Antrajame „Kuršių marių regatos“ etape 53 įgulos tapo vėjo įkaitais | kl.lt

ANTRAJAME „KURŠIŲ MARIŲ REGATOS“ ETAPE 53 ĮGULOS TAPO VĖJO ĮKAITAIS

  • 1

Pirmadienį 10 val. turėjęs startuoti antrasis – „Gamtos ateities“ vardo – „Kuršių marių regatos“ etapas buriuotojus dėl štiliaus daugiau nei 4 valandoms įkalino krante. Išlaikius šį kantrybės egzaminą, kovoje dėl regatos taurių lengvo vėjo sąlygos palankiausios buvo vokiečių įgulai „Maiko“ (kpt. John Victorin) ir praėjusių metų „Kuršių marių regatos“ čempionams, įgulai „Cool Water“ (kpt. Raimondas Šiugždinis).

„Galima sakyti, kad 53 jachtų įgulos tapo vėjo įkaitais, nes vėjo kol kas nėra visai. Ir prognozės tikrai yra liūdnos. Startą, kuris buvo suplanuotas 10 val., atidėsime, o po to stebėsime situaciją. Jeigu bus taip, kad čia, Klaipėdos uoste, vėjo nebus, o jūroje pūs, tai tuomet bandysime startą duoti jūroje“, – situaciją pirmadienio ryte komentavo vyriausiasis varžybų teisėjas Rolandas Žentelis.

Vis dėlto, po daugiau nei 4 valandų laukimo, tiek jūroje, tiek uosto akvatorijoje ėmė dvelkti kiek stipresnis vėjas ir apie 14.30 val. ties Smiltynės jachtklubu buvo duotas pirmasis etapo „Gamtos ateitis“ starto signalas bei visos įgulos pajudėjo lenktynių distancijos Baltijos jūroje link.

„Šiandienos starto situacija simboliškai parodė, kiek stipriai buriavimo sportas yra priklausomas ir neatsiejamas nuo gamtos. Vėjo ir jūros teritorijoje mes esame tik svečiai – ir buriuotojai tą puikiai supranta. Manau, kad šis artimas ryšys su gamta, savo santykio su ja suvokimas, gebėjimas ją gerbti bei ja rūpintis yra tai, kas mus su buriuotojais vienija ir kas šiame, antrajame „Kuršių marių regatos“ etape taip gražiai atsiskleidė“, – po etapo finišo teigė regatos draugų „Gamtos ateitis“ vadovas Karolis Šiaudkulis.

Visą etapą vyravusios lengvo vėjo sąlygos buvo palankios vokiečių įgulai „Maiko“, kurie kovoje dėl absoliučiai greičiausios jachtos titulo sugebėjo aplenkti po pirmojo etapo šioje įskaitoje pirmavusią jachtos „Cool water“ įgulą. Šiuo metu lietuviai šioje įskaitoje nuo „Maiko“ įgulos atsilieka 85 sekundėmis.

Kita vertus, „Cool water“ įgula įskaitoje dėl Didžiosios regatos taurės antrojo etapo metu aplenkė po pirmojo etapo pirmavusią jachtos „Raganosis“ (kpt. Saulius Pajarskas) įgulą.

Kovoje dėl Mažosios regatos taurės kol kas užtikrintai, beveik 10 min skirtumu pirmauja jachtos „Tango“ (kpt. Aidas Narbutas) įgula.

Grupėse labiausiai permaininga kova vyksta didžiųjų jachtų grupėje (1-ORC-RC). Po pirmojo etapo čia pirmavo estų įgula „Katarina Jee“ (kpt. Mart Tamm), tačiau antrojo etapo metu jie užėmė trečiąją vietą ir bendroje grupės įskaitoje nusileido į antrąją poziciją. Pirmą vietą šiuo metu čia užima svečiai iš Vokietijos „Maiko“. Trečiąją – nauja Lietuvos laivyno jachta „Dia“, vadovaujama patyrusio kapitono Tauro Rymonio.

Net trijose jachtų grupėse, jų lyderiai sugebėjo laimėti abu regatos etapus. Tokiu stabilumu kol kas džiaugiasi „RS-280“ jachtų grupės lyderiai jachtos „Raganosis“ įgula, „X-35“ grupės įgula „Cool Water“ ir „Platu 25“ grupės įgula „Pandora“ (kpt. Tadas Žižys).

Po antrojo etapo finišo visos 53 regatoje dalyvaujančios įgulos pajudėjo Nidos link. Nuo rugpjūčio 4 iki 8 dienos būtent čia, Kuršių marių akvatorijoje, vyks likę 3 regatos startai.

Nidoje šurmuliuos ir tradicinis regatos miestelis. Jau antradienį buriuotojai organizuotai dalyvaus tradicinėje „Ne Plastiko bangai“ paplūdimių tvarkymo akcijoje. Nuo antradienio čia 16 val. kasdien mažųjų lauks ir regatos draugų „Gamtos ateitis“ pramogos vaikams, o 16.30 val. – animaciniai kino filmai visai šeimai.

„Kuršių marių regata“ yra didžiausias ir giliausias tradicijas turintis Lietuvos buriavimo renginys, į kurį kasmet susirenka aukščiausio meistriškumo buriavimo sporto atstovai. Šiemet regata vyksta jau 53-ąjį kartą.

Rezultatai:

Absoliučiai greičiausia jachta po 2 etapų:

1. MAIKO (kpt. John Victorin);

2. COOL WATER (kpt. Raimondas Šiugždinis);

3. DIA (kpt. Tauras Rymonis).

Kova dėl didžiosios regatos taurės (A distancija) po 2 etapų:

1. COOL WATER (kpt. Raimondas Šiugždinis);

2. RAGANOSIS (kpt. Saulius Pajarskas);

3. KETURI VĖJAI (kpt. Adomas Janulionis).

Kova dėl mažosios regatos taurės (B disancija) po 2 etapų:

1. TANGO (kpt. Aidas Narbutas);

2. XXS (kpt. Donatas Šimkus);

3. IDEFIX (kpt. Tomas Barakauskas).

Rezultatai grupėse:

2 etapo rezultatai grupėse:

1 grupė – „RS-280“

1. RAGANOSIS (kpt. S. Pajarskas);

2. BARTA (kpt. S. Steponavičius);

3. HORNAS (kpt. Šarūnas Abraitis).

2 grupė – X-35

1. COOL WATER (kpt. R. Šiugždinis);

2. KETURI VĖJAI (kpt. A. Janulionis);

3. TEGU (kpt. J. Janulionis).

3 grupė  1-ORC-RC

1. MAIKO (kpt. J. Victorin);

2. DIA (kpt. T. Rymonis);

3. KATARINA JEE (kpt. M. Tamm).

4 grupė – Platu-25

1. PANDORA (kpt. T. Žižys);

2. BESTIJA (kpt. A. Žižys);

3. ITELLA TV3 (kpt. R. Varno).

5 grupė – 4-ORC

1. VASARA (kpt. R. Janušauskas);

2. TANGO (kpt. A. Narbutas);

3. TIGRA (kpt. M. Maskoliūnas).

6 grupė – 2-ORC-C

1. XXS (kpt. D. Šimkus);

2. IDEFIX (kpt. T. Barakauskas);

3. MIRAGE (kpt. P. Galijevskij).

GALERIJA

  • Antrajame „Kuršių marių regatos“ etape 53 įgulos tapo vėjo įkaitais
  • Antrajame „Kuršių marių regatos“ etape 53 įgulos tapo vėjo įkaitais
  • Antrajame „Kuršių marių regatos“ etape 53 įgulos tapo vėjo įkaitais
  • Antrajame „Kuršių marių regatos“ etape 53 įgulos tapo vėjo įkaitais
E. Bareikos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Antraštė: "ĮKALINO KRANTE"

Tai kas ten buvo "įkalinti" ? Gal buriuotojai buvo uždaryti į kalinimo įstaigą. Vemt verčia nuo "žurnalistų" leksikos. Nueikit į Smiltynės jachtklubą, išgerkit kokį bokalą alaus, gal galvos prašvies. Ir mažiau naudosit kriminalinį žargoną. Bėdžiai jūs bėdžiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS