Futbolo rinktinės prisistatymas Kaune: triumfas ar ašaros? | kl.lt

FUTBOLO RINKTINĖS PRISISTATYMAS KAUNE: TRIUMFAS AR AŠAROS?

„Neee, – nutęsė Linas Pilibaitis. – Su rinktine jau senokai baigiau. Dabar mieliau pašūkauju iš tribūnų.“ 38-erių buvęs Lietuvos rinktinės saugas šiandien drauge su daugiau nei dešimčia tūkstančių aistruolių Dariaus ir Girėno stadione išlydės mūsų šalies nacionalinę komandą į mūšį su Bulgarijos futbolininkais.

Debiutas prisvilo

Naujoji Lietuvos futbolo rinktinė šiandien prisistatys savo sirgaliams. Trenerio Edgaro Jankausko vedami lietuviai Dariaus ir Girėno stadione sužais pirmąsias oficialias rungtynes. Tai bus 2024 m. Europos čempionato kvalifikacinio etapo G grupės akistata su Bulgarijos komanda.

Lietuviai praėjusį rudenį spėjo išbandyti tada ką tik duris po renovacijos atvėrusios arenos veją. Tiesa, tai buvo pusiau oficialus turnyras – Baltijos taurės varžybos su Islandijos vienuolike. Tuomečio trenerio Reinholdo Breu vedami mūsiškiai pralaimėjo po baudinių serijos ir į finalą nepateko.

Šiemet prie vairo stojęs E. Jankauskas su savo auklėtiniais Europos čempionato atrankos turnyrą pradėjo kovą išvykoje, 0:2 nusileisdami Serbijos futbolininkams. Po šio mačo rinktinės veidas gerokai pasikeitė. Rengtis akistatoms su Bulgarija ir birželio 20 d. Budapešte su Vengrija buvo pakviestas visas būrys naujokų, o kai kurių senbuvių paslaugų neprireikė.

Veterano prognozė

Jau senokai karjerą rinktinėje užbaigusį L. Pilibaitį, vilkėjusį Lietuvos rinktinės marškinėliais beveik 30-yje rungtynių, su Dariaus ir Girėno stadionu sieja malonūs prisiminimai. Čia jis įmušė ypatingą savo karjeros įvartį.

Veteranas gerai pažįsta ir daugumą dabartinės mūsų rinktinės narių. Be to, jis ne iš nuogirdų žino apie Vengrijos futbolą, nes beveik penkerius metus rungtyniavo šios šalies čempionate. Pokalbį su pašnekovu pradėjome nuo šiandienės akistatos Kaune su bulgarais.

– Prognozuojama, kad šeštadienį pirmajame rinktinės namų mače ją palaikys beveik sausakimšas stadionas. Kiek įtakos tai turės mūsų futbolininkams?

Iš patirties žinau, kad žaidėjams savų sirgalių palaikymas, ypač kai būna pilnos tribūnos, suteikia didžiulį impulsą.

– Labai daug. Iš patirties žinau, kad žaidėjams savų sirgalių palaikymas, ypač kai būna pilnos tribūnos, suteikia didžiulį impulsą. Kartais būna, kad trūksta jėgų, o aistruoliai tave stumia į priekį. Tada padarai daugiau nei gali.

– Kaunas sėkmingas ir rinktinei, ir jums. Čia įmušėte įsimintiniausią karjeros įvartį į „Glasgow Rangers“ klubo vartus, o mūsų rinktinė jame įveikė Škotijos, Gruzijos, Ukrainos nacionalines komandas, sužaidė lygiosiomis su Italijos futbolininkais. Gal ir naujajame stadione mūsų rinktinei šypsosis sėkmė?

– Labai norėtųsi to palinkėti. Tikiu, kad čia bulgarus įveiksime. Kalbant apie mane, Kauno stadionas man tikrai ypatingas. Spėjau jame pažaisti dar praėjusio sezono pabaigoje atstovaudamas „Kauno Žalgiriui“. Neseniai čia dalyvavau padėkos ceremonijoje (gegužę stadione A lygos rungtynių metu buvo surengtos L. Pilibaičio simbolinio atsisveikinimo su „Kauno Žalgirio“ klubu iškilmės – aut. past.). Buvo jautru, net kiek susigraudinau. Svarbiausia, kad dabar pakelta galva galime priimti tarptautines komandas. Tai didelis pasiekimas po daugelio gėdos metų dėl apšiurusių stadionų.

– Bulgarijos rinktinė FIFA reitinge užima dvigubai aukštesnę vietą (74) nei lietuviai (142). Tiesa, jų nacionalinėje ekipoje vyksta kartų kaita, todėl dabar šis varžovas gerokai jaunesnis nei anksčiau. Kiek patirtis svarbi rezultatui?

– Manau, bulgarai vis tiek išlaikys savo lygį, nes savo gretose turi ne vieną europinio lygio žaidėją, jaunų Italijos „Serie A“ klubų legionierių. Tačiau nemanykime, kad jie yra nenugalimi. Šią Europos čempionato atranką jie pradėjo dviem pralaimėjimais (0:1 namuose Juodkalnijai ir 0:3 svečiuose Vengrijai). Juo labiau kad ir mūsų rinktinė bulgarus jau buvo įveikusi prieš porą metų (pasaulio čempionato kvalifikacijoje Vilniuje 3:1).

– Mūsų rinktinėje šį sykį itin daug A lygos atstovų. Arvydas Novikovas, Vykintas Slivka ir keli kiti svarbūs legionieriai ekipai nepadės. Ar ne per drąsu pasitikėti vietinių klubų futbolininkais, užuot pasitelkus mūsų užsieniečius, nors ir dažnas jų pastaruoju metu yra be žaidimo praktikos?

– Rinktinės trenerio pasirinkimas logiškas. Daugelio užsienio lygų sezonas jau baigėsi, o mūsų šalies pirmenybės kaip tik įsibėgėja, todėl žaidėjai yra optimalios sportinės formos. Nemanau, kad jie supanikuos ar pasijaus ne savo lygio. Dėl nepakviestų legionierių neabejoju, rinktinės treneris E. Jankauskas bendravo su rinktinės veteranais ir žino jų situaciją, todėl šį kartą pasirinko kitus kandidatus. Tačiau ir be jų turėsime gerą mūsiškių legioną – Justas Lasickas, Gvidas Gineitis, Fedoras Černychas. Bus įdomu pažiūrėti ir jaunąjį puolėją Faustą Steponavičių, mušantį įvarčius Latvijos čempionate.

– Vos po trijų dienų nuo mūšio Kaune mūsiškių laukia vizitas į Vengriją. Ko galime tikėtis ten?

– Vengrijoje bus labai sunku. Vengrai gyvena futbolu, jų rinktinei keliami aukšti tikslai, ji turi tikrų europinių žvaigždžių ir meistriškumu nė kiek nenusileidžia grupės favoritams serbams. Ne veltui abi šios rinktinės pirmauja grupėje. Žiūrėsime, kaip Budapešte seksis mūsų vyrams, bet faktas, kad ten tikėtis taškų sudėtinga.

Talentas: vienas perspektyviausių Bulgarijos futbolininkų – Brėmeno „Werder“ saugas I. Grujevas (su kamuoliu), jau vertinamas 3 mln. eurų. / Scanpix nuotr.

Reputacija nerizikuos

Senojo žemyno pirmenybių atrankos G grupėje Lietuvos rinktinė užima priešpaskutinę, 4-ąją, vietą. Bulgarai yra laipteliu žemiau. Vengrijos komanda, su kuria lietuviai susigrums birželio 20 d., su trimis taškais rikiuojasi antra.

Šiame rungtynių etape rinktinės marškinėlių neapsivilks jos senbuviai Arvydas Novikovas, Vykintas Slivka, Rolandas Baravykas, Džiugas Bartkus. Pasak nacionalinės komandos stratego E. Jankausko, priežastis paprasta – jiems sezonai baigėsi prieš kelias savaites ar mėnesį, tad žaidėjai jau atostogauja. Kai kurie jų sportuoja individualiai, o A. Novikovas šiek tiek palaikė formą su „Kauno Žalgiriu“ ir trumpam buvo prisidėjęs prie rinktinės stovyklos. Vis dėlto jam ir kitiems minėtiems veteranams trūksta žaidybinės praktikos.

„Šio ciklo rungtynės kiek kitokios, turint omenyje, kad daugelyje šalių čempionatai baigėsi gegužės viduryje ar pabaigoje. Futbolininkai neturėjo žaidybinės praktikos, o tai yra svarbiausia žaidžiant tarptautines rungtynes, kur intensyvumas yra labai aukštas, – aiškino E. Jankauskas. – Vienas svarbiausių dalykų yra futbolininkų fizinis pasirengimas. Turint omenyje laukiančių varžovų pajėgumą, reikės daug judėti be kamuolio. Pagrindinis mūsų argumentas – žaidybinė praktika, aktyvumas. Dėl šių priežasčių, nors norėtume, kad būtų, bet kelių žaidėjų nėra.“

Anot E. Jankausko, kviesti seniai sezoną pabaigusius A. Novikovą ar V. Slivką būtų neteisinga jų pačių atžvilgiu, nes tai būtų rizika jų reputacijai, statusui.

„Kas žaidė futbolą, tie žino, kaip jaučiasi sportininkas, kuris nėra gerai fiziškai pasirengęs, bet turi rungtyniauti su galinga, atletiška komanda“, – aiškino strategas.

Patirtis: vienas dabartinės rinktinės lyderių J. Lasickas (Nr. 17) dar nepamiršo pergalės prieš bulgarus skonio./ Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Permainų – gausu

Rinktinės sąraše itin gausu Lietuvos A lygos futbolininkų, tarp kurių net penki iš pažiūros kuklaus „Šiaulių“ klubo žaidėjai.

„Čia jokio fenomeno – „Šiaulių“ komandos stuburas – lietuviai, ir tai mane labai džiugina. Jiems šis dėmesys yra lyg padėka, pripažinimas už gerą darbą, dėl to jie yra antroje A lygos vietoje“, – vardijo E. Jankauskas.

Kiek kitoks vaizdas yra Bulgarijos rinktinėje. Jos treneris iš Serbijos Mladenas Krstajičius gerokai atjaunino kolektyvą – sudėtyje bus vos du futbolininkai, pasiekę 30 metų ribą. Dar jaunesnė yra gynybos linija – ten vyriausiam gynėjui Petko Hristovui – vos 24-eri.

Tiesa, bulgarams teks verstis be garsiajam Italijos klubui „Fiorentina“ priklausančio gynėjo Dimo Krastevo. 20-metis talentas treniruotėje patyrė traumą ir paskutiniu momentu buvo išbrauktas iš kandidatų sąrašo.

Jauną bulgarų sudėtį akcentavo ir E. Jankauskas.

4,5 mln. eurų – tokia suma vertinamas Bulgarijos rinktinės kapitonas K. Despodovas.

„Įdomi komanda su nauju treneriu. Bulgarai pasirinko rinktinės jauninimo procesą, labai jauna jų gynybos linija. Tai – varžovus spaudžianti komanda, turinti du greitus puolėjus, labai aktyvūs ir agresyvūs jų vidurio gynėjai“, – analizavo vairininkas.

Brangiausias Bulgarijos rinktinės žaidėjas – jos kapitonas Kirilas Despodovas. 26 metų Razgrado „Ludogorec“ klubo puolėjas, įmušęs įvartį į lietuvių vartus 2021-aisiais Vilniuje, vertinamas 4,5 mln. eurų.


Lietuvos rinktinė

Vartininkai: Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Lukas Paukštė (FA „Šiauliai“), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis).

Gynėjai: Linas Klimavičius, Markas Beneta ir Pijus Širvys (visi – „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Artemijus Tutyškinas (Lodzės LKS, Lenkija), Rokas Lekiatas (FA „Šiauliai“), Justas Lasickas (Liublianos „Olimpija“, Slovėnija).

Saugai: Modestas Vorobjovas (be klubo), Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Eligijus Jankauskas, Danielis Romanovskis ir Deividas Šešplaukis (visi – FA „Šiauliai“), Karolis Uzėla (Rygos RFS, Latvija), Klaudijus Upstas (Kauno r. „Hegelmann“).

Puolėjai: Gytis Paulauskas (KF „Egnatia“, Albanija), Fedoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras), Faustas Steponavičius („Tukums 2000“, Latvija).

Bulgarijos rinktinė

Vartininkai: Danielis Naumovas (CSKA 1948), Ivanas Dyulgerovas („Cherno More“), Plamenas Andreevas (Sofijos „Levski“).

Gynėjai: Petko Hristovas („Venezia“, Italija), Valentinas Antovas („Monza“, Italija), Ivanas Turitsovas ir Hristiyanas Petrovas (abu – Sofijos CSKA), Viktoras Popovas („Cherno More“), Aleksas Petkovas („Arda Kardzhali“), Simeonas Petrovas (CSKA 1948).

Saugai: Nikola Ilievas (Milano „Inter“, Italija), Ilia Gruevas (Brėmeno „Werder“, Vokietija), Ivaylo Chochevas (CSKA 1948), Filipas Krastevas, Iliyanas Stefanovas, Marinas Petkovas ir Andrianas Kraevas (visi – Sofijos „Levski“), Yoni Stoyanovas („Ness Ziona“, Izraelis), Ivanas Yordanovas (Varnos „Spartak“), Stanislavas Shopovas (Sofijos CSKA).

Puolėjai: Spasas Delevas ir Kirilas Despodovas (abu Razgrado „Ludogorec“), Martinas Minchevas (Prahos „Sparta“, Čekija), Georgi Rusevas (CSKA 1948).

G grupė (rungtynės, įvarčiai, taškai)

1. Serbija 2 4:0 6

2. Vengrija 1 3:0 3

3. Juodkalnija 2 1:2 3

4. Lietuva 1 0:2 0

5. Bulgarija 2 0:4 0

GALERIJA

  • Futbolo rinktinės prisistatymas Kaune: triumfas ar ašaros?
  • Futbolo rinktinės prisistatymas Kaune: triumfas ar ašaros?
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

jk

pagal žaideju sudeti nieko tiketis negalim,vieni medinukai.O kam Lietuvai raudona forma? Esam pasmerkti kol neatsirasnauji Ivanauskai,Narbekovai,Janoniai.Kasperavičiaiir pan.

švinius

su LFF visada ašaros, naikinti reikia lizdą tų šudvabaliu

LRT tv

svarbiau yra Šurajevas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS