Televizijos laidų vedėjos nepakluso Talibano įsakymui eteryje dengti veidus | kl.lt

TELEVIZIJOS LAIDŲ VEDĖJOS NEPAKLUSO TALIBANO ĮSAKYMUI ETERYJE DENGTI VEIDUS

Pagrindinių Afganistano televizijos kanalų laidų vedėjos šeštadienį eteryje pasirodė atvirais veidais, nepaisant Talibano įsakymo juos dengti.

Praėjusiais metais sugrįžęs į valdžią Talibanas įvedė daugybę pilietinės visuomenės suvaržymų, iš kurių daugelis skirti moterų ir mergaičių teisėms apriboti.

Anksčiau šį mėnesį Afganistano aukščiausiasis lyderis paskelbė diktatą, kuriuo vadovaujantis moterys viešumoje privalo dėvėti visą kūną, įskaitant veidą, dengiančius drabužius, geriausia – tradicinę burką.

Tačiau nepaisant draudimų, „TOLOnews“, „Shamshad TV“ ir 1TV šeštadienį transliavo tiesiogines laidas, kuriose buvo rodomi moterų vedėjų veidai.

„Mūsų kolegės nerimauja, kad jei užsidengs veidą, kitą kartą joms bus liepta nebedirbti“, – sakė „Shamshad TV“ naujienų skyriaus vadovas Abidas Ehsasas.

„Dėl šios priežasties jos iki šiol nesilaikė įsakymo“, – pridūrė jis.

Ministerijos, atsakingos už griežtai interpretuojamos islamo teisės taikymą, atstovas Sadeqas Akifas Muhajiras (Sadekas Akifas Muhadžiras) teigė, kad šios moterys pažeidė Talibano direktyvą.

„Jei jos nesilaikys reikalavimų, kalbėsimės su vedėjų vadovais ir globėjais“, – sakė jis.

Jei jos nesilaikys reikalavimų, kalbėsimės su vedėjų vadovais ir globėjais.

„Kiekvienas, gyvenantis tam tikroje sistemoje ir valdžioje, privalo paklusti tos sistemos įstatymams ir įsakymams bei juos vykdyti“, – aiškino jis.

Talibanas pareikalavo, kad valstybės tarnautojos būtų atleistos iš darbo, jei nesilaikys naujųjų aprangos taisyklių.

Valdžios institucijose dirbantiems vyrams taip pat gresia nušalinimas nuo pareigų, jei jų žmonos ar dukros nesilaikys reikalavimų.

S. A. Muhajiras pabrėžė, kad žiniasklaidos priemonių vadovai ir nepaklusnių laidų vedėjų moterų globėjai vyrai taip pat bus baudžiami, jei įsakymo nebus laikomasi.

Per du JAV vadovaujamos karinės intervencijos Afganistane dešimtmečius moterys ir mergaitės šioje giliai patriarchalinėje šalyje pasiekė nedidelių laimėjimų.

Tačiau į valdžią sugrįžęs Talibanas, anksčiau žadėjęs švelnesnį griežto islamistų valdymo variantą, kuris buvo būdingas 1996–2001 metais, nuo pernai rugpjūčio moterims jau uždraudė keliauti vienoms, o paauglėms mergaitėms – mokytis vidurinėse mokyklose.

Tuo metu televizijos kanalai, vykdydami Talibano valdžios nurodymus, jau nustojo rodyti filmus ir serialus, kuriose vaidina moterys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

ka bepridursi juk tai laukiniai viduramziu fanatikai narko busenoje setonvasaliai===

Švanc'berg \\\\\\.....//////

Slepiasi nuo Austėjos.

Anonimas

Tai jeigu moterims reikia dengtis veidus tai juo labiau jų vyrams reiktų savo strošnus apžėlusius snukius užsidengti kad vaikų negąsdintų, taip teisingiausia būtų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS