Turkija pasirengusi atnaujinti operaciją Sirijoje | kl.lt

TURKIJA PASIRENGUSI ATNAUJINTI OPERACIJĄ SIRIJOJE

  • 0

Turkija vėl pagrasino atnaujinsianti operaciją „Taikos šaltinis“ Sirijoje, jeigu kurdų formuotės iš Liaudies savigynos pajėgų neatitrauks savo kovotojų nuo Turkijos ir Sirijos sienos.

Atitinkamą pareiškimą pirmadienį paskelbė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlütas Çavuşoğlu.

„JAV ir Rusija nežengė reikiamų žingsnių (pagal susitarimus su Ankara). Jeigu kurdų formuotės nebus pašalintos iš teritorijų, tai mes vėl pradėsime operaciją“, - cituoja jo žodžius laikraštis „Yeni Şafak“.

Pasak Turkijos URM vadovo, Ankara „privalo atsikratyti terorizmo grėsmės“.

Spalio 9 d. Ankara paskelbė rengianti Sirijos šiaurėje karinę operaciją „Taikos šaltinis“. Ji prasidėjo Turkijos karinių oro pajėgų smūgiais kurdų formuočių pozicijoms. Pasak Turkijos, šios operacijos tikslas – sudaryti Sirijos šiaurėje buferinę zoną.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pavadino operaciją agresija, pasaulio bendrija pasmerkė Ankaros veiksmus. Didžioji Britanija, Vokietija ir Prancūzija paprašė sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį šiuo klausimu.

Spalio 17 d. JAV ir Turkija susitarė dėl karo veiksmų pristabdymo. Turkija sutiko 120 valandų nutraukti ugnį, kad kurdų būriai, priklausantys Sirijos demokratinių pajėgų koalicijai, paliktų Ankaros kuriamą pasienio saugumo zoną.

Spalio 22 d. Rusijos ir Turkijos prezidentai Vladimiras Putinas ir R. T. Erdoganas per susitikimą Sočyje priėmė memorandumą dėl bendrų veiksmų padėčiai Sirijos šiaurės rytuose sureguliuoti. Pagal šį dokumentą, Rusijos karinė policija ir Sirijos kariškiai nuo spalio 23 d. vidurdienio įžengė į rajonus, kurie ribojasi su Turkijos kuriama 30 kilometrų pločio saugumo zona.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS