Disko metikas M. Alekna vejasi legendinį tėvą | kl.lt

DISKO METIKAS M. ALEKNA VEJASI LEGENDINĮ TĖVĄ

Palyginimas su krepšinio dievu Michaelu Jordanu buvo skambus, gal net įžūlus, tačiau Mykolui Aleknai puikiai tiko. Aštuoniolikmetį lietuvį treniruojančio Manto Jusio pareiškimas apie auklėtinio čempionišką charakterį užvakar pasitvirtino – disko metikas Kenijoje laimėjo pasaulio jaunimo (iki 20 metų) pirmenybių auksą.

Nokautavo iškart

Dukart olimpinio čempiono Virgilijaus Aleknos sūnus Nairobyje įrankį nusviedė 69 m 81 cm ir pasiekė naują pasaulio jaunimo (iki 20 metų) pirmenybių rekordą. Pagrindinį konkurentą Ralfordą Mullingsą iš Jamaikos vilnietis aplenkė daugiau nei 3 m. Nepaisant to, kad šis taip pat užfiksavo savo geriausią karjeros rezultatą (66 m 68 cm). Bronza džiaugėsi Romanas Chartanovičius iš Baltarusijos, nuo nugalėtojo atsilikęs beveik 8 m.

Dieną prieš tai vykusiose atrankos varžybose M.Aleknai pakako vos vieno bandymo – jo mestas diskas nusileido už 64 m ribos, o kvalifikaciniam normatyvui pakako 58 m.

Tarp dvylikos finale pasirodžiusių disko metikų M.Alekna išsiskyrė jau pirmuoju šūviu, kai ir užfiksavo savo įspūdingą rezultatą. 1,75 kg svorio įrankis per visą jaunimo varžybų istoriją (ne tik planetos pirmenybėse) toliau skriejo tik sykį. Prieš trylika metų 209 cm ūgio milžinas iš Ukrainos Mykyta Nesterenka diską metė net 70 m 13 cm. Tiesa, vėliau šis talentas nebeatsiskleidė, pagrindinėse vyrų varžybose nepriartėdamas prie prizininkų pakylos.

Įdomu, kad M.Alekna šią vasarą jau stebino savo sportine forma. Per sostinės Vingio parke vykusias "Cosma" taurės varžybas jis fiksavo 69 m 77 cm. Tiesa, iki tėčio – dukart pasaulio ir Europos čempiono V.Aleknos jam dar toloka. Prieš 21 metus savo geriausiame pasirodyme Lietuvos čempionate Kaune Virgilijus suaugusiųjų diską (2 kg svorio) nuskraidino iki neįtikėtinų 73 m 88 cm.

Bėgikių šuolis

Disko metiko medalis tapo vieninteliu Lietuvos delegacijos Kenijoje pelnytu apdovanojimu. Tiesa, ir kiti šalies sportininkai gėdos nepadarė. Puikiai čempionate pasirodė Lietuvos sprinterės. 100 m atrankos varžybose Andrė Ožechauskaitė nuotolį nubėgo per 11,88 sek. ir pateko į pusfinalį, kuriame buvo dar greitesnė (11,79 sek.) – ji užėmė keturioliktą vietą tarp 36 sportininkių.

Dvigubai ilgesnėje distancijoje atranką įveikė Lukrecija Sabaitytė: 200 m ji nubėgo per 24,35 sek., pusfinalyje – per 24,28 sek. ir buvo klasifikuota devynioliktoje pozicijoje.

Merginų 100 m barjerinio bėgimo rungtyje net dukart asmeninį rekordą pagerino Gabija Klimukaitė. Prieš čempionatą sportininkės asmeninis rekordas buvo lygus 14,14 sek., tad didelių lūkesčių bėgikė prieš startą neturėjo. Atrankoje ji užfiksavo septynioliktą rezultatą tarp 33 sportininkių, nuotolį įveikusi per 14,03 sek. Pusfinalyje lietuvė buvo jau dvylikta, distanciją nubėgusi per 13,84 sek. Europos jaunimo čempionate užimtą vietą ji pagerino net keturiolika pozicijų.

Keturi medaliai

Septynkovės varžybose Atėnė Šliževičiūtė užėmė šeštą vietą, surinkusi 5 388 taškus. 100 m barjeriniame bėgime ji buvo penkta (14,57 sek.), šuolyje į aukštį pasidalijo 1–3 pozicijas (179 cm), rutulio stūmime (9,93 m), 200 m bėgime (26,07 sek.) ir ieties metime – aštunta (33,08 m), šuolyje į tolį – penkta (5,92 m), o 800 m bėgime finišavo pirma (2 min. 17,31 sek.).

Ieties metimo atrankos varžybose Marius Rudzevičius įrankį geriausiu trečiuoju bandymu nuskraidino 67,51 m ir su vienuoliktu rezultatu pateko į finalininkų dvyliktuką. Finale jis užėmė dešimtą vietą, ietį numetęs 64,08 m.

Tai buvo jau penkioliktas pasaulio jaunimo čempionatas, kuriame dalyvauja Lietuvos lengvaatlečiai. Iki šiol mūsiškiai buvo iškovoję keturis medalius: aukso – Andrius Gudžius (2010, diskas), sidabro – Viktorija Žemaitytė (2004, septynkovė), Airinė Palšytė (2010, aukštis) ir Dovilė Dzindzaletaitė (2012, trišuolis).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS