V. Putinas: šiemet bus dislokuota branduolinių raketų „Sarmat“ | kl.lt

V. PUTINAS: ŠIEMET BUS DISLOKUOTA BRANDUOLINIŲ RAKETŲ „SARMAT“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį, savo karo Ukrainoje metinių išvakarėse, paskelbė, kad šiemet bus dislokuota naujųjų tarpžemyninių balistinių raketų „Sarmat“, galinčių nešti ne vieną branduolinę galvutę.

Tai Rusijos lyderis sakė po JAV pranešimų, kad neseniai šio ginklo bandymas nepavyko.

„Sarmat“, kurią Vakarų analitikai vadina „Satan 2“, yra viena iš Rusijos naujos kartos raketų, V. Putino vadinamų neįveikiamomis.

„Ypatingą dėmesį, kaip anksčiau, skiriame branduolinės triados stiprinimui. Šiemet kovinį budėjimą pradės pirmieji raketų sistemos „Sarmat“ paleidimo įrenginiai“, – sakoma vaizdo įraše, Kremliaus paskelbtame „Tėvynės gynėjo dienos“ proga.

Televizija CNN citavo du anoniminius JAV pareigūnus, sakiusius, kad šią savaitę Rusijai tikriausiai nepavyko „Sarmat“ bandymas.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį atsisakė komentuoti šį pranešimą ir sakė, kad tai „Gynybos ministerijos prerogatyva“.

V. Putinas yra sakęs, kad „Sarmat“ gali smogti bet kokiam taikiniui Žemėje ir privers Kremliaus priešus pagalvoti dukart.

Antradienį sakydamas metinį pranešimą V. Putinas paskelbė, kad Rusija sustabdo savo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje – paskutiniame likusiame branduolinės ginkluotės kontrolės pakte su JAV.

V. Putino pareiškimas dėl dalyvavimo sutartyje sustabdymo sulaukė didelio tarptautinio pasmerkimo, bet Rusijos Užsienio reikalų ministerija vėliau pareiškė, kad Maskva ir toliau laikysis sutartyje numatytų apribojimų, kol ji 2026 metų vasarį baigsis.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, START sutartis, branduolinės raketos, Sarmat
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS