Šachmatų genijaus akivaizdoje – liūdnas lietuvių finišas | kl.lt

ŠACHMATŲ GENIJAUS AKIVAIZDOJE – LIŪDNAS LIETUVIŲ FINIŠAS

Podgoricos „Gradski“ stadionas prapliupo ovacijomis, kai jo krėsle įsitaisė Magnusas Carlsenas. Šachmatų genijaus akivaizdoje Lietuvos futbolo rinktinė pralaimėjimu 0:2 Juodkalnijos ekipai užbaigė pasirodymą 2024 m. Europos čempionato atrankos turnyre.

Gudrybės nepadėjo

Aplodismentai Podgoricos stadione griaudėjo ir 69 min., kai Stevanas Jovetičius paliko aikštę pasitenkinimo savo atliktu darbu kupina veido išraiška.

Juodkalnijos futbolo ikonos kirtis antro kėlinio pradžioje apkartino lietuvių pabaigtuves.

Kadaise 30 mln. eurų vertintas Juodkalnijos futbolo vunderkindas S. Jovetičius 48 min. sušaudė Lietuvos rinktinės vartus ir padvigubino šeimininkų persvarą – 2:0. Žaisti dar buvo likę gerokai daugiau nei pusvalandis, mūsiškiai tarsi prarado amą ir aštresnio poskonio varžovų pergalei nebepasiūlė.

Prieš tai analogišką išpuolį, tik pačioje pirmojo kėlinio pradžioje, užbaigė Edvinas Kučas – 1:0.

„Tie du ankstyvi dūriai buvo tikrai skaudūs. Jie privertė koreguoti žaidimo planą, ypač antrą kėlinį“, – pripažino Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas.

Mačą varganoje arenoje, talpinančioje apie 11 tūkst. žiūrovų, gyvai stebėjo šiuo metu Juodkalnijos sostinėje viešintis norvegas M. Carlsenas. Jis dalyvauja Juodkalnijoje vykstančiame Europos šachmatų komandų čempionate.

Savo šachmatų partijoje E. Jankauskas nusileido varžovų strategui Miodragui Radulovičiui.

„Reikia pripažinti, kad varžovai laimėjo šią šachmatų partiją. Bandėme su pagalbininkais, kaip sakoma, pakankliauti taktiškai, keitėme žaidimo schemą, bet priešininkai rado savo argumentų ir pelnytai laimėjo“, – po akistatos atsiduso mūsų ekipos vairininkas.

Svečias: rungtynes stebėjusį šachmatų genijų M. Carlseną (dešinėje) pasveikino Juodkalnijos futbolo asociacijos vadovas D. Savičevičius. / sahcg.me nuotr.

Žaidėjai nenusivylę

Lietuvos rinktinė G grupėje su 6 taškais finišavo ketvirta. Juodkalniečiai pretenduoja į antrą poziciją, garantuojančią kelialapį į „Euro 2024“ finalo turnyrą, tačiau M. Radulovičiaus kariaunai dar reikės įveikti lyderius vengrus ir tikėtis serbų pralaimėjimo.

„Nesakyčiau, kad šis ciklas buvo blogas. Taškų galėjo būti ir daugiau, bet žaidimu žengėme žingsnį į priekį“, – dėstė saugas Justas Lasickas.

Komandos draugui antrino Gvidas Gineitis. Elitinės Italijos „Serie A“ lygos ragaujantis „Torino“ klubo legionierius taip pat akcentavo žaidimo progresą.

„Didžiausias šio ciklo laimėjimas – pagaliau pradėjome žaisti futbolą, o ne vien spardyti kamuolį į priekį“, – sakė jis.

Seniena: visko matęs Podgoricios stadionas, kuriame lietuviai pabaigė savo atrankos ciklą, nei iš išorės, nei iš vidaus neprilygsta Dariaus ir Girėno arenai. / Z. Jurevičiaus nuotr.

Apie ateitį – optimistiškai

– Žiūrint į visą ciklą, paskutinės rungtynės atrodė kiek slogesnės. Kas tai lėmė? – paklausėme E. Jankausko.

– Pradžia buvo nesėkminga tiek rungtynių, tiek ir abiejų kėlinių. Anksti praleidome įvartį, paskui bandėme sugrįžti į žaidimą keisdami išsidėstymą. Šįkart turėjome daug sunkumų. Tai nebuvo sėkmingos rungtynės. Nesakau, kad blogos, vaikinai stengėsi, bet varžovai šį kartą buvo geresni.

– Pralaimėtos dvikovos dažnai būna ir kovingumo atspindys. Ar tai pasakytina apie šį mačą?

– Čia dvikovas pralaimėjome, tai rodo ir statistika, ji nemeluoja, bet neužteko agresyvumo, varžovai rado savyje daugiau noro. Šiuo lygiu be kovos niekas kamuolio neatiduos.

Šį varžybų ciklą vertinu teigiamai. Vienos rungtynės negali nubraukti viso darbo.

– Rungtynių išvakarėse kalbėjote, kad lauksite kitokio Juodkalnijos komandos žaidimo nei per akistatą Kaune. Kaip pasikeitė varžovų komanda?

– Turbūt prisikalbėjau (šypsosi). Jie labai galingai pradėjo abu kėlinius, tai vainikavo ir įvarčiai. Reikia pažymėti ir jų meistriškumą: smūgiai, kokybė – aukšta klasė! Reikia tai pripažinti.

– Per atrankos ciklą surinkti 6 taškai. Kaip vertinate šį pasiekimą?

– Manau, kad šis varžybų ciklas buvo teigiamas, nes negali vienos rungtynės nubraukti viso darbo. Galbūt ir priešininkai į mus pažiūrėjo rimčiau. Žaidėjai atliko didelį darbą, bet mes žinome, kad taip nebus visada – taškų nedalys lengvai, kiekvienas yra tiesiog išraunamas. Bus ir gerų, ir prastų rungtynių.

Edgaras Jankauskas / lff.lt nuotr.

– Ar dar yra galimybė ateityje kažkuo nustebinti, ar dabartinis rinktinės lygis yra maksimumas?

– Matau ir žinau, kad šie žaidėjai turi potencialo. Nemanau, kad varžovai pasakytų, jog šiandien pergalę pasiekė lengvai. Tarp mūsų žaidėjų – sveika konkurencija, auga geri futbolininkai, gera ateitis.

– Populiaru rašyti pažymius rinktinei ir treneriui. Kokį pažymį parašytumėte jūs savo komandai už šį atrankos ciklą?

– Vyrams tikrai parašyčiau gerą pažymį. Jiems reikia padėkoti, kad jaustų atlygį. Futbolas ne rožėmis klotas. Nebus lengvų pergalių, kiekvienerios rungtynės – gera patirtis, augame kaip komanda.

– Kurie žaidėjai, jūsų akimis, labiausiai ūgtelėjo?

– Gvidas Gineitis, Justas Lasickas pasiekė sportinę brandą, net ir veteranai mane nustebino – tiek Fiodoras Černychas, tiek Arvydas Novikovas. Atrodė, kad jų kreivė gali leistis žemyn, bet jie yra geros sportinės formos. Yra ir daug ateities futbolininkų, tik jiems reikia žaisti geruose čempionatuose. Manau, kad po šio ciklo jie atkreipė dėmesio į save.

Istorija: Juodkalnijos sostinėje gausu ženklų, primenančių apie ankstesnį miesto pavadinimą – Titogradas buvusio Jugoslavijos diktatoriaus J. Broz Tito garbei. / Z. Jurevičiaus nuotr.

Vengrai pasiekė tikslą

G grupėje liko sužaisti dar dvejas rungtynes, tačiau jau žinoma, kad kelialapį į „Euro 2024“ finalo turnyrą turi vengrai, užsitikrinę jį po lygiųjų 2:2 su bulgarais.

Lapkričio 19-ąją Vengrijos futbolininkai susitiks su juodkalniečiais, o serbai – su Bulgarijos atstovais.

Tikslą taip pat yra pasiekusios Austrijos, Belgijos, Anglijos, Prancūzijos, Portugalijos, Škotijos, Slovakijos, Ispanijos ir Turkijos rinktinės.

Vokiečiai, būsimi „Euro 2024“ šeimininkai, atrankos varžybose nedalyvauja.


Statistika

Juodkalnija–Lietuva 2:0 (1:0).

Podgorica, „Gradski“ stadionas, 3 647 žiūrovai.

Teisėjas A. Diasas (Portugalija). Įvarčiai: 3 min. E. Kučas (1:0), 48 min. S. Jovetičius (2:0).

Juodkalnija: M. Mijatovičius, R. Radunovičius, I. Vujačičius, M. Vešovičius, M. Jankovičius (nuo 79 min. S. Lončaras), S. Jovetičius (nuo 69 min. M. Vukčevičius), N. Krstovičius (nuo 79 min. D. Bakičius), E. Kučas, D. Camajus (nuo 75 min. V. Džukanovičius), M. Osmajičius, S. Rubežičius.

Lietuva: E. Gertmonas, P. Širvys (nuo 63 min. K. Upstas), R. Lekiatas, E. Girdvainis, J. Lasickas, E. Utkus (nuo 63 min. A. Dolžnikovas), G. Gineitis, M. Vorobjovas (nuo 63 min. A. Novikovas), F. Černychas (nuo 82 min. D. Romanovskis), V. Slivka, G. Paulauskas.

Komandų rodikliai. Smūgiai į vartus – 19:5, smūgiai į vartų plotą – 8:1. Kampiniai – 5:2. Kamuolio perdavimai – 381 (tikslūs 302 – 79 proc.) ir 408 (tikslūs 317 – 78 proc.). Nuošalės – 2:2. Geltonos kortelės – 5:3.


G grupė

1. Vengrija  4  3  0  13:6  15

2. Serbija  4  1  2  13:7  13

3. Juodkalnija  3  2  2  8:8  11

4. Lietuva  1  3  4  8:14  6

5. Bulgarija  0  3  4  5:12  3

GALERIJA

  • Šachmatų genijaus akivaizdoje – liūdnas lietuvių finišas
  • Šachmatų genijaus akivaizdoje – liūdnas lietuvių finišas
  • Šachmatų genijaus akivaizdoje – liūdnas lietuvių finišas
  • Šachmatų genijaus akivaizdoje – liūdnas lietuvių finišas
Z. Jurevičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žinovas

Jau niekada neatsigaus!!!

simas

Koks čia atsigavimas bulgariją nepilnos sudėties dėl raudonos k aplošė netyčia.Pasaką reikia sekti nes gerai apmokamja,dar ilgai laukti atsigavimo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS