V. Zelenskis: ES turėtų padaryti daugiau Ukrainos labui | kl.lt

V. ZELENSKIS: ES TURĖTŲ PADARYTI DAUGIAU UKRAINOS LABUI

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga „turėtų padaryti daugiau“ jo šaliai, kovojančiai su Rusija.

Šis pareiškimas nuskambėjo ES lyderiams ankstesnę dieną atšaldžius Ukrainos viltis greitai tapti ES nare.

„Europos Sąjunga turėtų padaryti daugiau. Ji privalo mums, Ukrainai padaryti daugiau, – pareiškė jis vaizdo įraše. – Politikų sprendimai turi sutapti su jų žmonių nuotaika“.

ES vadovai nuo ketvirtadienio posėdžiauja Versalyje, Prancūzijoje, kad skubiai spręstų klausimus, susijusius su Rusijos invazijos padariniais. Penktadienį jie siekė padvigubinti karinės pagalbos Ukrainai finansavimą, papildomai skiriant 500 mln. eurų.

Jie taip pat apibūdino Maskvos puolimą prieš Ukrainą kaip perspėjimą 27 valstybių blokui uoliau rūpintis užtikrinti savo saugumą.

V. Zelenskis taip pat pareiškė, kad Rusija samdo „žudikus“ iš Sirijos, kuriuos siunčia kovoti Ukrainoje.

„Tai karas su labai užsispyrusiu priešu... kuris nusprendė pasisamdyti samdinių (ir juos siųsti kovoti) prieš mūsų piliečius. Žudikus iš Sirijos, šalies, kur viskas buvo sunaikinta... kaip jie tai daro čia su mumis“, – pareiškė jis vaizdo įraše, kuris buvo paskelbtas platformoje „Telegram“.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pritarus planui į Ukrainą siųsti savanorius kovotojus, Kremlius anksčiau penktadienį pareiškė, kad kovotojams iš Sirijos ir Artimųjų Rytų bus leista kovoti už Rusiją Ukrainoje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad „jei Vakarai taip entuziastingai laukia atvykstant samdinių, tai mes taip pat turime savanorių, kurie nori dalyvauti“.

Rusija iki šiol buvo pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro al-Asado) partnerė 11 metų trunkančiame Sirijos pilietiniame kare. Maskva 2015 metais stojo jo pusėn, o jos oro pajėgos padėjo pakreipti konflikto eigą Damasko režimo naudai.

Pasak Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu, daugiau kaip 16 000 savanorių – daugiausia iš Artimųjų Rytų – esą pateikė prašymus prisijungti prie operacijos Ukrainoje.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, Sirija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS