Ukrainoje šylant orams – šiurpi situacija: mėtosi Rusijos karių lavonai ir vejasi jų dvokas | kl.lt

UKRAINOJE ŠYLANT ORAMS – ŠIURPI SITUACIJA: MĖTOSI RUSIJOS KARIŲ LAVONAI IR VEJASI JŲ DVOKAS

  • 0

Pirmosios šiltos bei saulėtos pavasario dienos pietiniame Mykolaivo regione atnešė niūrią realybę – aplinkoje sklando mirusių Rusijos karių lavonų dvokas, praneša CNN.

Iš žemės išeinant įšalui ir tirpstant sniegui lavonai ima matytis kraštovaizdyje. Vėlų šeštadienį regiono gubernatorius Vitalijus Kimas paragino vietinius gyventojus padėti surinkti mirusiųjų kūnus ir sudėti juos į maišus.

„Mes – ne žvėrys, ar ne?“ – klausė jis  ir maldavo gyventojų padėti išspręsti opią problemą.

Kaip teigia CNN, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui vasario 24 dieną pradėjus invaziją į Ukrainą, Nikolajevas buvo viena pirmųjų užpultų regiono sostinių. Įsiveržę į miesto centrą, Ukrainos kariai išstūmė Rusijos karius.

V. Kimas sakė, kad Rusijos kariai, atsitraukdami iš mūšio lauko, paliko apdegusius savo kolegų kūnus. „Visame regione jų yra šimtai“, – CNN sakė gubernatorius.

Jis paragino sudėti lavonus į šaldytuvus ir nustačius DNR išsiųsti atgal į Rusiją. Tačiau praėjus mėnesiui nuo karo pradžios, vis dar neaišku, kokiu būdu ir ar išvis karių palaikai bus grąžinami į agresoriaus šalį, nes informacija apie  žuvusiuosius ten nutylima.

„Kalbant apie skaičius, nuo pat pradžių sutarėme, kad informacijos neskelbsime“, – antradienį CNN sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

JAV ir NATO pareigūnai teigė neseniai suskaičiavę Rusijos karių aukų skaičių. Jis svyruoja nuo 3 tūkst. iki 10 tūkst. Ukrainos pareigūnai tvirtina, kad aukų skaičius yra dar didesnis – per 15 tūkst. Tačiau, kiek jų yra iš tiesų, nežinoma.

Ukrainos vyriausybė tvirtino, kad Rusijos kariuomenė atsivežė mobiliuosius krematoriumus, kad sudegintų mirusiųjų kūnus. „Čia mirusių Rusijos karių niekas neskaičiuoja. Ar žinote, kad jie atsinešė krematoriumus? Jie nerodys lavonų mirusiųjų šeimoms,  nepasakys motinoms, kad čia mirė jų vaikai“, – kovo 3 dieną žurnalistams sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tą pačią dieną valstybinė Ukrainos geležinkelių bendrovė „Ukrzaliznica“ savo tinklalapyje paskelbė, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms suteikė 20 automobilių su šaldytuvais, skirtų žuvusiems Rusijos kariams išvežti. Tačiau niekas iš Rusijos atstovų niekada neatvyko to padaryti.

Trūkstant informacijos apie žuvusius Rusijos karius, ukrainiečiai bandė užpildyti spragas – Ukrainos vidaus reikalų ministerija sukūrė svetainę ir „Telegram“ paskyrą, skirtą Rusijos karių šeimoms. Čia skelbiamos žuvusių ar sučiuptų jaunų vyrų nuotraukos bei asmens tapatybės kortelės.

„Mes nekariaujame prieš Rusijos gyventojus. Ir aš nemanau, kad jie turėtų kentėti dėl savo režimo, kuris meluoja jiems ir tvirtindamas, kad viskas gerai – niekas nemiršta“, – CNN sakė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Viktoras Andrusivas.

Tačiau atpažinti žuvusius Rusijos karius yra sudėtinga užduotis. V. Andrusivas pasakojo, kad artimieji per „Telegram“ platformą surado tik 30 žuvusiųjų, nes lavonai – dažnai neatpažįstami ir ne visi turi dokumentus.

„Problema dėl rusų karių lavonų – tikrai didžiulė. Jų – tūkstančiai. Prieš karą, kai oras buvo šaltas, viskas buvo gerai, bet dabar turime problemų, nes rusai nenori paimti kūnų. Nežinau, ką per ateinančias savaites darysime su jų palaikais“, – atviravo V. Andrusivas.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos kariai, žuvę Rusijos kariai, karių kūnai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS