Lietuviai vėl neturi ko prarasti | kl.lt

LIETUVIAI VĖL NETURI KO PRARASTI

Lietuvos nacionalinė vyrų futbolo rinktinė ruošiasi naujiems išbandymams atrankos į 2020 m. Europos futbolo čempionatą varžybose.

Šį penktadienį lietuviai Charkove susitiks su Ukraina, o spalio 14 d. Vilniuje stos į kovą su Serbijos rinktine. Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Valdas Urbonas vylėsi, kad rugsėjo pradžioje gautos Ukrainos ir Portugalijos rinktinių pamokos taps atspirties tašku ieškant sėkmingesnio rinktinės žaidimo recepto.

Priverstinės rokiruotės

Per 5 rungtynes 1 tašką surinkusi Lietuvos rinktinė Europos čempionato atrankos varžybų B grupėje užima paskutinę – penktą vietą. Norint bent jau pasivyti laipteliu aukščiau esančią Liuksemburgo rinktinę lietuviams reikėtų per likusias trejas rungtynes surinkti bent 3 taškus. Tačiau pasiekti šį tikslą bus sunku, nes visi likę varžovai – Ukraina, Serbija ir Portugalija tęsia kovą dėl aukščiausių vietų grupėje ir dviejų tiesioginių kelialapių į Europos čempionato finalinį etapą.

Lietuvos rinktinės galimybes papildyti taškų kraitį mažina ir jau tradicinėmis tampančios sudėties komplektavimo problemos. Praėjusį trečiadienį paskelbus kandidatų į Lietuvos nacionalinę vyrų futbolo rinktinę sąrašą paaiškėjo, kad komandai nepadės Fiodoras Černychas, taip pat Mantas Kuklys, Vykintas Slivka ir Deimantas Petravičius. Pasak V.Urbono, Edinburgo "Hibernians" klube žaidžiantis V.Slivka jau prieš paskutines rungtynes su Ukraina ir Portugalija skundėsi pėdos skausmais, o grįžus į Škotiją paaiškėjo, kad jam skilęs pėdos kaulas. Beje, tokią pat traumą pirmomis rungtynių su Ukraina minutėmis patyrė ir Lietuvos rinktinės kapitonas F.Černychas. Kazachstane žaidžiantį M.Kuklį iš rikiuotės išvedė mįslingi ausies ir galvos skausmai, dėl kurių patyręs futbolininkas kelias savaites buvo priverstas praleisti ligoninėje, o D.Petravičius ruošiasi menisko operacijai.

Dėmesys ir naujiems

"Netekčių yra ir jos tikrai labai rimtos. Džiugu, kad į rikiuotę grįžta po traumos atsigavęs Arvydas Novikovas. Jis yra tikras komandos lyderis, net ir nebūdamas geriausios sportinės formos jis suteikia visai komandai emocinį foną aikštėje, treniruotėse, viešbutyje, rūbinėje. Jo vaidmuo komandoje yra labai ženklus, žymus ir reikalingas. Tad galime tik pasidžiaugti jo sugrįžimu. Faktas, kad po traumos jis Varšuvos "Legia" klube sužaidė vos keletą rungtynių, į aikštę žengdamas po keitimo. Bet su tokiomis problemomis susiduria ne tik Arvydas. Ne vienas futbolininkas rinktinėje žaidžia daugiau ir dažniau nei savo klube. Tai tikrai nėra gerai, nes kai kurių futbolininkų žaidybinės praktikos stygius labai jaučiamas", – konstatavo V.Urbonas.

Lietuvos rinktinės trenerių dėmesio sulaukė ir keli nauji futbolininkai. Po dvejų metų pertraukos kvietimo į rinktinės treniruočių stovyklą sulaukė puolėjas Deivydas Matulevičius, po metų pertraukos šansą pasirodyti nacionalinėje ekipoje turės ir Justas Lasickas. 36 rungtynes Lietuvos rinktinės gretose sužaidęs ir 5 įvarčius pelnęs D.Matulevičius paskutinį kartą rinktinės aprangą vilkėjo 2017 m. spalį, kai lietuviai atrankos į 2018 m. pasaulio čempionatą rungtynėse Vilniuje žaidė su Anglija. Vėliau į Rumunijos trečią pagal pajėgumą divizioną pasukęs 30-metis puolėjas prapuolė iš rinktinės trenerių radarų, bet šių metų rugpjūtį D.Matulevičius grįžo į Lietuvą ir iš karto tapo pagrindiniu "Kauno Žalgirio" komandos puolėju.

Turime noro atsispirti nuo tų rungtynių su Ukraina ir Portugalija ir judėti į priekį.

22 metų J.Lasickas Lietuvos rinktinėje debiutavo tik pernai ir sužaidė 6 rungtynes, bet po nesėkmingai susiklosčiusio Tautų lygos C diviziono mačo su Juodkalnija į rinktinės stovyklas nebuvo kviečiamas. Vis dėlto šį sezoną Serbijos aukščiausios lygos "Voždevac" ekipoje žaidžiantis futbolininkas jau prieš rungtynes su Ukraina ir Portugalija buvo įtrauktas į Lietuvos rinktinės rezervinių žaidėjų sąrašą, o dabar sulaukė ir kvietimo prisijungti prie pagrindinės komandos.

"J.Lasickas šį sezoną neblogai užsirekomendavo Serbijos aukščiausioje lygoje, tad norime suteikti jam šansą. Kadangi mūsų laukia akistata su serbais, manau, kad mums jis gali būti naudingas. Kita vertus, turime jį išbandyti, pasižiūrėti bent jau treniruočių procese, kad galėtume suprasti, kaip jį geriau išnaudoti ne tik artimiausiose rungtynėse, bet ir ateityje. Jam tik 22 metai ir jis yra mūsų futbolo ateitis, tad mes negalime mėtytis tokiais žaidėjais, – paaiškino V.Urbonas. – O D.Matulevičius yra patyręs futbolininkas, solidus ir tvirtas puolėjas, ne vienerius metus žaidęs Lietuvos rinktinėje. Tad norime į jį pasižiūrėti iš arčiau ir įvertinti jo galimybes padėti komandai."

Išmoktos pamokos

Paskutinės akistatos su Ukraina ir Serbija lietuviams nepaliko malonių įspūdžių. Šių metų birželį Belgrade Serbija 4:1 sutriuškino Lietuvos rinktinę, o Ukraina rugsėjį Vilniuje vykusiose rungtynėse laimėjo 3:0. Pasak V.Urbono, tose rungtynėse gautos pamokos turėtų padėti futbolininkams geriau pasirengti būsimiems išbandymams.

"Kur kas lengviau rengtis susitikimams, kai galime žiūrėti savo pačių žaistų rungtynių įrašus. Galime pasižiūrėti, kur ir kokias klaidas darėme, kokiose situacijose klydome. Patirtis rodo, kad kiekviena smulki klaida, detalė ar bent keliais centimetrais netiksliai užimta padėtis aikštėje gali sukurti daug problemų. Kita vertus, džiugu, kad žaidėjai po paskutinių rungtynių įgijo daugiau pasitikėjimo tuo, ką mes darome ir ką norime padaryti rinktinėje. Natūralu, kad ne viskas sekasi, bet aš manau, kad paskutinėse dvejose rungtynėse mes sukaupėme vertingą patirtį, nors tų rungtynių rezultatai ir nebuvo geri", – tikino V.Urbonas.

Po 5 rungtynių 13 taškų turinti Ukraina B grupėje užima pirmą vietą. O 7 taškus turinti Serbija žengia trečioje pozicijoje ir 1 tašku atsilieka nuo laipteliu aukščiau esančios Portugalijos. Anot V.Urbono, natūralu, kad tiek Ukrainai, tiek ir Serbijai pergalės prieš Lietuvą yra labai reikalingos.

"Ukrainiečiai yra mūsų grupės lyderiai, tad žaisdami namie jie galvos tik apie pergalę. Juo labiau kad ta pergalė jiems atvertų duris į Europos čempionato finalinį etapą. Po pirmų mūsų rungtynių teko bendrauti su futbolo specialistais ir visi sutiko, kad Ukraina yra labai galinga komanda. Jos koziris – kamuolio kontrolė. Pirmose rungtynėse jie dominavo pagal šį aspektą, tad mes turime galvoti, kaip apriboti jų žaidimą su kamuoliu, neleisti jiems laisvai jaustis aikštėje. Tai labai svarbi detalė, kurią mes turėsime akcentuoti treniruotėse. Bandysime kautis ir nedaryti klaidų, – tikino Lietuvos rinktinės strategas. – Serbija irgi yra labai pajėgi, nors mūsų grupėje rezultatais ir nežiba. Bet pagal individualias žaidėjų galimybes Serbija niekuo nenusileidžia Ukrainai ar Portugalijai. Po paskutinių mūsų tarpusavio rungtynių šiai komandai vadovauja naujas vyriausiasis treneris, tad galima tikėtis ir tam tikrų pokyčių žaidime, naujų futbolininkų atsiradimo. Bet nemanau, kad dėl to Serbijos rinktinė kažkaip reikšmingai pasikeis."

V.Urbono teigimu, nėra prasmės dairytis į varžovus, nes lietuviai pakeisti gali tik savo pačių žaidimą.

"Manau, kad mes patys turime ieškoti savo žaidime stiprybių, išryškinti privalumus, o trūkumus – pridengti. Turime problemų pasirinkdami žaidėjus, rezultatai nėra tokie geri, kokių visi norime, bet visgi tam tikri epizodai su Ukraina ir Portugalija, kai kontroliavome kamuolį, gerai išeidavome į atakas ir patikimai gynėmės, turėtų būti mūsų atspirties taškas prieš artimiausias rungtynes. Privalome eiti į aikštę ir kautis, nes prarasti mes neturime ko", – pareiškė V.Urbonas.

Lietuvos rinktinės kandidatai

Vartininkai

Ernestas Šetkus ("Beer Sheva", Izraelis)

Emilijus Zubas ("Yehuda", Izraelis)

Vytautas Černiauskas (Sofijos "CASK", Bulgarija)

Gynėjai

Rolandas Baravykas (Vilniaus "Žalgiris")

Mindaugas Palionis ("Regensburg", Vokietija)

Linas Klimavičius (Bukarešto "Dinamo", Rumunija)

Vytautas Andriuškevičius ("Tobol", Kazachstanas)

Edvinas Girdvainis (RFS, Latvija)

Algis Jankauskas (Marijampolės "Sūduva")

Egidijus Vaitkūnas ("Kauno Žalgiris")

Saugai

Saulius Mikoliūnas (Vilniaus "Žalgiris")

Artūras Žulpa ("Tobol", Kazachstanas)

Modestas Vorobjovas (Vilniaus "Žalgiris")

Paulius Golubickas (Marijampolės "Sūduva")

Arvydas Novikovas ("Legia", Lenkija)

Donatas Kazlauskas ("Riteriai")

Giedrius Matulevičius (Marijampolės "Sūduva")

Domantas Šimkus (Vilniaus "Žalgiris")

Ovidijus Verbickas (Marijampolės "Sūduva")

Justas Lasickas ("Voždovac", Serbija)

Puolėjai

Karolis Laukžemis ("Istra 1961", Kroatija)

Deivydas Matulevičius ("Kauno Žalgiris")

GALERIJA

  • V.Urbonas tikisi, kad po rungtynių su Portugalija pasitikėjimo įgiję lietuviai sėkmingai pasirodys ir dvikovose su Ukraina bei Serbija.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

jie jau

30metu neturi ko prarasti ir netures futbolas kaip krepsinis ,nepataikydamas nelaimesi,daug prakaito reik praliet per treniruotes norint laimet,o ne durniu pavoliot .

Gal

Nu. Kad. Nežinau. Pakaks. 0 sveiku. Finalas.

Pizdec

Vartyk kraipyk kaip nori, bet is subines nebeislysim, cia as apie LT futbolo rinktine. Geri zodziai kom. Kesmino ' nesvarbu kas treniruos ar Jankauskas ar Urbonas ar Peliukas mikis...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS