Asmeninius tikslus mūsiškiams įgyvendinti linkintis E. Skrabulis: tegul mėgaujasi čempionatu | kl.lt

ASMENINIUS TIKSLUS MŪSIŠKIAMS ĮGYVENDINTI LINKINTIS E. SKRABULIS: TEGUL MĖGAUJASI ČEMPIONATU

Jau šį penktadienį Glazge (Škotija) prasidės pasaulio uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionatas, kuriame Lietuvos spalvas gins trišuolininkė Dovilė Kilty ir 400 m distancijos bėgikas Tomas Keršulis.

Nors čempionatas vyks tik 3 dienas (kovo 1–3 d.), per jas startuos daugiau nei 650 lengvaatlečių iš 133 šalių – visi jie sieks tapti geriausiais pasaulyje.

Lengvoji.lt kviečia skaityti varžybų anonsą ir susipažinti su Dovilės, Tomo bei Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidento Eimanto Skrabulio mintimis, keliamais tikslais ir kita svarbia informacija.

Intriguojantis pirmas kartas

22-ejų metų JAV studijuojančiam T. Keršuliui tai bus debiutinis pasaulio uždarų patalpų čempionatas, į kurį sportininkas pateko su trenksmu. Dar praėjusių metų vasarį sprinteris ne tik beveik sekunde pagerino ankstesnį Lietuvos rekordą, bet ir įvykdė itin aukštą normatyvą, kai 400 m distanciją įveikė per 45,78 sek. Apskritai, šių varžybų normatyvai prilygsta olimpinių žaidynių normatyvams, todėl šiuo keliu prasibrauti į čempionatą pavyko toli gražu ne kiekvienam.

Visgi, iš pirmo žvilgsnio pasaką primenanti istorija grąžino į realybę, kadangi liepos mėnesį patirta pėdos trauma Tomui sutrukdė ne tik sėkmingai užbaigti pernai metų sezoną, bet ir pasiruošti šiai žiemai. Jau 3 savo rungties startus šiemet turėjęs bėgikas greičiausiai 400 m nuotolį įveikė per 47,30 sek., o traumos padarinius jaučia iki šiol.

„Buvo labai ilgas reabilitacijos procesas. Iš pradžių galvojau, kad jis užtruks ne ilgiau nei mėnesį, bet užtruko daug daugiau. Visą rudenį negalėjau visa jėga treniruotis ir teko minti dviratį arba bėgioti ant antigravitacijos bėgimo takelio. Iki dabar jaučiasi pėda po varžybų ir sunkių treniruočių, bet tikiuosi, kad po truputį reikalai gerėja.

Pasiruošimas tikrai nebuvo toks geras, koks buvo porą praėjusių metų. Jis buvo daug trumpesnis dėl traumos, todėl negalėjau padaryti tai, ko reikia, ir visavertiškai pasiruošti sezonui. Tas matosi pagal rezultatus. Apskritai, 400 m distancijos bėgikams paruošiamasis etapas yra labai svarbus, kadangi tada padedami pagrindai visiems metams, todėl to man dabar labiausiai trūksta“, – pasakojo greičio ir ištvermės trūkumą akcentavęs T. Keršulis.

Vieną pirmą (47,30 sek.) ir vieną antrą (48,01 sek.) vietą už Atlanto 2024 metais jau spėjęs iškovoti lengvaatletis pasirodymais nėra iki galo patenkintas, tačiau nepraranda pozityvo: „Nesu patenkintas rezultatais, bet žinau, kad atsistatymo procesas po traumos gali užtrukti ilgai, dėl to bandau nepergyventi. Jaučiu, kad per paskutines treniruotes pradėjau rodyti vis geresnius ir geresnius rezultatus, todėl manau, kad forma gerėja. Tikiu, kad netrukus varžybų rezultatai irgi pagerės. Apskritai, 2022 m. ir 2023 m. mano žiemos sezono rezultatai buvo daug įspūdingesni negu vasaros, todėl tikiuosi, kad šį kartą turėsiu daugiau jėgų parodyti tokius rezultatus ir stadione.“

Pernai Europos komandiniame čempionate debiutavęs ir Europos U23 čempionate 8 vietą užėmęs sprinteris žengs į dar neregėtas varžybas, tačiau nusiteikimas prieš startą – kovingas, o galimybė įgyti patirties startuojant su geriausiais pasaulyje – neeilinė.

„Aišku, norėčiau būti tokios formos, kokios buvau prieš metus (su tokiu rezultatu galėčiau pretenduoti ir į finalą), bet bandau negalvoti apie tai. Žinau, kad tebeturiu geresnį rezultatą savo kūne ir reikia jį ištraukti. Manau, kad turiu šansą gerai pasirodyti pasaulio čempionate ir pagerinti savo sezono rezultatą, o tai man suteiktų pasitikėjimo prieš artėjantį vasaros sezoną. Esu nusiteikęs kovingai ir norėčiau patekti į pusfinalį. Labiausiai noriu atiduoti visas jėgas ir deramai atstovauti Lietuvai“, – tikslais dalinosi T. Keršulis.

Sprinteris prie starto linijos su dar 24 dalyviais stos penktadienį 13 val., kai sieks patekimo į pusfinalį. Įvykdžius šį tikslą, tą pačią dieną lauktų dar vienas startas – 23:10 val., kuriame bus kovojama dėl kelialapio į finalą. Vyrų 400 m rungties finalas numatytas šeštadienį 23:10 val.

Konkurencijos nebijanti rekordininkė

30-metė Lietuvos uždarų patalpų trišuolio rekordininkė (14.13 m) D. Kilty pasitinka jau antrąjį pasaulio uždarų patalpų čempionatą. Įdomu, jog Didžiojoje Britanijoje gyvenanti sportininkė ir vėl pateko į praktiškai namuose vykstantį čempionatą, nes ir pirmasis 2018 m. vyko Birmingamo mieste. Prieš šešerius metus Dovilė užėmė 12 vietą, kai nušoko 13.90 m.

Trišuolininkė prieš metus suspindo Europos uždarų patalpų čempionate, kai Turkijos sostinėje iškovojo rekordinę šeštą vietą (13.92 m). Šiemet varžybose Vokietijoje pavyko iškovoti antrą vietą (13.43 m), vėliau Panevėžyje susigrąžintas Lietuvos čempionės titulas (13.90 m).

„Nesijaučiu pervargusi nuo didelio varžybų krūvio. Pasiruošime mes pastoviai šokinėjome lauke, tai viduje truputį lengviau adaptuotis. Prieš čempionatą jaučiuosi patenkinamai, nes dar jaučiu, kad turiu pasidaryti keletą namų darbų.

Tikslas – deramai atstovauti savo šaliai pasaulio čempionate. Manau, kad pasiekti TOP5 būtų labai geras rezultatas. Nemanau, kad patirtis ankstesniame čempionate pravers, nes visos varžovės bus pasiruošusios ir dalyvavusios tokio lygio varžybose“, – prieš artėjantį startą kalbėjo Europos U23 čempionė.

Prieš mažiau nei dvi savaites Lietuvos čempionate triumfavusi D. Kilty turėjo viltį gauti kvietimą į Glazgą, todėl lemiamas pakilimas reitingų lentelės pozicijomis buvo sutiktas džiugiai. Tarp šešiolikos stipriausių planetos trišuolininkių patekusi lietuvė dabar visas mintis yra sutelkusi į šį startą, todėl vasarą laukiantis Romos Europos čempionatas ir Paryžiaus olimpinės žaidynės – nukelti į antrą planą:

„Žinia apie dalyvavimą buvo kiek netikėta, todėl labai džiaugiausi, kad pavyko patekti. Tai rodo, kad esu panašaus lygio kaip ir mano varžovės. Šiuo metu mano mintys sukasi apie pasaulio uždarų patalpų čempionatą, o išvadas bus galima daryti po jo. Vasara bus man kaip kitas sezonas, dabar taip toli negalvoju. Džiaugiuosi patekimu į Glazgą, o dabar svarbu nenuklysti nuo ritmo ir plano.“

Į trišuolio sektorių Dovilė žengs sekmadienį 12:18 val.

Netikėtas privalumas ir blizgančios akys

LLAF prezidentas E. Skrabulis akcentavo, jog šis pasaulio uždarų patalpų čempionatas netipiškas, todėl Lietuvos atstovų skaičius jame nestebina: „Šis čempionatas yra netipiškas, nes pagrindinis mūsų geriausių lengvaatlečių fokusas sutelktas į vasaros sezoną. Įdomūs metai dėl Europos čempionato, kuriame gali startuoti mūsų didelė komanda, o vėliau olimpinės žaidynės viską finalizuos.

Taip, tai yra nedidelis skaičius, bet reikia nepamiršti, jog Glazge nestartuoja mūsų sunkioji artilerija – ilgų metimų bei ištvermės atstovai, nes šių rungčių manieže nėra. Neabejoju, jei kiti mūsų sportininkai būtų įtraukę šį čempionatą į savo planus – Lietuvai galėjo atstovauti 4–5 žmonės.“

Tiesa, net ir prie dabartinių sąlygų komanda galėjo būti gausesnė, kadangi kvietimą turėjo „World Athletics“ auksinį turą laimėjusi šuolininkė į aukštį Urtė Baikštytė, kuri negalės startuoti dėl traumos, o sekmadienį šalies rekordą (800 m – 2 min. 1,07 sek.) pagerinusi Gabija Galvydytė taip pat turėjo realią galimybę patekti į čempionatą per reitingų sistemą.

„Džiaugiamės dėl Tomo ir Dovilės, jiems tikrai nebus lengva, nes konkurencija bus didelė. Tegul mėgaujasi čempionatu, manau, kad Tomo atveju, verta čia iš JAV atvykti vien dėl patirties įgijimo. Apskritai, jis yra talentingas jaunas sprinteris, kurį praėjusių metų vasarą persekiojo traumos, galbūt jos šiek tiek sutrukdė pasiruošti. Visgi, sportininko laukia krikštas, kuris leis pajausti geriausių pasaulio lengvaatlečių sukurtą atmosferą. Kiekvienas sportininkas važiuodamas į čempionatą pats sau išsikelia tikslus, tai linkime juos ir įgyvendinti.

Dovilė viena iš labiau patyrusių mūsų šuolininkių, kuri pasižymi stabiliais rezultatais. Jos akys sektoriuje blizga – ji veržiasi į kovą ir nebijo. Būtų labai smagu, jeigu jai pavyktų nustebinti pačiai save ir visus gerbėjus. Palinkėčiau jai asmeninio rekordo, nes greičiausiai tai reikštų patekimą į TOP8. Jos akių blizgesys ir noras startuoti prie gerai susiklosčiusių aplinkybių gali pradžiuginti mus visus. Sektoriuje ji visa dega – tikimės, sugebės tą gerą energiją, ryžtą ir norą nukreipti teisinga linkme.“

Durys į šį čempionatą buvo itin siauros ne tik dėl aukštų normatyvų, bet ir riboto dalyvių skaičiaus rungtyse. Pavyzdžiui, daugiakovėse, šuolio su kartimi ir šuolio į aukštį rungtyse startuos vos po 12 dalyvių, o šuolio į tolį, trišuolio ir rutulio stūmimo disciplinose – varžysis po 16 vyrų ir moterų. Pasak E. Skrabulio, tai bus kontrolinis startas prieš vasarą, kuriame lietuviai galės save išsibandyti ir realizuoti:

„Debiutuojantis sportininkas kartais turi privalumą prieš tuos, kurie jau žino, kas ten laukia. Tuos patyrusius ir anksčiau pasiekusius aukštų rezultatų, paradoksalu, bet dažnai slegia didesnė našta bei atsakomybė prieš gerbėjus. Kartais tai būna trukdis, o žmogaus psichologija sporte – labai svarbus dalykas.“

Jau 19-ame pasaulio uždarų patalpų čempionate lengvaatlečiai varžysis 13-oje rungčių, o žiūrovai manieže ir ekranuose išvys pasaulio rekordininkus Ryaną Crouserį (rutulio stūmimas), Gudaf Tsegay (3000 m), Armandą Duplantį (šuolis su kartimi), Femke Bol (400 m), Karsteną Warholmą (400 m), Grantą Holloway (60 m barjerinis bėgimas), be to, pasaulio čempionus Noahą Lylesą (60 m), Yaroslavą Mahuchikh (šuolis į aukštį) bei daugelį kitų sportininkų.

Paskutinį tokių varžybų medalį Lietuvai penkiakovėje iškovojo Austra Skujytė, kuri 2012 m. Stambule džiaugėsi bronza. 2022 m. Belgrade startavo Modesta Justė Morauskaitė (9 vieta) ir Simas Bertašius (26 vieta), 2018 m. Birmingame dalyvavo Agnė Šerkšnienė (7 vieta) ir Dovilė Kilty (12 vieta), o 2016 m. Portlande (4 vieta) ir 2014 m. Sopote (10–11 vietos) Lietuvai atstovavo vienintelė Airinė Palšytė.

Pasaulio uždarų patalpų čempionatą penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį tiesiogiai transliuos LRT Plius televizija ir portalas lrt.lt

 

GALERIJA

  • Tomas Keršulis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS