Futbolo konferencija pranoko lūkesčius | kl.lt

FUTBOLO KONFERENCIJA PRANOKO LŪKESČIUS

Lapkritį Lietuvoje viena po kitos įvyko net trys futbolo konferencijos.

Kaune bendruomeninių futbolo klubų atstovus į susitikimą sukvietė Lietuvos futbolo federacija, Vilniuje vykusio "Ateitis Cup" turnyro organizatoriai surengė vaikų ir jaunimo ugdymo temoms skirtą konferenciją, o lapkričio 28 d. sostinėje įvyko Pirmoji futbolo konferencija, kurioje pranešimus skaitė futbolo specialistai iš Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Danijos, Ispanijos, Italijos ir Portugalijos. Renginyje dalyvavo daugiau nei 200 aktyvių Lietuvos futbolo bendruomenės narių, vyko intensyvios diskusijos ir naujausių futbolo tendencijų aptarimas.

Užtruko beveik 10 valandų

Žinomi Lietuvos futbolo treneriai Valdas Dambrauskas ir Aurelijus Skarbalius, futbolo analitikas Marius Babravičius, atletinio rengimo specialistas Marius Čeliauskas, Kaune veikiančios "Be1" futbolo akademijos operacijų vadovas lenkas Danielis Okuniewskis, Italijos jaunimo rinktinės atletinio rengimo treneris Cristianas Osgnachas, Danijos "HB Koge" klubo sporto direktorius Peras Rudas, su Švedijos jaunimo rinktine 2015 m. Europos jaunimo (iki 21 metų) čempionate auksą iškovojęs švedas Hakanas Ericsonas, buvęs Madrido "Real" klubo futbolo akademijos treneris ispanas Jesus Gutierezas ir buvęs Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris, šiuo metu Portugalijos futbolo federacijos techninio direktoriaus postą užimantis Jose Couceiro – toks spalvingas futbolo specialistų dešimtukas pateikė savo įžvalgas apie jaunimo integraciją į suaugusiųjų futbolą, futbolo talentų vystymo verslo modelio kūrimą, bendros treniravimo metodologijos svarbą, komandos taktinio plano ruošimą rungtynėms, naujausių technologijų ir vaizdo analizės panaudojimo galimybes, fizinio žaidėjų rengimo niuansus, Švedijos ir Portugalijos jaunimo bei nacionalinių rinktinių patirtis.

Pirmosios futbolo konferencijos organizatorių teigimu, renginio pranešimai buvo specialiai adaptuoti Lietuvos futbolo bendruomenei, siekiant ne tik apibendrinti problemas, bet ir pateikti galimus jų sprendimo būdus. Beveik 10 valandų trukusioje konferencijoje pranešimų klausėsi ne tik žinomi specialistai Valdas Urbonas, Donatas Vencevičius, Edgaras Jankauskas, Rokas Garastas, Darius Gvildys, Mindaugas Čepas, Deividas Šemberas, Deividas Česnauskis, Rolandas Džiaukštas ir kt., bet ir įvairių Lietuvos futbolo akademijų, mokyklų vadovai ir treneriai, taip pat futbolo klubų atstovai, futbolininkai, žurnalistai bei futbolo mėgėjai.

Metodikų – ne viena

Pasak renginio organizatorių Futbolotreneris.lt atstovo Tomo Staniūno, konferencijoje gvildenamos temos buvo aktualios ne tik profesionalaus, bet ir mėgėjų futbolo atstovams.

"Vien Vilniuje mėgėjų futbolo lygiu rungtyniauja daugiau nei pusšimtis komandų. Dalis tiesiog mėgaujasi futbolu, bet yra tokių, kuriose vyksta kryptingas darbas ugdant futbolo klubo kultūrą, formuojant struktūrą ir vystant veiklą. Neabejoju, kad būtent tokiems rimtesnių ambicijų turintiems mėgėjų futbolo klubų vadovams buvo aktuali danų klubo "HB Koge" patirtis. Jie žaidžia žemesniame Danijos čempionato divizione, bet puikiai dirba su jaunimu, sėkmingai parduoda savo žaidėjus pajėgesniems klubams ir iš to gyvena. Lietuvoje tokio modelio dar nepavyko sukurti nė vienam klubui, bet tai galėtų būti daugelio didesnių ir mažesnių komandų tikslas.

Manau, kad vertas dėmesio buvo ir svečio iš Ispanijos J.Gutierezo pranešimas, kuriame jis pristatė nedideliame Madrido "ED Moratalaz" klube naudojamą vaikų ir jaunimo treniravimo metodiką, atskleidė akademijos techninio direktoriaus darbo principus. Šiuo metu Lietuvoje diegiama Briuselio "Anderlecht" treniravimo metodika, futbolo akademijose atsirado techninio direktoriaus pozicija, tad neabejoju, kad mūsų futbolo specialistams buvo įdomu ir naudinga įsitikinti, kad net ir mažesni klubai gali efektyviai ir sistemiškai darbuotis, naudodamiesi viena ar kita metodika", – pažymėjo T.Staniūnas.

Bendravimas ir dalijimasis

Futbolotreneris.lt atstovas Robertas Šuškevičius pažymėjo, kad konferencija buvo skirta ne tik klausytis, bet ir bendrauti, dalintis mintimis, patirtimis, užmegzti naudingus ryšius ir pažintis.

Norėjome parodyti, kad ir Lietuvoje galima sukurti aukšto lygio futbolo produktą.

"Kai šių metų pavasarį su kolegomis iš Stats4Sport kalbėjomės apie galimybę surengti futbolo konferenciją, norėjome, kad ji taptų visos Lietuvos futbolo bendruomenės susitikimo vieta. Įdėjome labai daug darbo ir pastangų, bet šį tikslą pasiekėme. Dalyvių geografija konferencijoje buvo labai plati, susidomėjimas buvo jaučiamas ne tik sostinėje, bet atvyko ir futbolo srityje dirbantys žmonės iš kitų miestų, šalies regionų. Ir atvyko jie ne tik tam, kad išklausytų pranešimus ar pasidėtų varnelę. Konferencijos dalyviai turėjo galimybę susipažinti su futbolo žmonėmis, pasikalbėti, gauti idėjų tolesnei veiklai, apsikeisti savo pastebėjimais ir nuomonėmis. Manau, kad tai ypač aktualu ir naudinga mažesnių futbolo klubų, mokyklų, organizacijų atstovams, nes būtent jie gavo puikią progą skatinti trenerių tarpusavio bendravimą, pasikeitimą idėjomis, kalbėtis apie jaunų žaidėjų perėjimus, pardavimus. Klubams tai gali būti postūmis vystytis, tobulėti, investuoti į jaunimą", – teigė R.Šuškevičius.

Organizatorių teigimu, tokios konferencijos poreikį ir aktualumą parodė ne tik išpirkti bilietai ir užpildyta vieno prabangiausių sostinės centre viešbučių konferencijų salė, bet ir aktyvus bendravimas per pertraukas.

Atsibodo trupiniai

"Futbolui skirtų renginių Lietuvoje nėra daug, o tokio lygio konferencijų iki šiol apskritai nebuvo. Mes dažnai girdime, kad mūsų treneriai ir vadovai neturi iš ko mokytis, gauna tik žinių trupinius, o čia buvo puikios galimybės ne tik išklausyti, bet ir tiesiogiai pabendrauti su aukšto lygio specialistais. Į Lietuvą atvykę užsienio specialistai pastebi, kad pas mus kiekvienas dirba tik sau ir mato tik savo daržą, bet nenori dalintis žiniomis, perduoti jų kitiems. Manau, kad ši konferencija ir diskusija mūsų treneriams bei futbolo specialistams suteikė galimybę plačiau pažvelgti į futbolą, sužinoti apie kitose šalyse vykstančius procesus", – samprotavo T.Staniūnas.

Futbolo konferencijos rengėjai teigė sulaukę daug klausimų apie kitų metų planus, bet tikino, kad sprendimą priims tik įvertinę bendruomenės atsiliepimus ir poreikius.

"Norėjome parodyti, kad ir Lietuvoje galima sukurti aukšto lygio futbolo produktą. Nesiekėme užsidirbti, bet stengėmės, kad tai būtų prasmingas ir naudingas renginys. Galiu pasidžiaugti, kad iš dalyvių sulaukėme tik teigiamų atsiliepimų. Tačiau šiuo metu dar per anksti kalbėti apie konferencijos tęsinį. Mes norėtume, kad tai nebūtų vienkartinė konferencija, bet tai priklauso ne tik nuo mūsų, o nuo visos Lietuvos futbolo bendruomenės", – konstatavo R.Šuškevičius.

KOMENTARAS

Georgas Freidgeimas

Futbolininkas

Man asmeniškai Pirmoji futbolo konferencija paliko teigiamą įspūdį. Labai tikiuosi, kad tai nebus vienkartinė konferencija, nes tokio pobūdžio renginiai labai reikalingi. Tą parodė ir didelis dalyvių skaičius. Tiesą sakant, senokai mačiau tiek daug vienoje vietoje susibūrusių futbolo entuziastų. Neabejoju, kad nusivylusiųjų nebuvo, nes pranešimus skaitė aukštos kvalifikacijos specialistai, turintys dideles patirtis savo srityse, taip pat tai pranešėjai, kurie nestovi vietoje ir kasdien domisi naujausiomis tendencijomis bei naujovėmis. Išgirsti jų pasakojimus ir nuomonę labai įdomu bei naudinga.

Kita vertus, tokio pobūdžio renginiai visų pirma yra investicija į save, nes kiekvienas konferencijos dalyvis iš jos išėjo su didesniu žinių bagažu bei platesniu akiračiu. Pranešėjai gal ir nepateikė atsakymų į visus klausimus, bet nurodė įrankius, kuriais mes galėtume pagerinti savo profesinės srities kasdienę veiklą. Bet tik patys konferencijos dalyviai gali atsakyti, kaip jiems pavyks tai panaudoti savo veikloje. Be abejo, pranešimų spektras buvo platus, jie buvo gan skirtingi ir įvairūs. Kai kurie pranešimai man buvo aktualesni, bet visi pranešėjai atliko puikų darbą pristatydami savo pranešimus ir kiekvienas pranešimas buvo savotiškai naudingas. Mane ypač nudžiugino lietuviai pranešėjai, pateikę tikrai kokybiškus, informatyvius ir naudingus savo temų pristatymus. Matėsi, kad tai tikri profesionalai, aukštos klasės specialistai.

Apskritai, manau, kad organizatoriai gan aukštai užkėlė kartelę šiam renginiui ir tikiuosi, kad ateityje jos nenuleis. To jiems ir palinkėčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS