Pasaulis paniro į nuosmukį, Europoje sparčiai daugėja koronaviruso aukų | kl.lt

PASAULIS PANIRO Į NUOSMUKĮ, EUROPOJE SPARČIAI DAUGĖJA KORONAVIRUSO AUKŲ

Europą šeštadienį sukrėtė didžiulis koronaviruso aukų pagausėjimas, ekspertams perspėjant, kad iki desperatiškai laukiamo pandemijos piko lieka dar ne viena diena ar savaitė.

Italija ir Ispanija paskelbė naujus rekordinius aukų skaičius, Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) patvirtinus, kad pasaulio ekonomika paniro į istorinį nuosmukį, o JAV pasinaudojus karo laikų viešųjų pirkimų įgaliojimais.

Visame pasaulyje oficialiai jau užregistruota daugiau kaip 600 tūkst. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.

Manoma, kad tikrasis užsikrėtimo atvejų skaičius yra didesnis, nes daug šalių testus atlieka tik sunkiais susirgimo atvejais arba tiems pacientams, kuriems reikalinga hospitalizacija.

Ispanijos vyriausybė šeštadienį paskelbė, kad mirties atvejų skaičius šalyje išaugo iki 5 690, kai per pastarąją parą mirė rekordiškai daug žmonių – 832.

Aukų skaičiumi Ispanija atsilieka tik nuo Italijos, kuri penktadienį paskelbė apie 969 naujus mirties atvejus. Tai didžiausias vienos paros skaičius visame pasaulyje nuo pat pandemijos pradžios.

Tuo metu Iranas šeštadienį paskelbė apie dar 139 žmonių mirtį, o Indija izoliavo kelioliką Pandžabo kaimų, kur lankėsi vienas guru, plačiai paskleidęs virusą ir jau nuo jo miręs.

Pietų Afrikoje įvedus visuotinį karantiną, Johanesburgo policija panaudojo gumines kulkas prieš minią, susirinkusią prie vieno prekybos centro.

Jungtinėse Valstijose dabar fiksuojamas didžiausias susirgimo COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje, tačiau Europa tebepirmauja pagal aukų skaičių vienam gyventojui.

Uhane švelninami suvaržymai

Tačiau atrodo, kad du mėnesius trukęs beveik visiškas izoliavimas atsipirko infekcijos pirminiame židinyje – Kinijos Uhano mieste, kur dabar švelninami judėjimo suvaržymai.

Vietos gyventojams nuo sausio buvo draudžiama išvykti, keliuose buvo įrenginėjami užkardai, o milijonai piliečių susidūrė su dar neregėtais kasdienio gyvenimo apribojimais.

Tačiau šeštadienį žmonėms buvo leista įvažiuoti į miestą, o didžioji dalis metro tinklo atnaujino veiklą. Kai kurie prekybos centrai turėtų atverti savo duris kitą savaitę.

Ekonominiai sukrėtimai

Europos Sąjungos ekonomika jau yra sutrikdyta dėl sienų uždarymo ir nurodymų gyventojams likti namuose, o Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte (Džuzepė Kontė) net perspėjo, kad blokas gali prarasti savo legitimumą.

„Jei Europa neišspręs šio precedento neturinčio iššūkio, visa europietiška struktūra praras savo egzistavimo prasmę žmonėms“, –sakė jis laikraščiui „Il Sole 24 Ore“.

Paryžiaus ir Madrido palaikoma Roma nori, kad Europa imtųsi ryžtingesnio finansinio atsako į krizę, tačiau Vokietija ir Nyderlandai priešinasi raginimams jungti nacionalines skolas.

Penktadienį TVF vadovė Kristalina Georgieva pareiškė, kad norint padėti besivystančioms šalims, prireiks didžiulių išlaidų, įspėdama: „Akivaizdu, kad mums prasidėjo nuosmukis.“

JAV imasi nuo karo laikų neregėtų veiksmų

Jungtinėse Valstijose, kur jau yra daugiau nei 104 tūkst. COVID-19 sergančių pacientų, prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį pasitelkė karo atvejais numatomus įgaliojimus ir liepė vienai privačiai kompanijai gaminti medicininę įrangą, nes perkrautai šalies sveikatos sistemai sunku dorotis su krize.

„Šiandienos veiksmai padės užtikrinti greitą [plaučių] ventiliacijos [aparatų], kurie gelbės amerikiečių gyvybes, gamybą“, – sakė D. Trumpas, išleisdamas įsakymą automobilių gamintojai „General Motors“.

Uždarius 60 proc. šalies, o užsikrėtimo atvejų skaičiui sparčiai augant, D. Trumpas taip pat pasirašė didžiausią per šalies istoriją ekonomikos gaivinimo planą, kuriuo numatoma skirti 2 trln. (1,84 trln. eurų) nuo koronaviruso krizės nukentėjusiems amerikiečiams, išteklių stokojančioms ligoninėms ir paralyžiuotam verslui.

Europa tikisi epidemijos piko

Tokį žingsnį žengta Italijai penktadienį paskelbus apie kone tūkstantį naujų mirties atvejų – 969. Tai didžiausias vienos paros skaičius visame pasaulyje nuo pat pandemijos pradžios.

Vienas COVID-19 sirgęs ir jau pasveikęs kardiologas iš Romos pasakojo apie pragarišką patirtį vienoje sostinės ligoninių.

„Deguonies terapija skausminga, ieškoti stipininės arterijos sunku. Nevilties apimti kiti pacientai šaukė: „Gana, gana!“ – naujienų agentūrai AFP pasakojo gydytojas.

Gera naujiena ta, kad naujų užsikrėtimo atvejų Italijoje toliau mažėja. Tačiau nacionalinio sveikatos instituto vadovas Silvio Brusaferro (Silvijas Brusaferas) sakė, kad krizės pikas dar nepasiektas, ir prognozavo, kad jis galėtų įvykti „per artimiausias kelias dienas“.

Ispanija penktadienį taip pat paskelbė, kad naujų užsikrėtimo atvejų skaičius atrodo mažėjantis, nors per parą taip pat užregistravo rekordiškai daug mirties atvejų – 769.

Mažesniuose Liuksemburge ir Belgijoje mirties atvejų taip pat šoktelėjo: šeštadienį pastarojoje virusas buvo diagnozuotas 353 žmonėms – tai yra 64 daugiau nei ankstesnę dieną, o Didžiojoje Hercogystėje infekuotųjų skaičius padidėjo nuo devynių iki 15.

Europoje dėl koronaviruso milijonai žmonių gyvena karantino sąlygomis; Paryžiaus, Romos ir Madrido gatvės pastarosiomis savaitėmis nykiai tuščios.

Didžiojoje Britanijoje šalies kovai su koronavirusu vadovaujantys ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas (Matas Hankokas) penktadienį paskelbė, kad jiems diagnozuota COVID-19 infekcija.

Kitos pasaulio šalys rengiasi visapusiškam koronaviruso poveikiui, AFP skaičiams rodant, kad visame pasaulyje jau mirė daugiau kaip 26 tūkst. žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacijos direktorius Afrikos regionui perspėjo, kad šiam žemynui gresia pandemijos „dramatiška evoliucija“, Pietų Afrikos Respublikai (PAR) taip pat pradėjus skaičiuoti COVID-19 aukas ir pranešus apie pirmą mirties atvejį.

Jaunesni pacientai

Jungtinėse Valstijose žinomų užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo 104 tūkst. ir yra didžiausias pasaulyje, o mirties atvejų užregistruota daugiau kaip 1,7 tūkst., nurodo Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetas.

JAV krizės epicentras yra Niujorko miestas, kur sveikatos apsaugos darbuotojai grumiasi su atvejų skaičiaus augimu, įskaitant jaunesnių pacientų skaičiaus didėjimą.

„Dabar tai ir 50-mečiai, 40-mečiai, 30-mečiai“, – sakė vienas pulmonologas.

Kad sumažintų spaudimą COVID-19 pacientais užtvindytiems priėmimo skyriams Los Andžele, mieste prisišvartavo didžiulis JAV karinio jūrų laivyno laivas ligoninė, kuris priiminės kitomis ligomis sergančius pacientus.

Džiazu ir naktiniu gyvenimu garsėjančiame Naujajame Orleane sveikatos apsaugos ekspertai sako, kad dėl didelio čionykščio protrūkio iš dalies gali būti atsakingas vasarį vykęs mėnesio trukmės Užgavėnių (Mardi Gras) festivalis.

„Tai bus mūsų kartą apibrėšianti nelaimė“, – sakė Naujojo Orleano Krašto saugumo ir pasirengimo nepaprastosioms situacijoms biuro direktorius Collinas Arnoldas (Kolinas Arnoldas).

Europai ir JAV grumiantis su pandemija, pagalbos organizacijos perspėja, kad neturtingose šalyse ir karo zonose, tokiose kaip Sirija ir Jemenas, gali mirti milijonai žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kaip gerai. Nors rusai nebepuola kasryt, kaip prie grybų karalienės kad būdavo.....

globalistas

jeigu salyje yra 5G rysys,tai aukos padvigubeja,nes sitas rysys skirtas naikint zmonijai,o virusas komplekte su 5G rysiu tampa naikinimo ginklu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS