V. Zelenskis Miuncheno konferencijoje: amunicijos trūkumas kenkia Ukrainai | kl.lt

V. ZELENSKIS MIUNCHENO KONFERENCIJOJE: AMUNICIJOS TRŪKUMAS KENKIA UKRAINAI

  • 0

Ukrainos galimybes atremti rusų puolimą riboja tolimojo nuotolio raketų ir artilerijos sviedinių trūkumas, šeštadienį pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, vėl paprašęs suteikti daugiau ginklų.

Šis jo prašymas Miuncheno saugumo konferencijoje, kurioje dalyvauja 180 lyderių ir gynybos vadovų, nuskambėjo kritiniu metu, kai Ukrainos kariai buvo priversti pasitraukti iš fronto linijoje esančio Avdijivkos miesto, kad nebūtų apsupti.

Praėjus dienai po to, kai buvo pasirašyti susitarimai, kuriais siekiama užtikrinti ilgalaikį Ukrainos saugumą, V. Zelenskis sakė, jog ši padėtis rodo, kad jo kariuomenei trūksta ginklų.

„Ukrainiečiai yra įrodę, kad mes galime priversti Rusiją atsitraukti“, – sakė jis ir pridūrė, kad „mūsų veiksmus riboja tik mūsų pajėgų pakankamumas ir nuotolio ilgis... (Avdijivkos) situacija tai įrodo“.

„Dirbtinio Ukrainai tiekiamos ginkluotės, ypač artilerijos ir tolimojo nuotolio pajėgumų, deficito palaikymas leidžia Putinui prisitaikyti prie dabartinio karo intensyvumo.“

Baigiantis antriesiems karo metams, Ukraina patiria vis didesnį spaudimą dėl amunicijos trūkumo.

Europos Sąjunga yra pripažinusi, kad galės pristatyti tik pusę iš milijono artilerijos sviedinių, kuriuos žadėjo atsiųsti iki kovo mėnesio.

Abejonių kyla ir dėl ilgalaikės Vakarų milijardinės vertės pagalbos ateities, nes Kongrese jau kelis mėnesius stringa galimas 60 mlrd. JAV dolerių (55,7 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos paketas.

Dirbtinio Ukrainai tiekiamos ginkluotės, ypač artilerijos ir tolimojo nuotolio pajėgumų, deficito palaikymas leidžia Putinui prisitaikyti prie dabartinio karo intensyvumo.

Siekdama išsklaidyti nuogąstavimus dėl JAV pasiryžimo teikti pagalbą Ukrainai, viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) po derybų su V. Zelenskiu pareiškė, kad jos šalis neleis, kad pagalbos Ukrainai teikimas būtų stabdomas dėl politinių ginčų.

„Kalbant apie mūsų paramą Ukrainai, turime būti nepalaužiami ir negalime žaisti politinių žaidimų“, – sakė ji.

Jungtinėse Valstijose šiais rinkimų metais, kai į Baltuosius rūmus gali sugrįžti Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), nuogąstaujama, kad jo sugrįžimas į valdžią gali pakenkti dabartinei JAV paramai Ukrainai ir įsipareigojimams NATO.

Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad yra „gyvybiškai svarbu, kad JAV skubiai apsispręstų dėl paketo Ukrainai, nes jai reikia tos paramos“.

„Dabar JAV turi įvykdyti tai, ką pažadėjo“, – pridūrė jis Miunchene.

Gairės: Miuncheno konferencija, Volodymyras Zelenskis, amunicija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS