Teisių gynimo grupės smerkia areštus per Paryžiaus demonstraciją | kl.lt

TEISIŲ GYNIMO GRUPĖS SMERKIA AREŠTUS PER PARYŽIAUS DEMONSTRACIJĄ

Kelios žmogaus teisių gynimo grupės ir žurnalistų sąjungos pasmerkė tai, ką pavadino Paryžiaus policijos vykdytais „nepagrįstais areštais“ per naujausią protestą prieš prieštaringai vertinamą saugumo įstatymą.

Per Paryžiuje šeštadienį įvykusią demonstraciją ir mitingą buvo areštuota 150 žmonių. Prancūzijoje masiniai protestai prieš vadinamojo visuotinio saugumo įstatymo projektą, pagal kurį būtų apribotos visuomenės galimybės kontroliuoti teisėsaugininkų veiksmus, vyko trečią šeštadienį iš eilės. Pirmuosius du savaitgalius protestus temdė smurtas.

Kelių žmogaus teisių gynimo grupių ir žurnalistų profesinės sąjungos SNJ sekmadienio pareiškime smerkiami „masiniai areštai, nepateisinami eisenos vaikymo antpuoliai“ ir žmonių sulaikymas „be teisėtos priežasties“.

Pasak prokurorų, buvo sulaikyti 124 žmonės, tarp jų du žurnalistai, kurių vienas galiausiai buvo paleistas nepateikus kaltinimų, sakė Emmanuelis Vire'as iš SNJ.

Kitas žurnalistas, žiniasklaidos organizacijos QG reporteris, įtariamas „susirinkimu ketinant smurtauti“, nes atsisakė vykdyti nurodymą išsiskirstyti ir slėpė savo veidą, sakė QG įkūrėja Aude Lancelin. Pasak jos, žurnalistas paprasčiausiai dėvėjo apsauginę kaukę.

Prokuratūra sekmadienį vakare pranešė, kad 30 žmonių vis dar laikomi, bet 19 per demonstracijas sulaikytų nepilnamečių buvo paleisti nepateikus jiems kaltinimų. Penkiems šių nepilnamečių pareikšti policijos įspėjimai.

Šeštadienį protestai prieš žemųjų parlamento rūmų priimtą įstatymo projektą vyko visoje Prancūzijoje. Kritikai sako, kad priėmus šį įstatymą žurnalistams ir paprastiems piliečiams bus sunkiau fiksuoti policijos brutalumo atvejus.

Organizatoriai sakė, kad šeštadienį demonstracijoje sostinėje dalyvavo 10 tūkst. žmonių, bet policijos nurodytas dalyvių skaičius yra perpus mažesnis.

Nors per protestą Paryžiuje didelių konfliktų nebuvo, vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas sakė, kad „keli šimtai banditų atėjo smurtauti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

Sankcijas Prancūzijai !

Karys

Nu negerai tikrai..draudžia pasalpiniams valkatoms pogromus ir plėšimus daryt!negerai.

Skaitytojas

Ordnung ist ordnung.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS