija.

Dar mažiausiai 140 žmonių yra gavę leidimus kopti šiauriniu Tibeto šlaitu, nurodo bendrovės. Tikėtina, kad šiemet į aukščiausią viršukalnę įkopusių žmonių skaičius gali sumušti pernykštį rekordą, kai ant jos pabuvojo 807 žmonės.

Daugelyje Himalajų viršukalnių, įskaitant Everestą, giedrų orų laikotarpis nuo balandžio pabaigos iki gegužės galo yra palankiausias laikas kopti.

Šiemet ant kitų aukštesnių kaip 8 km Himalajų viršukalnių žuvo devyni kiti alpinistai, o dar vienas yra dingęs.

Manoma, kad mažiausiai keturių žmonių mirtys susijusios su laukimu didžiulėse eilėse vadinamojoje Everesto „mirties zonoje“. Šie incidentai padidino susirūpinimą, kad ekspedicijų organizatoriai stengiasi kuo daugiau uždirbti, nepaisydami saugumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Koks velnias juos ten neša, tuos kvailius ? Kad nugaištų ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS