Tragedija JAV: didelis laivas sugriovė tiltą, vandenyje galėjo atsidurti iki 20 žmonių | kl.lt

TRAGEDIJA JAV: DIDELIS LAIVAS SUGRIOVĖ TILTĄ, VANDENYJE GALĖJO ATSIDURTI IKI 20 ŽMONIŲ

  • 10

JAV Baltimorės mieste dideliam laivui antradienį įsirėžus į Francis Scotto Key (Fransio Skoto Ki) tiltą, šis sugriuvo ir vandenyje galėjo atsidurti iki 20 žmonių, pranešė pareigūnai.

Maždaug 1.30 val. vietos (7.30 val. Lietuvos) laiku didelis laivas rėžėsi į tiltą, užsidegė ir nuskendo, rodo socialiniame tinkle „X“ paskelbtas vaizdo įrašas. Į vandenį taip pat nukrito daug automobilių.

Dramatiškoje filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip 300 m ilgio laivas atsitrenkė į tilto pakraštį, o plieninė konstrukcija nukrito į Patapskou upę.

Ant kelio dangos matomos, atrodo, transporto priemonių šviesos, o tiltas palaipsniui deformuojasi ir griūva.

Staigaus griuvimo metu taip pat matyti keli nedideli sprogimai.

„Visos juostos abiem kryptimis uždarytos dėl incidento ant [magistralės] I-695 Key tilto. Eismas nukreipiamas kitur“, – „X“ paskelbė Merilando susisiekimo administracija.

Ji paragino vairuotojus vengti kelio per Patapskou upę, kurį pavadino „aktyvia vieta“.

„Kaip suprantame, šiuo metu iki 20 asmenų gali būti Patapskou upėje, kaip ir kažkiek automobilių“, – transliuotojui CNN sakė Kevinas Cartwrightas (Kevinas Kartraitas) iš Baltimorės ugniagesių departamento.

Jis pridūrė, kad pareigūnai reaguoja į „incidentą su daug aukų, kuriam reikia daugelio agentūrų darbo“.

Gelbėjimo operacija

Merilando gubernatorius Wesas Moore'as (Vesas Muras) vėliau paskelbė nepaprastąją padėtį ir „X“ teigė, kad „mes dirbame su tarpinstitucine komanda, kad greitai panaudotume federalinius išteklius iš (prezidento Joe) Bideno (Džo Baideno) administracijos“.

JAV transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas (Pytas Butidžedžas) socialiniuose tinkluose pranešė, kad susisiekė su Baltimorės meru ir Merilando gubernatoriumi ir pasiūlė federalinę pagalbą.

„Toliau vyksta gelbėjimo darbai, o vairuotojai Baltimorės apylinkėse turėtų laikytis vietos atsakingų tarnybų nurodymų dėl apvažiavimų ir reagavimo“, – rašė jis „X“.

Baltimorės meras Brandonas Scottas (Brandonas Skotas) sakė, kad įvykio vietoje dirba gelbėjimo tarnybos, vykdoma gelbėjimo operacija.

Neatrodo, kad su šio svarbaus JAV tilto sugriuvimu yra susijęs terorizmas.

„Nėra absoliučiai jokių bet kokio terorizmo požymių, [jokių požymių], kad tai buvo padaryta tyčia“, – sakė Baltimorės policijos komisaras Richardas Worley (Ričardas Vorlis).

Įvykio vietoje dirbančios gelbėjimo tarnybos pastebėjo požymių, kad vandenyje yra kažkiek automobilių, reporteriams sakė miesto ugniagesių vadovas.

„Mūsų sonaras pastebėjo po vandeniu panirusių automobilių, – sakė Baltimorės ugniagesių departamento vadovas Jamesas Wallace'as (Džeimsas Volesas). – Jų skaičiaus kol kas neturiu.“

Didelio tilto Baltimorėje sugriuvimas yra neįsivaizduojama tragedija, sakė miesto meras. Pasak jo, incidentas dar tęsiasi.

„Turime galvoti apie paveiktas šeimas ir žmones, žmones, kuriuos turime bandyti surasti“, – spaudos konferencijoje sakė B. Scottas. Jis pridūrė, kad šiuo metu tam turėtų būti skiriama daugiausia dėmesio.

Baltimorės policijos departamento atstovė spaudai jau anksčiau „NBC News“ sakė, kad upėje gali būti žmonių.

„Galiu patvirtinti, kad 1 val. 35 min. Baltimorės miesto policijai buvo pranešta apie dalinę tilto griūtį ir galimai vandenyje esančius darbuotojus prie Francis Scotto Key tilto“, – pareiškime sakė detektyvė Niki Fennoy (Niki Fenoi).

Narai vandenyje ieško išgyvenusiųjų, teigė K. Cartwrightas.

CNN pranešė, kad vandens temperatūra siekė apie 8,8 laipsnio Celsijaus, o tai sunkina paieškos bei gelbėjimo darbus ir mažina vandenyje esančių žmonių galimybę išgyventi.

Įvykio vietoje darytose nuotraukose matyti, kad tilto nuolaužos guli ant laivo denio, kuriame buvo sukrauti konteineriai.

Pranešama, kad kai kurie konteineriai buvo nestabilūs, ir tai irgi apsunkino gelbėjimo darbus.

„Atrodė kaip žemės drebėjimas“

Vyras, prisistatęs buvusiu Baltimorės ugniagesių departamento darbuotoju, sakė, kad tiltą galėjo matyti pro savo miegamojo langą.

„Mus pažadino tai, kas atrodė kaip žemės drebėjimas, ir ilgas, besitęsęs griaustinio trenksmas, – pasakojo jis vietos žiniasklaidai. – Apylinkėse pamačiau avarinių tarnybų žibintus ir nusprendžiau privažiuoti. [...] Tai, kas vyko, buvo kelių jurisdikcijų atsakas į nelaimę.“

Francis Scotto Key tiltas atidarytas 1977 metais.

2,6 km ilgio keturių eismo juostų tiltas driekiasi per Patapskou upę į pietvakarius nuo Baltimorės.

Per metus juo pravažiuoja daugiau kaip 11 mln. transporto priemonių – apie 31 tūkst. per dieną.

Tai itin svarbi Baltimorės, pramoninio miesto JAV rytinėje pakrantėje, esančio šalia sostinės Vašingtono, kelių tinklo dalis.

Plaukė į Šri Lanką

Laivų stebėjimo svetainė „MarineTraffic“ skelbia, kad anksti antradienį po tiltu sustojo su Singapūro vėliava plaukiojantis konteinerinis laivas „Dali“.

Laivo žurnalai rodo, kad jis plaukė iš Baltimorės į Kolombą Šri Lankoje.

Britų transliuotojas BBC pranešė, kad bendrovė „Synergy Marine Group“ patvirtino, jog jos valdomas laivas pateko į avariją.

„Nors tiksli incidento priežastis dar nenustatyta, „Dali“ sutelkė savo Kvalifikuotų asmenų reagavimo į incidentus tarnybą“, – sakoma bendrovės pranešime.

Visi įgulos nariai ir locmanai – specializuoti jūreiviai, kurie valdo laivus uostų teritorijose – buvo surasti, pranešimų apie sužeistuosius negauta.

Kad laivo įgulos nariai nenukentėjo patvirtino ir „Synergy Marine Group“.

Baltimorė yra vienas judriausių krovininių uostų Jungtinėse Valstijose, kuriame perkraunama milijardų dolerių vertės transporto priemonės, konteineriai, miško produkcija ir projektiniai kroviniai, teigia miesto uosto direkcija.

 

GALERIJA

  • Tragedija JAV: didelis laivas sugriovė tiltą, vandenyje galėjo atsidurti iki 20 žmonių
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

As

Idomu ar laivo kapitonas nepasiunte plaukti NAXUI tilto ?

O

Idomu, kodel nepamineta, kad laivo kapitonas yra ukrainetis? Jeigu kažka padaro koks nors rusas, apie tai vietiniai žurnaliugos nepamiršta pamineti...

Neklaidink utėlėtas

Mažiau skaityk propagandos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS