Salės futbolo čempionate lietuviams pirmasis blynas prisvilo, bet suteikė patirties | kl.lt

SALĖS FUTBOLO ČEMPIONATE LIETUVIAMS PIRMASIS BLYNAS PRISVILO, BET SUTEIKĖ PATIRTIES

  • 0

Lietuvos salės futbolo rinktinei nepavyko trinktelėti durimis namuose vykstančiame pasaulio čempionate. Tiesa, svarbiausiam istorijoje turnyrui rinktinę ruošęs ukrainietis Jevgenijus Ryvkinas tikisi, kad daugiau nei trejus metus trukęs pasirengimo procesas taps ilgalaikiu impulsu visam mūsų šalies salės futbolui.

Pirmavo neilgai

Paskutinėse A grupės rungtynėse lietuviai pirmą sykį turnyre pirmavo, bet galiausiai 2:6 neprilygo rinktinių reitinge daugiau nei pusšimčiu laipteliu aukščiau esančiai Kosta Rikos komandai.

Audringai palaikomi beveik pusketvirto tūkstančio į "Žalgirio" rungtynes susirinkusių žiūrovų, lietuviai energingai pradėjo rungtynes ir jau 2 min. Deividas Reimaris stipriu smūgiu patikrino varžovų vartininko Cesaro Vargaso budrumą. Lietuvių atakų bangos viena po kitos ritosi link varžovų vartų, pavojingai smūgiavo Benas Spietinis ir Lukas Sendžikas, ir galiausiai Lietuvos rinktinė pasiekė savo tikslą. 8 min. Vladimiro Derendiajevo stipriai smūgiuotą kamuolį į vartus pasiuntęs Genaras Samsonikas pelnė pirmą įvartį. 11 min. varžovų klaida pasinaudoję lietuviai surengė kontrataką, kurią nutraukė ranka už baudos aikštelės ribų sužaidęs vartininkas C.Vargasas. 23 metų futbolininkas buvo pašalintas iš aikštės, o Lietuvos rinktinė 3 min. žaidė turėdama vieno žaidėjo persvarą. Nepaisant itin palankios situacijos, šeimininkams nepavyko išnaudoti kiekybinio pranašumo, o jau netrukus kamuoliai ėmė skrosti jų vartų tinklą.

18 min. savo aikštės pusėje kamuolį perėmęs Milintonas Tijerino pabėgo nuo Lietuvos rinktinės gynėjų ir tiksliu smūgiu nuginklavo E.Žagarą. Dar po minutės lietuviai pažeidė taisykles stabdydami varžovų ataką. Kadangi tai buvo šeštoji Lietuvos futbolininkų pražanga pirmame kėlinyje, Kosta Rikos komanda gavo teisę realizuoti 10 m baudos smūgį ir jį sėkmingai realizavo. Po pertraukos varžovai dar labiau įsisiautėjo, o Lietuvos komandai vieną paguodos įvartį pabaigoje įmušė Justinas Zagurskas.

Neišvengė netekčių

Po rungtynių Jevgenijus Ryvkinas pripažino, kad laimi komanda, o pralaimi treneris.

"Neturiu jokių priekaištų savo komandai. Vaikinai padarė viską, ką galėjo, stengėsi ir kovojo iki paskutinės akimirkos. Jei ir buvo klaidų, jos nutiko tik dėl mano kaltės. Man nepavyko nuraminti vaikinų, kad jie nejaustų įtampos, atsipalaiduotų. Mes tikrai gerai pradėjome rungtynes, pirmavome, turėjome dar progų, bet viskas pasikeitė, kai nesugebėjome išnaudoti kiekybinės persvaros po Kosta Rikos vartininko pašalinimo. Paskui vis ryškesni buvo įtampos požymiai, psichologinis krūvis ir atsakomybė padarė savo juodą darbą", – teigė J.Ryvkinas.

Ateitis: J.Ryvkinas dar nežino, ar išsaugos Lietuvos ekipos vairininko postą. Evaldo Šemioto nuotr.

Anot jo, rimtu smūgiu šiose rungtynėse tapo ir vieno iš geriausių rinktinės žaidėjų Alberto Voskunovičiaus trauma. Be to, prieš lemiamą mačą rinktinės durimis trenkė kitas pagrindinės sudėties žaidėjas – Artūras Juchno, taip ir nepaaiškinęs savo poelgio motyvų, tik užsiminęs apie nesutarimus su treneriu.

Nors Lietuvos rinktinė debiutiniame pasaulio čempionate pralaimėjo visas trejas rungtynes, J.Ryvkino teigimu, tai buvo unikali ir vertinga patirtis.

"Vis dėlto manau, kad šis čempionatas padės Lietuvos salės futbolui žengti į priekį ir tobulėti. Bent jau rinktinės nariai smarkiai patobulėjo, paaugo, sutvirtėjo. Nežinau, kas manęs laukia ateityje, bet noriu tikėti, kad Lietuvos rinktinės laukia šviesios perspektyvos, o lietuviai pamils šį dinamišką ir gyvą žaidimą", – vylėsi specialistas.

Paklaustas apie savo ateities planus, J.Ryvkinas teigė, kad atsisveikinti su rinktine neskubės.

Kapitono padėka

Du įvarčius šiame pasaulio čempionate pelnęs rinktinės kapitonas Justinas Zagurskas, nuaidėjus finaliniam švilpukui, sunkiai tramdė ašaras, tačiau nusiraminęs pirmiausia padėkojo sirgaliams, motyvavusiems kautis dėl istorinės pergalės.

"Mus labai motyvavo žiūrovų palaikymas. Gaila, kad šį kartą nepavyko jiems padovanoti pergalės. Manau, kad, nepaisant tokios baigties, šis čempionatas buvo naudingas kiekvienam rinktinės žaidėjui. Tikrai sunkiai dirbome, atsakingai ruošėmės šioms varžyboms ir neabejotinai patobulėjome, – samprotavo J. Zagurskas. – Čempionatas parodė, kaip sunku žaisti su aukščiausio lygio varžovais, kai mes paprasčiausiai neturime tokio rango varžybų patirties. Prieš pirmenybes žaidėme turnyre Tailande, o paskutinės mūsų repeticijos vyko su kita pasaulio čempionato dalyve – Uzbekistano rinktine. Deja, to buvo per mažai. Tačiau mes tikrai stengėmės ir, manau, padarėme viską, ką galėjome."

Lietuvos komanda čempionate 1:2 nusileido Venesuelos rinktinei ir 0:3 pripažino Kazachstano pranašumą. Kitose A grupės rungtynėse Kazachstanas ir Venesuela Vilniuje sužaidė lygiosiomis 1:1. Nors abi komandos surinko po 7 taškus, bet dėl geresnio įvarčių santykio pirmą vietą grupėje užėmė Kazachstanas, o Lietuvą ir Kosta Riką nugalėjusi Venesuela finišavo antroje pozicijoje. Trečią vietą grupėje užėmusios Kosta Rikos rinktinės likimas paaiškės pasibaigus grupių varžybų etapui. Iš kiekvienos grupės į atkrintamąsias varžybas pateks dvi geriausios komandos, į aštuntfinalį iškops ir keturios geriausios trečiąsias vietas užėmusios rinktinės.

Rezultatai

A grupė

Kosta Rika–Lietuva 6:2, Venesuela–Kazachstanas 1:1.

B grupė

Egiptas–Uzbekistanas 1:2, Gvatemala–Rusijos olimpinis komitetas 1:4.

Tvarkaraštis

Rugsėjo 20 diena

18.00 val. Japonija–Paragvajus (E grupė, Vilnius);

18 val. Ispanija–Angola (E grupė, Klaipėda);

20 val. Iranas–Argentina (F grupė, Vilnius);

20 val. JAV–Serbija (F grupė, Klaipėda)

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS