Ukrainos moterys dalyvavo eitynėse prieš smurtą artimoje aplinkoje | kl.lt

UKRAINOS MOTERYS DALYVAVO EITYNĖSE PRIEŠ SMURTĄ ARTIMOJE APLINKOJE

Ukrainos sostinėje pirmadienį beveik 2 tūkst. žmonių dalyvavo Tarptautinei moters dienai skirtose eitynėse, kuriose reikalavo, kad šalis ratifikuotų Stambulo konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos bei kovos su juo.

Demonstracijos dalyviai, daugiausia moterys, nešė plakatus su užrašais „Ne smurtui artimoje aplinkoje“ ir „Esu alergiška patriarchatui“.

Ukraina 2011 metais pasirašė šią Europos Tarybos konvenciją, tačiau dar nėra jos ratifikavusi. Tai yra pirma Europoje sutartis, įpareigojanti valstybes imtis sisteminių priemonių bei efektyviai kovoti su smurtu lyties pagrindu tiek artimoje aplinkoje, tiek viešojoje erdvėje, saugoti smurto aukas ir bausti kaltininkus.

Tačiau religinės grupės Ukrainoje kritikavo bandymus įtraukti į nacionalinę teisę socialinės lyties sąvoką, tvirtindamos, kad tai kelia grėsmę tradicinėms šeimos vertybėms. 

Eitynes prižiūrėjo gausios policijos pajėgos. Pareigūnai sulaikė du vyrus, mėginusius sutrikdyti eitynes. Tuo metu kelios dešimtys ultradešiniųjų pažiūrų aktyvistų netoliese surengė savo demonstraciją. 

Ukrainos įstatymuose, skirtuose ginti smurto artimoje aplinkoje aukas, esama daugybės spragų ir jie retai taikomi. Anot aktyvistų, šeiminiu smurtu įtariami asmenys kur kas dažniau yra išteisinami nei nubaudžiami.

Eitynių organizatoriai taip pat siekė atkreipti dėmesį į didžiulį koronaviruso pandemijos poveikį moterims, sudarančioms daugumą Ukrainos sveikatos apsaugos darbuotojų, mokytojų bei socialinių darbuotojų.

Du trečdaliai moterų Ukrainoje nuo 15 metų amžiaus yra patyrusios fizinį, psichologinį ar seksualinį smurtą, parodė 2019 metais Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atliktas tyrimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kataliku kunigas apie smurta

jeigu vyras musa zmona, reiskas jis ja myli.

reikejo taip tiesiai ir keliaut

y lenkijos bordelius .....ten ju arabai ir negrai laukia...uz dolery

Anonimas

Beždžionių maršas. Ko nepadarys ten už kelis dolerius....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS