Ukrainoje – didžiulė mirtinų išpuolių banga: okupantai taikėsi į elektrines, gyvenamuosius pastatus | kl.lt

UKRAINOJE – DIDŽIULĖ MIRTINŲ IŠPUOLIŲ BANGA: OKUPANTAI TAIKĖSI Į ELEKTRINES, GYVENAMUOSIUS PASTATUS

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Rusija, panaudodama beveik 90 raketų ir daugiau kaip 60 Irano gamybos dronų, praėjusią naktį surengė didžiulę mirtinų išpuolių prieš Ukrainą bangą.

Tai vienas didžiausių pastarojo meto puolimų.

„Per naktį buvo paleista daugiau kaip 60 dronų „Shahed“ ir beveik 90 įvairių tipų raketų“, – sakė jis.

„Pasaulis kuo aiškiausiai mato rusų teroristų taikinius: elektrinės ir energijos tiekimo linijos, hidroelektrinės užtvanka, eiliniai gyvenamieji pastatai, net troleibusas“, – pridūrė jis.

Maskvai vykdant plataus masto puolimą prieš Ukrainos energijos infrastruktūrą, per rusų suduotą smūgį buvo nukirsta viena iš dviejų elektros linijų, elektra aprūpinančių didžiausią Europoje branduolinę jėgainę Ukrainos pietrytinėje dalyje.

„Priešas šiuo metu vykdo didžiausią pastarojo laikmečio ataką prieš Ukrainos energetikos pramonę“, – feisbuke rašė energijos ministras Germanas Galuščenko, pridurdamas, kad per apšaudymą nukentėjo „viena iš elektros perdavimo linijų“, maitinančių Zaporižios jėgainę.

Šią jėgainę – didžiausią atominę elektrinę Europoje – rusų kariai užėmė jau pirmosiomis karo dienomis, tačiau elektra jai tiekiama iš Ukrainos tinklų.

„Padėtis yra itin pavojinga ir gali tapti kritine“, – nurodė Ukrainos atominės energetikos operatorius „Energoatom“.

Jo teigimu, nukirtus paskutinę elektros liniją, jėgainė „gali vėl likti be elektros, o tai yra rimtas saugaus elektrinės eksploatavimo pažeidimas“.

Nuo karo pradžios Zaporižios elektrinėje yra ne kartą dingusi elektra, todėl jėgainei teko pasikliauti dyzeliniais generatoriais ir saugos sistemomis.

„Šioms sugedus, kils branduolinės ir radiacinės avarijos grėsmė“, – pranešė „Energoatom“.

Zaporižios gubernatoriaus teigimu, penktadienio ryte į regioną pataikė dvylika rusiškų raketų. Per šią ataką buvo sunaikinta keletą namų ir sužalotas nenustatytas kiekis žmonių.

Padėtis yra itin pavojinga ir gali tapti kritine.

„Pirminiais duomenimis, sunaikinti septyni namai, dar 35 buvo apgriauti“, platformoje „Telegram“ rašė Ivanas Fedorovas, pridurdamas, kad buvo sužeista keletas asmenų.

Rusijos nuo 2022 m. valdomo Mariupolio miesto mero ukrainiečio patarėjas Petro Andriuščenko platformoje „Telegram“ rašė, kad dar viena rusų raketa taip pat Zaporižioje esančioje Dnipro hidroelektrinėje pataikė į troleibusą, žuvo juo važiavę civiliai.

Šalies vakaruose esančio Chmelnickio miesto meras Oleksandras Simčyšinas pranešė apie „siaubingą rytą“, apgadintą infrastruktūrą ir gyvenamuosius namus.

„Yra ir civilių aukų“, – platformoje „Telegram“ rašė jis.

Penktadienį rusai raketomis ir dronais puolė energetikos objektus skirtinguose Ukrainos miestuose – Charkive, Zaporižioje, Vinycioje, Chmelnickyje ir Kryvij Rige.

„Jų tikslas yra ne tik padaryta žalą, bet, kaip ir pernai, pamėginti šalyje sukelti plataus masto energetikos sistemos sutrikimą“, – teigė energetikos ministras G. Galuščenko.

 

 

Gairės: karas Ukrainoje, Ukrainos energijos infrastruktūra, branduolinė jėgainė, hidroelektrinė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS