Užfiksuotas ugnikalnio užkurtas pragaras Islandijoje: lava ryja namus | kl.lt

UŽFIKSUOTAS UGNIKALNIO UŽKURTAS PRAGARAS ISLANDIJOJE: LAVA RYJA NAMUS

  • 3

Islandijoje kartojasi ugnikalnio užkurtas pragaras – tik dar karštesnis. Per mažiau nei mėnesį šalies pietvakariuose esantis ugnikalnis išsiveržė antrąkart ir šįsyk lava pasiekė namus, o tai įamžino vaizdo kameros.

Įamžinta, kaip bent du namai siaubiami gaisro.

Apie 40 km į pietvakarius nuo Reikjaviko esantis miestas, turėjęs 4 tūkst. gyventojų, buvo evakuotas naktį prieš pat prasidedant išsiveržimui sekmadienio rytą. Šįkart vos keliasdešimt gyventojų, nes tik tiek jų buvo grįžę į Grindaviką po ankstesnio vulkano siautėjimo.

Gruodžio viduryje žvejų miestas jau buvo nukentėjęs, bet ne nuo lavos, o nuo kelių žemės drebėjimų, kurie pranešė apie būsimą išsiveržimą. Vėrėsi plyšiai, eižėjo keliai, skilinėjo pastatai. Specialistai sako, kad padėtis dabar dar rimtesnė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Užtvaros, kurias statome miestui apsaugoti, atlieka funkciją, tad dalis lavos srauto kreipiama kita kryptimi. Bet vidurdienį mieste atsivėrė naujas plyšys, iš kurio trykšta lava. Ir ji pasiekė kelis namus. Padėtis labai rimta. Tai tikrai keičia situaciją, nes vakar skelbėme, kad nerimaujame dėl įtrūkimų ir plyšių po miestu, o dabar ugnikalnis veržiasi tiesiog mieste“, – komentavo Islandijos premjerė Katrín Jakobsdóttir.

Islandijos prezidentas skelbia, kad žmonių gyvybėms pavojus negresia, kol kas skrydžiai netrinka, bet gali kilti grėsmė infrastruktūrai.

„Negaliu įsivaizduoti, ką žmonės išgyvena. Tai, kad galima žiūrėti per televiziją ir per interneto kameras gyvai – keistokas jausmas stebėti, kaip miestas naikinamas beveik sulėtintai. Sunku išreikšti žodžiais tai, ką jaučiu. Man be galo liūdna“, – sakė fotografas Jeroen Van Nieuwenhove.

LNK stop kadras. 

Specialistai ruošiasi statyti dar daugiau barjerų, ir lavai net aušinti, kad nukreiptų kuo toliau nuo uosto ir pramonės rajono.

„Nuo 1973-ųjų turime patirties, kaip aušinti lavą pumpuojant jūros vandenį - tiesiai ant jos . Esame parengę planus, tai daryti, jei prireiktų. Ir tai planuojame, jei tai padės išgelbėti bent dalį Grindaviko miesto“, – teigė Civilinės gynybos vadovas Víðir Reynisson.

Tai penktas ugnikalnio išsiveržimas per mažiau nei trejus metus.

GALERIJA

  • Užfiksuotas ugnikalnio užkurtas pragaras Islandijoje: lava ryja namus
  • Užfiksuotas ugnikalnio užkurtas pragaras Islandijoje: lava ryja namus
LNK stop kadras, Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

CO2... ekologine katastrofa

alio zalieji smaukalai ko nesaukiat kad styt namus salia ugnikalniu kenkia ekologijai ? uzdraust... neleist ...apmokestint...

ir kaip jie ten dar gyvena

lėkčiau iš tos Islandijos kuo toliau. Jei vistiek norisi šalčio, tai plynoj Skandinavijos valstybių šiaurėj vietos į valias.

Atsokit

Jus nuo tos Islandijos!!!! I savo pragara paziurekit,i savo rasliavas!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS