Tunise prie Alžyro sienos rasti devyni negyvi migrantai | kl.lt

TUNISE PRIE ALŽYRO SIENOS RASTI DEVYNI NEGYVI MIGRANTAI

  • 0

Pastarosiomis dienomis Tuniso vakaruose, netoli sienos su Alžyru, buvo rasti devynių migrantų iš Užsachario Afrikos kūnai, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas teismų sistemos pareigūnas.

Tunisas, kurio pakrantę nuo Italijos Lampedūzos salos skiria vos 150 kilometrų, jau seniai tapo atspirties tašku migrantams, pasiryžusiems lestis į pavojingą kelionę jūra iš Šiaurės Afrikos į Europą.

Po to, kai kūnai buvo aptikti kalnuose netoli Chaidros Kaserino provincijoje, pareigūnai pradėjo tyrimą, kurio metu bus atlikta ekspertizė mirties priežasčiai nustatyti, sakė Kaserino teismo atstovas spaudai Riadhas Nwiwi (Riadas Nvivi).

Migrantų paramos grupė, Tuniso ekonominių ir socialinių teisių forumas (FTDES), pareiškime teigė, kad preliminari informacija rodo, jog migrantų mirties priežastys buvo šaltis, troškulys ir nuovargis.

R. Nwiwi pastebėjo, kad per Alžyro ir Tuniso sieną, ypač miškingoje vietovėje netoli Chaidros, padaugėjo nelegallių migrantų iš kitų Afrikos dalių.

FTDES paragino Tuniso pareigūnus pateikti „humanitarinį atsaką į mirtinai pavojingą Europos Sąjungos migracijos politiką, kuri pažeidžia globaliųjų Pietų gyventojų teisę judėti“.

Nuo metų pradžios kelios dešimtys migrantų, bandydami pasiekti Europą, nuskendo, prie Tuniso krantų sudužus jų valtims. 

Grupė pasmerkė tai, ką pavadino Tuniso pareigūnų tyla dėl migracijos tragedijų ir sienų militarizavimo politikos.

„Migrantai, bėgdami nuo konfliktų, atšiaurių ekonominių sąlygų ir klimato kaitos padarinių, įveikia didelius atstumus priešiškoje aplinkoje“, – teigė FTDES.

FTDES paragino Alžyro ir Tuniso pasienyje sukurti „priėmimo ir orientavimo sistemą, kuri užtikrintų pagrindines humanitarines paslaugas mirtinai pavojinguose migracijos keliuose“.

Per pirmąjį 2023 metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, neteisėtai per centrinę Viduržemio jūros dalį į Europą atvykusių asmenų skaičius išaugo beveik 300 proc.:  Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ duomenimis, buvo užregistruota beveik 42 200 nelegalaus patekimo atvejų.

„Frontex“ pažymėjo, kad, palyginti su praėjusiais metais, kelionių jūra vien iš Tuniso padaugėjo 1 100 proc.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS