Tenesyje elektros kėdėje mirė vyras, nužudęs kitą kalinį | kl.lt

TENESYJE ELEKTROS KĖDĖJE MIRĖ VYRAS, NUŽUDĘS KITĄ KALINĮ

Tenesyje ketvirtadienį įvykdyta mirties bausmė nuteistam žudikui, kuris yra jau penktas per metus ir keturis mėnesius valstijos kalinys, pasirinkęs elektros kėdę, o ne labiau įprastą mirtiną injekciją.

58 metų Nicholas Suttono (Nikolo Satono) mirtis buvo konstatuota 19 val. 26 min. vietos laiku Riverbendo griežčiausio režimo kalėjime Našvilyje.

Paklaustas, ar nori tarti paskutinį žodį, N. Suttonas pažvelgė tiesiai į liudininkų kambarį ir aiškiai ištarė: „Norėčiau padėkoti savo žmonai, kad buvo tokia gera Viešpaties liudytoja, savo šeimai ir daugeliui draugų, kurie mylėjo ir rėmė mane ir labai stengėsi išgelbėti mano gyvybę.“

Jis taip pat kalbėjo apie savo krikščionišką tikėjimą ir sakė, kad Jėzus Kristus „jį pataisė“.

„Tiesiog esu dėkingas būdamas Dievo tarnas ir laukiu susitikimo su juo“, – pridūrė N. Suttonas.

N. Suttonas 1986 metais buvo nuteistas mirti už kito kalinio Carlo Estepo (Karlo Istepo) nužudymą per konfliktą dėl narkotikų sandėrio, kai jie abu kalėjo viename kalėjime Tenesio rytuose. Ten N. Suttonas sėdėjo už savo senelės ir dar dviejų žmonių nužudymus, įvykdytus, kai jam buvo 18 metų.

Nei N. Suttono, nei jo aukų šeimų narių tarp egzekuciją stebėjusių žmonių nebuvo. Tenesio kalėjimų departamento atstovė Dorinda Carter (Dorinda Karter) reporteriams sakė, kad N. Suttonas prašė savo šeimos nedalyvauti.

N. Suttonas neužsiminė, kodėl pasirinko elektros kėdę. Tokį mirties bausmės įvykdymo būdą gali pasirinkti kaliniai, kurių nusikaltimai buvo įvykdyti anksčiau, nei valstija kaip prioritetinį būdą nustatė mirtiną injekciją. Kiti kaliniai yra sakę, kad, jų nuomone, mirtis elektros kėdėje būtų greitesnė ir ne tokia skausminga.

N. Suttono egzekucija įvyko sklandžiai – nuteistojo mirtis buvo patvirtinta nepraėjus nė minutei po elektros srovės smūgio.

Ekspertai 2018 metais Tenesio kalinių, ginčijusių valstijos mirtino trijų preparatų kokteilio protokolą, vardu liudijo, kad šis mišinys sukeltų skendimo, dusimo ir deginimo chemikalais pojūčius, tuo pačiu neleisdamas pajudėti ar šaukti.

Kalinių advokatai nesėkmingai įrodinėjo, kad ir mirtinomis injekcijomis, ir elektros šoku pažeidžiamas konstitucinis draudimas taikyti žiaurias ir neįprastas bausmes.

Elektros kėdė pasidarė nepopuliari praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje, po kelių siaubingai nepavykusių egzekucijų, įskaitant egzekuciją Floridoje, kai iš pasmerktojo galvos ėmė rūkti dūmai ir pasirodė liepsnos. Tik vienoje kitoje valstijoje, Virdžinijoje, dar būdavo naudojamas elektros šokas, bet tokio atvejo ten nėra buvę nuo 2013-ųjų.

Praėjusį kartą, kai Tenesyje buvo įvykdyta mirties bausmė elektros kėdėje, gruodžio mėnesį, liudininkai sakė matę dūmus ar garus, pasirodžius iš kalinio Lee Hallo (Li Holo) galvos šono. Tačiau ketvirtadienio egzekucijos liudininkai sakė nematę nieko neįprasta.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS