Balkanų aukštumos šturmas: lietuviai žada triktelėti durimis | kl.lt

BALKANŲ AUKŠTUMOS ŠTURMAS: LIETUVIAI ŽADA TRIKTELĖTI DURIMIS

Saulėtoji Podgorica Lietuvos futbolo rinktinę pasitiko lietuviškais orais. Niūrūs debesys, atplukdę liūtį, lydėjo Edgaro Jankausko auklėtinius per treniruotę Juodkalnijos sostinės stadione. Tačiau svečių nuotaikos subjurę orai nesugadino – čia jie atskrido ne poilsiauti, o garbingai baigti Europos čempionato atrankos turnyrą.

Nedidukėje, vos daugiau nei 600 tūkst. gyventojų turinčioje Balkanų šalyje, Lietuvos rinktinė lankosi ne pirmą kartą, tačiau šį sykį mūsų futbolininkai atvyko vedini ambicingų tikslų. Nors šansų patekti į 2024 metų Senojo žemyno čempionatą nebeliko, perspektyva finišuoti aukščiausioje vietoje per daugelį metų juos motyvuoja ne ką mažiau.

Prieš paskutinį savo mačą G grupėje lietuviai su šešiais taškais rikiuojasi ketvirti. Nuo juodkalniečių jie atsilieka dviem taškais ir varžovai dar turi mačą atsargoje. Bet… Jei baltams pavyktų rytoj išsivežti pergalę iš Podgoricos, yra didelė tikimybė, kad būtent jie finišuotų trečioje pozicijoje. Mat šios akistatos šeimininkų iškart po lietuvių laukia išvyka pas grupės lyderius – vengrus. Pastarieji su 14 taškų vos tašku lenkia Serbijos rinktinę ir yra maksimaliai motyvuoti įveikti visus priešininkus.

Grupės dugne besikapstantys Bulgarijos futbolininkai su dviem taškais lietuvių tikrai nebepavys.

Edgaro Jankausko auklėtiniai pastaruoju metu demonstruoja neįprastai solidžius rezultatus. Jie spalio viduryje namuose 2:2 nenusileido grupės lyderei Vengrijai, o išvykoje užtikrintai 2:0 patiesė Bulgariją. Mūsiškių savimeilę glosto ir pirmasis atrankos turnyro tarpusavio susitikimas su Juodkalnijos komanda. Dariaus ir Girėno stadione svečiai pasijuto tarsi apvogti, kai jau 4-ąją teisėjo pridėto laiko minutę Fedoras Černychas įspūdingu smūgiu išplėšė tašką – 2:2. Prieš tai Gytis Paulauskas buvo išvedęs komandą į priekį, bet varžovai atsitiesė po Italijos klubo "Lecce" puolėjo Nikola Krstovičiaus įvarčio, o Madrido "Atletico" gynėjas Stefanas Savičius 89-ąją min. įgrūdo, kaip svečiams atrodė, pergalingą įvartį.

Paskutinė Lietuvos rinktinės akistata atrankos turnyre ketvirtadienį prasidės 21 val. 45 min. mūsų laiku. Mūsų šalies ekipai negalės padėti dėl traumos paskutinę akimirką iškritęs „Šiaulių“ klubo puolėjas Eligijus Jankauskas. Ši netektis lietuviams skausminga, nes E. Jankauskas šį sezoną demonstruoja gerą sportinę formą bei su 14 įvarčių pateko į geriausių A lygos snaiperių trejetą. Netektis skaičiuoja ir varžovai. Apie laukiantį žūtbūtinį mūšį jo išvakarėse pasisakė rinktinės vedlys Edgaras Jankauskas.

– Kiek stipriai rinktinės planus sujaukė netikėta Eligijaus Jankausko trauma?

– Tokie žaidėjai kaip Eligijus mums labai svarbūs - sprogstantys, galintys išbėgti į atakas - tai didelė netektis. Visada apmaudu, kai pasirinkimų sumažėja.

– Varžovams nepadės Stefanas Savičius ir Adamas Marusičius. Kiek tai palengvins jūsų užduotis?

– Bus proga pasirodyti kitiems žaidėjams. Tai yra tikrai skambūs vardai, bet yra kitų jaunų žaidėjų arba futbolininkų, kurie žaidžia mažai. Jie jaus papildomą motyvaciją, tad Juodkalnijos komanda netaps silpnesnė.

– Lietuvos rinktinės kandidatai gauna vis daugiau žaidimo laiko užsienio klubuose. Ar tai pasijuto jų fiziniame pasirengime?

– Turėjome vos vieną pusiau tikrą treniruotę antradienį, o daugelis žaidėjų dar sekmadienį žaidė rungtynes klubuose. Buvo ir kelionės. Kita vertus, faktas, kad jie gauna daugiau progų pasireikšti, mus džiugina. Mąstant logiškai, tai yra didelis dalykas, kad kandidatai yra geros formos.

– Praėjusiose varžybose su Juodkalnija naudojote keturių gynėjų schemą, bet prieš kitas varžoves įleidote penkis gynėjus ir sekėsi neblogai. Kokią taktiką rinksitės ketvirtadienį?

– Dar nenusprendėme. Tikrai nepradėsime nieko saugoti. Norime, kad mūsų komandos identitetas nuo pirmų minučių būtų akivaizdus. Norime kurti, kontroliuoti kamuolį, bet kartais tai priklauso nuo mūsų, nes varžovai taip pat turi panašų planą. Norime būti atakuojanti komanda bei pasinaudoti savo galimybėmis.

– Turime nedažną progą garsiai kalbėti apie potencialią pergalę rinktinei žaidžiant svečiuose. Ar gerai, kad rinktinės dėka šitaip išaugo jūsų sirgalių ir futbolo bendruomenės lūkesčiai?

– Tai yra geriausias atpildas žaidėjams už jų darbą. Bet kartu tai yra ir didžiulis iššūkis kaip su tuo susitvarkysime psichologiškai. Čia atvykome geros nuotaikos, kupini pasitikėjimo. Tačiau futbole yra didžiulė dinamika, kiekvienos rungtynės turi didelę įtaką, lūkesčiai yra dideli iš visų pusių. Mūsų tikslas yra ne varžovų, o mūsų žaidimas, savo braižo laikymasis. Tad stovime kojomis tvirtai ant žemės, suprantame, kad mūsų laukia galingas priešininkas. Juodkalnija pamena mūsų tarpusavio rungtynes, supranta, kad tąsyk jie turėjo sunkumų. Neabejoju, kad jie mačą namuose pradės galingai nuo pat pirmųjų minučių.

– Pagrindinis Lietuvos rinktinės tikslas - užimti trečiąją vietą grupėje. Tuo metu Juodkalnija vis dar turi teorinių šansų patekti į Europos čempionatą. Ar labai norisi trinktelėti durimis šioje atrankoje?

– Norisi gerai sužaisti rungtynes ir jas laimėti. Tai yra pagrindinis tikslas. Jie turi dvejas rungtynes, mes vienerias, galime skaičiuoti, svajoti, bet norime visą energiją nuteikti į pagrindinį tikslą – rungtynes rytoj, mūsų planą, kad viskas veiktų, žaidėjai tikėtų ir tęstų pradėtą darbą.

- Pastarąjį kartą, kai jūs treniravote Lietuvos rinktinę, išvyka į Juodkalniją nenusisekė (0:2 svečiuose ir 1:4 Vilniuje). Turbūt ir pats jaučiate papildomą norą atsirevanšuoti?

– Gerai atsimenu gerai tas rungtynes, ypač atgarsius po jų, analizes. Turbūt ir rytoj bus daug panašių dalykų (šypsosi.- aut.past.). Praėjo penkeri metai, bet tikiuosi, kad šįsyk išvyka bus sėkmingesnė.

Lietuvos futbolo rinktinės sudėtis

Vartininkai: Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis), Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Vytautas Černiauskas (FK „Panevėžys“).

Gynėjai: Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Edvinas Girdvainis (FK „Kauno Žalgiris“), Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Pijus Širvys (FK „Panevėžys“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Klaudijus Upstas (FC „Hegelmann“), Edgaras Utkus („Cercle Brugge“ KSV, Belgija), Rokas Lekiatas (FA „Šiauliai“), Markas Beneta (FK „Panevėžys“).

Saugai: Gvidas Gineitis („Torino“ FC, Italija), Vykintas Slivka („Lamia“, Graikija), Danielis Romanovskis (FA „Šiauliai“), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Arvydas Novikovas (Vilniaus „Žalgiris“), Modestas Vorobjovas („Istanbulspor“ AS, Turkija), Artūras Dolžnikovas („Kauno Žalgiris“), Matijus Remeikis (FK „Panevėžys“), Faustas Steponavičius (Plovdivo „Botev“, Bulgarija).

Puolėjai: Gytis Paulauskas (KF „Egnatia“, Albanija), Fedoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras).

GALERIJA

  • Balkanų aukštumos šturmas: lietuviai žada triktelėti durimis
Elvio Žaldario/LFF nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jau durys

budamos ant vieno vyrio senai nugriuvo nuo'trankymo' ,nera kuo trinktelt ,bet pirstelt gal ,nors ir tai ?.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS