Tarp žmonių, sužeistų per šaudynes Prahos universitete, yra užsieniečių | kl.lt

TARP ŽMONIŲ, SUŽEISTŲ PER ŠAUDYNES PRAHOS UNIVERSITETE, YRA UŽSIENIEČIŲ

  • 1

Tarp žmonių, sužeistų per 13 gyvybių nusinešusį išpuolį universitete Prahoje, yra užsienio šalių piliečių, penktadienį pranešė pareigūnai.

Per didžiausias šaudynes Čekijoje, įvykusias ketvirtadienį Karolio universiteto Menų (Filosofijos) fakultete, taip pat buvo sužeista daugiau kaip 20 kitų žmonių.

Šaulys studijavo tame pačiame pastate, esančiame netoli Vltavos upės Jano Palacho aikštėje, sakė Prahos policijos viršininkas Martinas Vondrašekas. Šaulio, kuris taip pat žuvo, vardas neskelbiamas.

Penktadienį prie universiteto buvo uždegta šimtai žvakučių, o policija tęsė tyrimą universiteto miestelyje istoriniame Prahos centre.

Pareigūnai penktadienį sumažino aukų skaičių ir sakė, kad šaulys nušovė 13 žmonių, o paskui nusišovė pats.

M. Vondrašekas ketvirtadienį vakare sakė, kad žuvo 14 ir buvo sužeisti dar 25 žmonės. Dar anksčiau jis skelbė, kad žuvo 15 ir buvo sužeisti 24 žmonės. Policijos viršininkas nepaaiškino, kodėl skaičiai pasikeitė.

Žinome visus 14 žuvusiųjų ir jų tapatybes. Tai 13 pakvaišusio užpuoliko aukų ir pats užpuolikas.

Tačiau penktadienį Čekijos vidaus reikalų ministras Vitas Rakušanas visuomeninei televizijai sakė: „Žinome visus 14 žuvusiųjų ir jų tapatybes. Tai 13 pakvaišusio užpuoliko aukų ir pats užpuolikas.“

Pasak V. Rakušano, Prahos policija dirbo per naktį ir nustatė aukų tapatybes. Ministras sakė, kad tarp sužeistųjų yra trys užsieniečiai – du iš Saudo Arabijos ir vienas iš Nyderlandų. Pastarosios šalies Užsienio reikalų ministerija anksčiau sakė, kad vienas jų yra olandas.

Visos aukos žuvo pastato viduje ir bent dalis jų yra studentai, kaip ir šaulys.

Aiškinasi motyvą

Policija nepateikė detalių apie galimą nusikaltimo motyvą. V. Rakušanas sakė, jog tyrėjai neįtaria jokių ryšių su kokiomis nors ekstremistinėmis ideologijomis ar grupėmis.

Pasak M. Vondrašeko, policija mano, kad šaulys anksčiau ketvirtadienį savo gimtajame Hostoune, esančiame į vakarus nuo Prahos, nužudė savo tėvą, ir taip pat planavo nusižudyti. Daugiau detalių M. Vondrašekas nepateikė.

Vėliau ketvirtadienį policijos viršininkas sakė, kad po kratos užpuoliko namuose įtariama, kad jis gruodžio 15 dieną Prahoje taip pat nužudė vieną vyrą ir jo 2 mėnesių dukterį.

Viršininko teigimu, užpuolikas buvo puikus studentas, nežinomas teisėsaugos institucijoms.

M. Vondrašekas pridūrė, jog niekas nerodo, kad užpuolikas turėjo bendrininkų.

Šaulys teisėtai laikė kelis šaunamuosius ginklus. Pasak policijos, ketvirtadienį jis buvo gerai apsiginklavęs, turėjo daug šovinių. Jo išpuolis buvo gerai apgalvotas, sakė M. Vondrašekas.

Universiteto vadovybė paskelbė, kad nedelsdama sustiprins saugumą universiteto pastatuose.

Reiškiame nuoširdžiausią užuojautą visiems sielvartaujantiems žmonėms, mintimis esame su visais, kuriuos paveikė ši tragedija.

„Gedime dėl universiteto bendruomenės narių netekties, reiškiame nuoširdžiausią užuojautą visiems sielvartaujantiems žmonėms, mintimis esame su visais, kuriuos paveikė ši tragedija“, – sakoma Karolio universiteto pareiškime.

Jano Palacho aikštė yra daugelio turistų lankoma vieta Prahos senamiestyje, už kelių minučių pėsčiomis nuo Senamiesčio aikštės, kur Kalėdinė mugė pritraukia tūkstančius lankytojų.

Vyriausybė stengėsi išsklaidyti susirūpinimą, kad šaudynės gali būti susijusios su užsienio interesais.

„Nėra jokių požymių, kad tai kaip nors susiję su tarptautiniu terorizmu, – sakė V. Rakušanas. – Tai baisus nusikaltimas, tokio Čekijos Respublika dar niekada nebuvo patyrusi.“

Užuojauta iš užsienio lyderių

Netoliese esančios meno galerijos „Rudolfinum“ direktorius Pavelas Nedoma sakė pro langą matęs, kaip šaudė pastato balkone buvęs žmogus.

Pareigūnai evakavo žmones iš pastato ir tame rajone, įskaitant minėtą balkoną, ieškojo galimų sprogmenų.

Pastatas yra aikštės dalis, jis yra atsuktas į tiltą per upę, iš jo matosi Prahos pilis – Čekijos prezidentūra. Prezidentas Petras Pavelas sakė, kad jį sukrėtė įvykis, ir pareiškė užuojautą aukų artimiesiems. Užuojautos žinutes taip pat atsiuntė Vokietijos, Prancūzijos ir Slovakijos lyderiai, Europos Sąjunga, Izraelis, JAV.

„[JAV] prezidentas ir pirmoji ponia meldžiasi už šeimas, netekusias artimųjų, ir visus kitus, kuriuos paveikė šis beprasmis smurto aktas, – sakoma Baltųjų rūmų spaudos sekretorės Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) pareiškime. – Jungtinių Valstijų vardu reiškiame užuojautą ir linkime šį tragišką įvykį išgyvenusiems žmonėms greitai pasveikti.“

Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė nacionalinio gedulo diena, sakė premjeras Petras Fiala.

Anksčiau didžiausiomis šaudynėmis Čekijos istorijoje buvo vadinamas 2015 metų įvykis, kai užpuolikas šalies pietryčiuose esančiame Uhersky Brode nušovė aštuonis žmones ir nusišovė pats.

Ketvirtadienį, kai turistai, studentai ir kiti žmonės būtų galėję, kaip įprasta, grožėtis vaizdais, aikštę apėmė chaosas ir siaubas. Policijos ir greitosios pagalbos automobiliai su įjungtomis sirenomis lėkė tiltu, pareigūnai aptvėrė ištuštėjusią aikštę.

Kai kuriuose vaizdo įrašuose matyti, kaip žmonės evakuojami iš pastato ar bando slėptis už sienos.

Vairavimo instruktorius Ivo Havranekas (Ivas Havranekas) sakė, kad būdamas netoli pastato išgirdo šūvį, bet jam buvo sunku patikėti, kad tai tikrai šūvis.

„Tik tada, kai pamačiau riaušių policiją su visa įranga, su neperšaunamomis liemenėmis ir skydais, man pasirodė, kad atsidūriau filme, – pasakojo jis. – Tačiau buvo akivaizdu, kad niekas filmo nefilmuoja.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Leiskite mūsų šauliams laikyti namie ginklus- bus tas pats. Pasivaidens kokiam puspročiui kad rusai jau puola- ir pradės tratinti į visas puses. Tarp lietuvių nemažai psichų irgi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS