Lietuvos futbolo rinktinė prieš mūšį su Liuksemburgu – išretėjusi, bet kovinga | kl.lt

LIETUVOS FUTBOLO RINKTINĖ PRIEŠ MŪŠĮ SU LIUKSEMBURGU – IŠRETĖJUSI, BET KOVINGA

Birželio 7-ąją Vilniaus LFF stadione Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė atrankos į 2020 m. Europos futbolo čempionatą rungtynėse susitiks su varžovais iš Liuksemburgo.

Kovo mėnesį skaudų niuksą Liuksemburge gavusios mūsų šalies rinktinės vyriausiasis treneris Valdas Urbonas neslėpė noro savų žiūrovų akivaizdoje atsirevanšuoti už pralaimėjimą debiutinėse rungtynėse, o jo kovos įkarščio nenumalšino net ir žinios apie svarbių rinktinės futbolininkų traumas.

Priverstinės rokiruotės

Kovo mėnesį rikiuodamas Lietuvos rinktinės gretas prieš pirmas oficialias atrankos į 2020 m. Europos čempionatą rungtynes su Liuksemburgu V.Urbonas turėjo prabangą sukviesti į komandą visus norimus futbolininkus. Į 51-erių futbolo specialisto kvietimą atsiliepė ir buvusio rinktinės vyriausiojo trenerio Edgaro Jankausko laikais pagrindinį vaidmenį vaidinę Ernestas Šetkus, Linas Klimavičius, Mantas Kuklys, Artūras Žulpa, Vykintas Slivka, Arvydas Novikovas ir Fiodoras Černychas. Apie neišnaudotus Lietuvos futbolo rezervus pirmoje spaudos konferencijoje kalbėjęs V.Urbonas pakvietė ir tris rinktinėje nežaidusius futbolininkus – Justiną Marazą, Paulių Golubicką ir Rimvydą Sadauską, taip pat į rinktinę sugrąžino ir kelis vyresnius futbolininkus. Po šešerių metų pertraukos rinktinėje žaidė gynėjas Mindaugas Palionis, po trejų metų pertraukos prie rinktinės prisijungė ir saugas Saulius Mikoliūnas, šansą pasirodyti gavo ir 2018 m. rinktinėje nežaidęs 28-erių gynėjas Vytautas Andriuškevičius.

Dauguma futbolininkų sulaukė ir antrojo kvietimo į rinktinės stovyklą. Tiesa, už borto liko R.Sadauskas ir Valdemaras Borovskis, o Justinas Marazas buvo nukreiptas į Donato Vencevičiaus vadovaujamą Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinę. Savo ruožtu V.Urbono kvietimų sulaukė po ilgos pertraukos į rinktinę grįžtantis Karolis Chvedukas, kovo mėnesio stovyklą dėl traumos praleidęs vidurio gynėjas Edvinas Girdvainis bei Kroatijoje žaidžiantis puolėjas Karolis Laukžemis.

A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Kiekvienas – svarbus

Gegužės 27-ąją vykusioje spaudos konferencijoje V.Urbonas teigė, kad rinkdamasis žaidėjus nori būti nuoseklus: "Po pirmos stovyklos ir rungtynių su Liuksemburgu ir Azerbaidžanu gavau daug informacijos, turėjau laiko ją išanalizuoti. Žaidėjų pokyčiai yra minimalūs, nes norisi išlaikyti nuoseklumą. Be to, reikia suprasti, kad mes neturime didelių rezervų, neturime labai didelio pasirinkimo, todėl kiekvienas žaidėjas yra labai svarbus."

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad pokyčiai yra ne tokie minimalūs, kaip tikėjosi treneris. Iš viso pasikeitė net 7 futbolininkai iš 23, o didžiausi pokyčiai įvyko vartininkų ir atraminių saugų grandyse. Paskutinėse septyneriose oficialiose rinktinės rungtynėse vartus gynęs E.Šetkus dėl asmeninių priežasčių atsisakė kvietimo į treniruočių stovyklą, vos prieš kelias savaites Izraelyje šalies taurę iškovojusį Emilijų Zubą sustabdė trauma ir operacija. Vis dėlto, kalbėdamas apie vartininkus, V.Urbonas padėties nedramatizavo.

Žaisdami savo aikštėje mes turime būti agresyvūs ir drąsūs.

"Vartininkų mes turime pakankamai. Pagrindinio vartininko vietą užims Džiugas Bartkus, be to, galėsime išmėginti jaunimą – Tomą Švedkauską, kuris gerai ir stabiliai rungtyniauja A lygoje, ir Marių Adamonį. Pastarasis turėjo gerą sezoną Italijos trečioje lygoje, aš jį matau kaip artimiausią mūsų vartininkų rezervą. Manau, kad ateityje Marius gali pakeisti pirmuosius mūsų vartininkus", – teigė V.Urbonas

Po kelių dienų pasirodė informacija, kad rinktinei padėti negalės ir aikštės viduryje žaidimą organizavę A.Žulpa bei M.Kuklys.

"A.Žulpa paskutinėse rungtynėse patyrė rankos traumą, o M.Kuklys paprasčiausiai nespėjo atsigauti po gegužės pradžioje jį pakirtusios traumos. Tai tikrai patyrę žaidėjai ir norint kompensuoti jų nebuvimą reikės ieškoti rezervų. Žaidėjų pasirinkime matau tris pagrindinius aruodus – tai užsienyje žaidžiantys lietuviai, A lygos atstovai ir jaunimo rinktinės nariai. Į juos ir nukreiptas mano pagrindinis dėmesys", – paaiškino V.Urbonas.

Galiausiai paaiškėjo, kad traumuotus futbolininkus rinktinėje pakeis Lietuvos čempionato atstovai, jau turintys žaidimo rinktinėje patirties futbolininkai – Vilniaus "Žalgirio" žaidėjas Domantas Šimkus ir Marijampolės "Sūduvos" narys Giedrius Matulevičius.

Vasaros bėdos

Dar vienu rimtu iššūkiu Lietuvos rinktinės trenerių štabui tapo užsienyje žaidžiančių lietuvių sportinė forma. Prieš pirmąsias rungtynes su Liuksemburgu V.Urbonas pasidžiaugė, kad beveik visi į rinktinę pakviesti futbolininkai turi pakankamai žaidimo praktikos savo klubuose. "Didelis privalumas, kad dauguma žaidėjų aktyviai dalyvauja savo klubų rungtynėse, turi žaidybinės praktikos, nes mūsų rinktinei visais laikais pavasaris būdavo sudėtingas metas. Dažnai žaidėjai sunkiai įsiliedavo į žaidimą po atostogų arba užsitęsusio pasirengimo sezonui ciklo", – kovo mėnesį sakė V.Urbonas.

Šį kartą padėtis nėra tokia džiugi. Komandos kapitonas F.Černychas paskutines rungtynes Maskvos "Dinamo" ekipoje sužaidė balandžio 27 d., o visą gegužę praleido ant atsarginių žaidėjų suolelio. Gegužę žaidimo praktikos neturėjo ir Izraelyje žaidęs puolėjas Nerijus Valskis, Škotijoje rungtyniavę Deimantas Petravičius ir V.Slivka. Balandžio 12 d. paskutines rungtynes Vokietijos antrosios "Bundesliga" klube "Jahn Regensburg" sužaidė ir M.Palionis.

Lygių skirtumai

Vis dėlto, pasak V.Urbono, nekviesti šių žaidėjų į rinktinę būtų didelė klaida: "Aš negaliu sau leisti prabangos nekviesti į rinktinę futbolininkų, kurie dėl kažkokių priežasčių savo klubuose neturėjo užtektinai žaidimo praktikos. Gegužę čempionatai baigėsi Lenkijoje, Rusijoje, Škotijoje, Izraelyje ir kitur. Tad dalis mūsų žaidėjų tam tikrą laiką liko be žaidimo praktikos. Ar rinktinei bus geriau, jei jos sudėtyje žais tik Lietuvos čempionate rungtyniaujantys futbolininkai? Žaidimo intensyvumas Lietuvos A lygoje ir tarptautinėje arenoje skiriasi labai ženkliai."

Visgi, pasak V.Urbono, sprendimas dėl rungtynėse su Liuksemburgu dalyvausiančių futbolininkų bus priimtas įvertinus jų sportinę formą ir galimybes.

"Birželio 7 d. rungtynės su Liuksemburgu mums yra principinės. Pirmosiose rungtynėse žaidėme išvykoje. Manau, kad žaisdami savo aikštėje mes turime būti agresyvūs ir drąsūs, nes esame šeimininkai, mums jėgų suteiks ir žiūrovų palaikymas stadione", – tikino V.Urbonas.

Komandos

Kandidatai į Lietuvos nacionalinę futbolo rinktinę "Euro 2020" atrankos rungtynėms su Liuksemburgu ir Serbija:

Vartininkai: D.Bartkus (Kirjat Šmonos "Hapeol Ironi", Izraelis), T.Švedkauskas (Vilniaus "Riteriai"), M.Adamonis (Romos "Lazio", Italija);

Gynėjai: R.Baravykas (Vilniaus "Žalgiris"), M.Palionis ("Jahn Regensburg", Vokietija), L.Klimavičius (Bukarešto "Dinamo", Rumunija), V.Slavickas, V.Andriuškevičius ir A.Jankauskas (visi – Marijampolės "Sūduva"), E.Girdvainis (be klubo), K.Chvedukas ("Waterford", Airija);

Saugai: V.Slivka (Edinburgo "Hibernian", Škotija), D.Petravičius (be klubo), M.Vorobjovas, D.Šimkus ir S.Mikoliūnas (abu – "Žalgiris"), G.Matulevičius ir P.Golubickas (abu - "Sūduva"), A.Novikovas (Balstogės "Jagiellonia", Lenkija), D.Kazlauskas ("Riteriai");

Puolėjai: F.Černychas (Maskvos "Dinamo", Rusija), K.Laukžemis (Pulos "Istra", Kroatija), N.Valskis (be klubo).

Kandidatai į Liuksemburgo nacionalinę futbolo rinktinę "Euro 2020" atrankos rungtynėms su Lietuva:

Vartininkai: T.Kipsas ("Magdeburg", Vokietija), A.Morisas ("Royal Excelsior Virton", Belgija), R.Schonas ("Una Strassen", Liuksemburgas);

Gynėjai: D.Carlsonas (Ciuricho "Grasshoppers", Šveicarija), M.Chanot ("New York City", JAV), L.Jansas ("Metz", Prancūzija), M.Jaenischas ("Differdange 03", Liuksemburgas), S.Koračas ("Nürnberg", Vokietija), K.Malgetas ("F91 Dudelange", Liuksemburgas), E.Mahmutovičius ("Middlesbrough", Anglija), Ch.Martinsas ("Troyes AC", Prancūzija), Ch.Phillipsas (Varšuvos "Legia", Lenkija), V.Selimovičius (Limasolio "Apollon", Kipras), M.Martinsas ("Progres Nyderkorn", Liuksemburgas);

Saugai:  M.Barreiro ("Mainz 05", Vokietija), C.Duarte ("Metz"), L.Gersonas ("IFK Norrköping", Švedija), K.Holtzas ("Etzella Ettelbruck", Liuksemburgas), M.Mutschas ("Progres Niederkorn"), G.Rodriguesas (Tiraspolio "Sheriff", Moldova), D.Sinanis ("F91 Dudelange"), A.Skenderovičius ("Elversberg", Danija), O.Thillas ("Ufa", Rusija), V.Thillas ("FC Pau", Prancūzija);

Puolėjai: D.Alvesas Da Mota ("Racing Union", Liuksemburgas), S.Bensis ("Fola Esch", Liuksemburgas), A.Joachimas ("Royal Excelsior Virton"), D.Turpelis ("F91 Dudelange").

Kandidatai į Serbijos nacionalinę futbolo rinktinę "Euro 2020" atrankos rungtynėms su Lietuva:

Vartininkai: M.Dmitrovičius ("Eibar", Ispanija), P.Rajkovičius (Tel Avivo "Maccabi", Izraelis), N.Vasiljevičius ("Radnik", Serbija).

Gynėjai: A.Rukavina ("Astana", Kazachstanas), N.Miletičius (Belgrado "Partizan", Serbija), N.Milenkovičius ("Fiorentina", Italija), U.Spajičius ("Krasnodar", Rusija), M.Veljkovičius (Bremeno "Verder", Vokietija), A.Kolarovas ("AS Roma", Italija), S.Mitrovičius ("Strasbourg", Prancūzija), F.Mladenovičius (Gdansko "Lechia", Lenkija).

Saugai: L.Fejsa ("Benfica", Portugalija), N.Maksimovičius ("Getafe", Ispanija), S.Lukičius ("Torino", Italija), M.Gačinovičius ir F.Kostičius (abu - "Eintracht", Vokietija), D.Tadičius (Amsterdamo "Ajax", Nyderlandai), S.Milinkovičius-Savičius ("Lazio", Italija), A.Ljajičius ("Besiktas", Turkija), D.Lazovičius ("Genoa", Italija), A.Živkovičius ("Benfica"), N.Radonjičius (Marselio "Olympique", Prancūzija), A.Katajus (Čikagos "Fire", JAV).

Puolėjai: A.Mitrovičius ("Fulham", Anglija), L.Jovičius ("Eintracht"), A.Prijovičius ("Al-Ittihad", Saudo Arabija).

B grupė

1. Ukraina  1  1  0  2:1  4

2. Liuksemburgas  1  0  1  3:3  3

3. Portugalija  0  2  0  1:1  2

4. Serbija  0  1  0  1:1  1

5. Lietuva  0  0  1  1:2  0

Afiša

Birželio 7 d. Vilniaus LFF stadionas 21.45 val.

LIETUVA – LIUKSEMBURGAS

Birželio 10 d. Belgradas 21.45 val.

SERBIJA – LIETUVA

GALERIJA

  • Varžovai: pernai Lietuvos futbolininkai su serbais susitiko du kartus ir nusileido jiems 0:1 bei 1:4.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS