Per ataką rūsyje išgyvenę žmonės: buvo sunku kvėpuoti, viskas aptemo | kl.lt

PER ATAKĄ RŪSYJE IŠGYVENĘ ŽMONĖS: BUVO SUNKU KVĖPUOTI, VISKAS APTEMO

  • 0

Juodosios jūros uostui Odesai – Rusijos raketų ataka, pasakojama LNK reportaže.

„Nuo sprogimo sugriuvo sienos. Viskas aptemo. Visur dulkės ir dūmai. Buvo sunku kvėpuoti“, – kalbėjo miesto gyventoja.

Apšaudyti infrastruktūros objektai, raketos pataikė į bažnyčia bei bendrabutį.

„Dėl raketos smūgio Odesos srity apgriautas gyvenamasis namas. Per smūgį pastate buvo penki žmonės, žuvo 15 m. vaikas. Dar viena nepilnametė mergina nuvežta į ligoninę, medikai jai teikia pagalbą“, – pasakojo Ukrainos pietų gynybos pajėgų atstovė Nataly Gumenyuk.

Žuvusiojo tėvas pasakojo, kad kaukiant pavojaus sienoms berniukas ėjo pas kaimynus ragindamas juos slėptis. Kaimynai išsigelbėjo, o vaikas žuvo.

„Neturiu žodžių. Žuvo berniukas. Jis taip uoliai mokėsi, laikė internetu egzaminą rūsyje. Jis taip jaudinosi, kai mokytoja jam kažką pasakė, kad jis nepasiliko jam skirtu laiku“, – toliau tęsė Odesos gyventoja.

Per ataką trys žmonės išgyveno, nes buvo rūsyje.

„Žuvo berniukas. Raketos skeveldros sužalojo mergaitę. Kas tai? Už ką? Kokį pavojų rusams kėlė šie žmonės ir gyvenamasis namas? Štai kaip jie kariauja. Donbaso rajone sugriauta gimnazija, kurią pastatė belgai. Ji išliko per du pasaulinius karus, bet ji tapo grėsme moderniajai Rusijai. Nuo karo pradžios jau žuvo 220 vaikų“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Rusija smogė strateginę reikšmę turinčiam tiltui, esančiam į vakarus nuo Odesos. Sunaikinus jį, neliktų galimybės siųsti ginklus ir kitus krovinius iš kaimyninės Rumunijos.

„Raketa paleista ir į tą tiltą per Dniestro žioties, nors po dviejų ankstesnių raketų smūgių jis nebebuvo naudojamas. Rusai bandė tai užbaigti. Galbūt tikslas yra atkirsti pietines mūsų regiono dalis nuo pagrindinės dalies. Tai vyksta įtampos Uždniestrėje kūrimo fone. Taip pat yra provokacijų, kaltinimų Ukrainai. Mūsų ginkluotosioms pajėgoms buvo duotas nurodymas, kaip reaguoti į galimas ginkluotas provokacijas iš Uždniestrės teritorijos“, – pasakojo Odesos karinės administracijos štabo viršininkas Serhijus Bračukas.

Rūsiuose ir „Azovstal“ gamykloje besislepiantys žmonės bijo išlįsti į lauką ir netiki rusų kalbomis apie saugią civilių evakuaciją. Jungtinės tautos ir Raudonasis kryžius bando evakuoti žmones iš šio objekto. Savaitgalį iš gamyklos pavyko evakuoti per 100 civilių. Dalis jų jau pasiekė Zaporižę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Mes nežinome, kas laukia autobusuose. Esame pasiruošę viskam: nudegimams, lūžiams, žaizdoms, infekcijoms. Taip pat esame pasiruošę gelbėti nėščiąsias, vaikus“, – kalbėjo PSO atstovė Ukrainoje Dorit Nizan.

Vis dėlto kitiems iš „Azovstal“ išeiti vis nepavyksta. Pasirodė pranešimų, kad rusai šturmuoja gamyklą ir bando įsiveržti į teritoriją. Nepavyko išvengti civilių aukų.

Buvo siaubingas sprogimas. Daugiau nei dešimt žmonių – sulaužytomis rankomis ir kojomis.

„Buvo siaubingas sprogimas. Daugiau nei dešimt žmonių – sulaužytomis rankomis ir kojomis, dvi merginos žuvo, jos ruošėsi namo“, – kalbėjo gyventojas.

„Rusai šturmui pasitelkė šarvuočius, tankus, daugybę pėstininkų. Padarysime viską, jog šturmą atlaikytume. Prašome nedelsiant iš gamyklos požemių į saugią teritoriją evakuoti visus civilius“, – pasakojo „Azovo“ pulko vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras.

Vakarų pareigūnai tvirtina, kad V. Putinas gegužės 9 d., Rusijoje švenčiamą kaip pergalės dieną, oficialiai paskelbs karą Ukrainai. Iki šiol jis primygtinai reikalavo tai vadinti specialia karine operacija, uždrausdamas tokius žodžius, kaip invazija ir karas. JAV turi žinių, jog artimiausiu metu Rusija planuoja aneksuoti dvi Rytines Ukrainos sritis, kuriose dabar vyksta pagrindiniai kovos veiksmai. Čia bus paskelbti referendumai.

Savo ruožtu, popiežius pareiškė, kad per susitikimą balandžio pabaigoje su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu, politikas jam pasakė, kad V. Putinas gegužės 9 d. planuoja nutraukti invaziją į Ukrainą. Pontifikas taip pat atskleidė, kad nori asmeniškai susitikti su V. Putinu. Praėjus maždaug 20 dienų nuo karo pradžios jam išsiuntė žinutę, kad yra pasirengęs netgi nuvykti į Maskvą, tačiau jokio atsakymo popiežius dar iki šiol nesulaukė.

Gairės: karas Ukrainoje, LNK turinys, Odesa, Azovstal gamykla, V. Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS