Tęsiantis karščio bangai Portugalija kovoja su dideliu miško gaisru | kl.lt

TĘSIANTIS KARŠČIO BANGAI PORTUGALIJA KOVOJA SU DIDELIU MIŠKO GAISRU

Šimtai portugalų ugniagesių antradienį bando suvaldyti didelį šalies pietuose diena anksčiau kilusį miško gaisrą, privertusį evakuoti apie 80 žmonių.

Portugalija yra dar viena Europos valstybė, susidūrusi su ekstremaliais orais ir dideliais gaisrais, kurie, pasak klimatologų, dėl žmogaus veiklos nulemto pasaulinio atšilimo tik dažnės.

Iš pradžių ugniagesiams pavyko valdyti anksti pirmadienį turistiniame Algarvės regione netoli Ispanijos sienos kilusį gaisrą, bet po pietų jis įsismarkavo ir išplito maždaug 3 tūkst. ha plote.

Gaisras kilo Kastro Marino savivaldybėje ir genamas vėjo „kaip žaibas plito Tavyros ir Vila Real de Santo Antonijaus savivaldybių link“, spaudos konferencijoje sakė regiono civilinės saugos pajėgų vadas Richardas Marquesas (Rikardas Markesas). Gaisro perimetras buvo apie 40 km, ugnis nusiaubė maždaug 9 tūkst. ha plotą.

Vienas policijos pareigūnas pranešė, kad iš daugiau kaip dešimties kaimelių evakuotas 81 žmogus.

Vienas ugniagesys dėl nudegimų nuvežtas į ligoninę, dar du gydomi dėl apsinuodijimo dūmais, naujienų agentūrai AFP sakė civilinės saugos tarnybos atstovas.

Liepsnos apėmė kelis ūkinius ir gyvenamuosius pastatus, pranešė vietos žiniasklaida.

Ugniai plintant per pušynus pakrantės link, pareigūnai pirmadienį uždarė per Algarvę einantį greitkelį. Antradienio vidurdienį jis buvo vėl atidarytas, bet R. Marquesas reporteriams sakė, kad maždaug 600 ugniagesių, pasitelkusių apie 200 mašinų ir aštuonis orlaivius, antradienį po pietų vis dar nerimavo dėl nepalankių orų.

Dėl karščių vyriausybė pirmadienį nusprendė penktadienį paskelbtą įspėjimą dėl gaisrų pratęsti 48 valandoms.

Portugalai dar gerai pamena siaubingus 2017 metų gaisrus, pareikalavusius šalyje dešimčių gyvybių.

Kaimyninėje Ispanijoje šeštadienį Navalakruse netoli centriniame regione esančio Avilos miesto kilęs gaisras, kaip pranešė pareigūnai, slopsta.

Savaitgalį iš to rajono teko evakuoti apie 1 tūkst. žmonių. Ugnis sunaikino apie 12 tūkst. ha miško.

Karščio banga Ispanijoje prasidėjo trečiadienį. Šeštadienį oro temperatūra Andalūzijoje buvo 47,4 Celsijaus laipsnio – rekordinė šaliai.

Karščio bangos ir miškų bei krūmynų gaisrai šią vasarą taip pat alina Italiją, Graikiją, Alžyrą ir Turkiją.

 

GALERIJA

  • Tęsiantis karščio bangai Portugalija kovoja su dideliu miško gaisru
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS