Vilniuje – pirmasis susitikimas su FIFA atstovais dėl VAR sistemos diegimo starto Lietuvoje | kl.lt

VILNIUJE – PIRMASIS SUSITIKIMAS SU FIFA ATSTOVAIS DĖL VAR SISTEMOS DIEGIMO STARTO LIETUVOJE

  • 3

Lietuvoje oficialiai prasidėjo VAR (angl. „video assistant referee“) sistemos diegimo procesas – praėjusią savaitę Vilniuje įvyko pirmasis susitikimas su FIFA atstovais.

Dar anksčiau FIFA organizacijai buvo pateiktas prašymas pradėti VAR sistemos diegimo Lietuvoje procesą. Kai žalia šviesa buvo uždegta – prasidėjo pirmieji darbai: praėjusią savaitę Lietuvoje lankėsi trys FIFA atstovai, kurie Lietuvos futbolo atstovus supažindino su visomis laukiančiomis procedūromis.

„VAR sistemos diegimas Lietuvoje – dar vienas svarbus žingsnis norint auginti mūsų futbolo lygį. Džiugu, kad FIFA palankiai įvertino mūsų norą ir iniciatyvą šią sistemą pradėti naudoti savo šalyje, tad dabar bus laikas kibti į darbus.

Mūsų teisėjų laukia daug darbo, tačiau neabejoju, kad jie su tuo susitvarkys ir jau antroje šių metų vasaros pusėje sirgaliai galės pamatyti VAR sistemą pirmą kartą naudojamą Optibet A lygoje“, – džiaugėsi LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Lietuvoje lankėsi visam VAR sistemos Lietuvoje diegimui vadovaujantis Guilherme Barbosa, už VAR techninę pusę atsakingas Bhaveshanas Moorhenas bei Michaelas Bailey, atsakingas už VAR teisėjų mokymo dalį.

„Visi FIFA atstovai turi savo sritis, susirinko ir mūsų darbo grupė, buvo dvi dienos labai didelio darbo, perėjome visus punktus, svečiai pristatė ir pavyzdžius iš kitų šalių, ką reikia padaryti, kokie reikalavimai, kokie etapai, kas po ko eina. Be šio susitikimo VAR diegimas Lietuvoje apskritai nebūtų galimas. To susitikimo metu buvo pateikta medžiaga, ko mums reikia“, – kalbėjo šio projekto diegimo proceso vadovas iš Lietuvos pusės Šarūnas Tamulynas.

Jis pats kuruoja visą projektą, o už teisėjų rengimą bus atsakingas vienas geriausių visų laikų Lietuvos arbitrų Gediminas Mažeika.

„Mums labai stipriai pasisekė, nes G. Mažeika yra vienas tų pirmos kartos VAR apmokytų žmonių, kuriems UEFA organizavo mokymus ir kuris įgijo reikalingus sertifikatus, tad jis turi visus leidimus apmokyti teisėjus dirbti su VAR“, – aiškino Š. Tamulynas.

Jo teigimu, dabar svarbus žingsnis – pasirinkti VAR techninės įrangos tiekėjus. Šiuo metu renkamasi iš kelių variantų. Vėliau, kai bus pasirašytos sutartys su tiekėjais, bus pradėtas VAR diegimo procesas.

Visų pirma apmokyti ir visus reikalingus kursus išklausę arbitrai dirbs su VAR simuliatoriais. Š. Tamulyno teigimu, simuliatorius visiškai atspindi realaus VAR veikimo principus.

„Simuliatorius – tai normali VAR darbo vieta su dirbančiais žmonėmis, monitoriais, yra ir pakartojimų operatorius, kuris teisėjų prašymu atsukinėja atsukinėja vieną ar kitą momentą, parenka kameras. Šiuos žmones taip pat reikės apmokyti, jie bus arba specialiai apmokyti, arba transliuotojų atstovai“, – pasakojo Š. Tamulynas.

Kaip jau minėta, teisėjų instruktoriumi jau tikrai bus G. Mažeika, taip pat bus siekiama instruktorių pozicijoms apmokyti ilgamečius tarptautinės kategorijos Lietuvos teisėjus Sergejų Slyvą bei Nerijų Dunauską. Jiems mokymus ves specialiai tam skirtas FIFA instruktorius.

Tam tikrą valandų skaičių teisėjai turės išdirbti naudodamiesi simuliatoriais, o vėliau prasidės realaus bandomojo teisėjavimo valandos naudojant VAR sistemą, tiesa, dar ne aukščiausio lygio varžybose, pvz. jaunimo ar draugiškų rungtynių metu. Tos rungtynės bus labiau bandomosios, ne pilnos trukmės, labiau skirtos išbandyti konkrečiai tam tikras situacijas, bet jų metu jau turės būti pilnai veikianti VAR sistema.

„Trys instruktoriai svarbu, nes tai duotų lankstumo ruošiant teisėjus, nebereiktų pagalbos iš FIFA pusės, galėtume savo jėgomis apmokyti teisėjus, nebūti priklausomi nuo vieno žmogaus ir turėtume didesnę galimybę varijuoti“, – motyvus aiškino Š. Tamulynas.

Planuojama įrengti ir VAR kambario patalpą, kuri turėtų sąsajas su visais licencijuotais VAR stadionais Lietuvoje (kiekvienas stadionas, kuriame bus naudojama VAR sistema, turės gauti specialią licenciją). Iki šiol VAR sistema Lietuvoje buvo naudota tik LFF stadione, žaidžiant nacionalinei Lietuvos vyrų rinktinei, tačiau Š. Tamulyno teigimu, Lietuvoje yra ir daugiau stadionų, kurie galės būti pajėgūs dirbti su VAR sistema.

Minimalus reikalavimas naudojant VAR sistemą – keturios kameros (dvi ties aikštės viduriu, dvi – ties baudos aikštelių linijomis), tačiau ateityje jų galės būti ir daugiau.

Šiuo metu tikimasi, kad VAR sistema Lietuvos aukščiausioje lygoje galėtų debiutuoti maždaug rugpjūčio mėnesį, aptarnaujant mažiausiai vienerias rungtynes per turą.

Artimiausiu metu laukia specialūs mokymai, kurių metu FIFA atstovai vėl lankysis Lietuvoje bei kurie Lietuvos teisėjus supažindins su esminiais darbo su VAR sistema principais.

„Kurso metu dalyvaus visi aukščiausios lygos teisėjai ir asistentai, taip pat – inspektoriai bei dalis Pirmos lygos teisėjų, nes pradėjus pilna apimtimi dirbti su VAR sistema mums gali reikėti daugiau pajėgų iš teisėjų sektoriaus.

Taip pat dalyvaus visi tarptautinę kategoriją turintys teisėjai, kaip ir merginos, moterys, kad visi galėtų išklausyti pradinį kursą. Tai yra labai svarbi dalis norint suvokti, kas tai yra VAR, kada tai gali padėti, o kada negalime to naudoti“, – užbaigė Š. Tamulynas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

TEMIDE

paskutintas is desnes at tik latentinis lazybininkas?

Gurpis

Federacija yra bandosų irštva, su visokiais lažibininkais, kurie prie var prileisti bus

marija taurage

FU federacija nieko nesugeba,visa federacija reik isvaikyti,kad nezlugdytu futbolo ir pradeti nuo balto lapo ,tada ateityje turesime futbola.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS