Fechtavimosi čempionate nepralenkiami buvo Suomijos sportininkai | kl.lt

FECHTAVIMOSI ČEMPIONATE NEPRALENKIAMI BUVO SUOMIJOS SPORTININKAI

Savaitgalį Kaune vyko prestižinis Šiaurės šalių jaunių ir jaunimo fechtavimosi čempionatas, kasmet keliaujantis vis į kitą šalį ir šiemet pirmą kartą surengtas Lietuvoje. Kauno sporto halėje asmeninėse ir komandinėse varžybose kovojo rekordinis atletų skaičius - daugiau nei keturi šimtai fechtuotojų iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Lietuvos ir svečių teisėmis dalyvavusios kaimyninės Baltarusijos.

"Surengti tokio lygio varžybas Lietuvoje buvo nelengva užduotis, tačiau labai svarbi patirtis ir rengėjams, ir Lietuvos sportininkams. Kai Lietuva pasiūlė savo kandidatūrą rengti Šiaurės šalių jaunimo ir jaunių čempionatą kitų šalių atstovai iš karto mielai sutiko ir norėjo aplankyti Lietuvą. Džiaugiamės, kad varžybos įvyko be didesnių incidentų, o įspūdžius prisiminsime dar ilgai", - teigė Lietuvos fechtavimo federacijos vyriausioji trenerė Rasa Ažukienė.

Čempionatas šį kartą sėkmingiausias buvo Suomijos atstovams, iškovojusiems daugiausia medalių. Nuo jų neatsiliko ir su didžiausia delegacija į varžybas atvykę estai.

Pirmąją varžybų dieną sprendėsi nugalėtojai jaunimo amžiaus grupėse iki 15 ir iki 20 metų.

Nugalėtoju vyriausioje vaikinų dalyvių grupėje - iki 20 metų - tapo estas Ruslanas Eskovas, finale 15:3 nugalėjęs suomį Valterį Mickwitzą, o trečias vietas užėmė švedai Linus Islas Flygare ir Erikas Nilssonas.

Merginų iki 20 metų amžiaus grupėje nenugalima buvo suomė Ilona Syvaellae, lemiamoje dvikovoje 15:13 įveikusi švedę Elvirą Martensson, o trečią vietą pasidalijo estė Madina Azizova ir švedė Kristina Hansson.

Penkiolikmečių vaikinų grupės nugalėtoju tapo suomis Julius Jutila, dvikovoje dėl čempiono titulo 15:4 nugalėjęs tėvynainį Pyry Pahkala, o bronzos medaliai atiteko estui Oliveriui Predei ir norvegui Bragei Dyrsethui.

Merginų iki 15 metų amžiaus gretose aukso medaliu pasipuošė suomė Outi Jaakola, finale 15:4 įrodžiusi savo pranašumą prieš estę Marią Jefimovą, o bronza atiteko danei Tabitai Christensen ir estei Rilla Ritakallio.

Pirmąją varžybų dieną jėgas išmėgino ir daugiau nei 40 Lietuvos atstovų, iš kurių aukščiausią vietą užėmė Akvilė Katkovaitė, U20 grupėje tarp 63 dalyvių buvusi 10-ta.

Antrą čempionato dieną varžėsi fechtuotuojai amžiaus grupėje iki 17 metų. Vaikinų grupėje nugalėtoju tapo estas Andžejus Gedzo, finale 15:6 įveikęs Švedijos atstovą Bartlomiejų Mancewiczių, o trečias vietas pasidalino suomis Joonas Savelainen ir švedas Rasmus Hansson.

Šios amžiaus grupės merginų varžybų čempione tapo estė Karoliine Loit, lemiamoje dvikovoje 15:13 nugalėjusi švedę Elvirą Martensson, o bronza atiteko latvei Janai Vilcanei ir suomei Julijai Fogde.

Iš visų lietuvių antrą dieną geriausiai sekėsi Leonardui Kalininui, kuris 77 dalyvių vaikinų turnyre užėmė dešimtą vietą.

Antroji varžybų dieną buvo įdomi ir dėl surengtų fechtavimosi komandinių varžybų, kurios visuomet įžiebia daug aistrų tarp sportininkų ir jų gerbėjų.

Vaikinų varžybose auksą iškovojo Estijos rinktinė, lemiamame mače 45:32 įveikusi bendraamžius iš Suomijos. Bronza atiteko švedams.

Merginų varžybas laimėjo Suomijos fechtuotuojos, po permainingos ir atkaklios kovos 44:43 palaužusios Švedijos ekipos pasipriešinimą. Bronza atiteko Estijos merginoms.

Lietuvos jaunimui Šiaurės šalių komandinės varžybos nebuvo tokios sėkmingos, kaip suaugusiems, kuomet vasaros pradžioje Švedijoje lietuvės pelnė sidabrą. Jaunimo varžybose Lietuvos merginų ir vaikinų komandos liko paskutinės.

"Kol kas dar bandome atsigauti po visų organizacinių rūpesčių, kurie šį kartą, galbūt, nustelbė sportinį pasiruošimą. Tokios gausos fechtuotojų Lietuvoje nebuvo susirinkę jau daugiau kaip 50 metų. Tačiau džiaugiamės, kad Lietuva žengė į pasaulinio lygio fechtavimosi arenas ne tik kaip dalyvė, bet ir kaip priimanti šalis. Tai suteikia motyvacijos ir mūsų jauniesiems sportininkams, kurie tikrai turi potencialo ir svarbu, kad tęstų darbą toliau. Fechtavimasis Lietuvoje išgyvena atgimimo laikotarpį ir būtent nuo dabartinių jaunių ir jaunimo priklausys būsimi šio sporto pasiekimai ir ateitis", - tiki R. Ažukienė.

Trenerė taip pat pasidžiaugė, jog iš karto po čempionato prasidėjo keturias dienas truksianti treniruočių stovykla, kurioje dalyvaus daugiau nei 60 sportininkų ir jų trenerių iš viso regiono, o užsiėmimus bei seminarus ves Europos fechtavimosi konfederacijos trenerių tarybos prezidentas Oktavianas Zidaru.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS