G. Savukynas: tikslas – įveikti atrankos barjerą | kl.lt

G. SAVUKYNAS: TIKSLAS – ĮVEIKTI ATRANKOS BARJERĄ

  • 0

„Suomiai – tikrai įkandamas riešutas, jie – ne iš elito“, – sakė Lietuvos vyrų rankinio rinktinės strategas Gintaras Savukynas, sužinojęs, su kuo teks žaisti pasaulio čempionato atrankos mačą.

Susitiks 2024 m. pavasarį

Lietuvos rankininkai 2025 m. pasaulio čempionato atrankos antrame etape išmėgins jėgas su Suomijos nacionaline komanda. Pirmos rungtynės numatytos 2024-ųjų kovo 13 d. suomių aikštėje, atsakomosios – kovo 17 d. Lietuvoje.

Per visą pasaulio čempionatų istoriją Suomijos ir Lietuvos rinktinės finalo turnyruose yra dalyvavusios po kartą. 1956 m. suomiai užėmė keturioliktą vietą, 1997 m. mūsiškiai buvo dešimti.

Lietuvos ir Suomijos ekipos iki šiol sužaidė šešerias oficialias rungtynes – 1995, 2008 ir 2014 m. Tris pergales iškovojo lietuviai, kartą laimėjo suomiai, du susitikimai baigėsi lygiosiomis.

2023-iųjų sausį Rygoje įvykusiame Baltijos taurės turnyre mūsų šalies rankininkai pralaimėjo suomiams 26:27.

Lietuvos ir Suomijos ekipos iki šiol sužaidė šešerias oficialias rungtynes, trejas iš jų laimėjo mūsiškiai.

Suomių vedlys – tituluotas

„Tąkart Latvijos sostinėje abi rinktinės žaidė ne stipriausių sudėčių. Iki būsimo 2024-ųjų mačo – dar daugiau nei trys mėnesiai, daug kas priklausys nuo to, kokią sudėtį surinksime tiek mes, tiek varžovai. Sau keliame vienintelį tikslą – įveikti šį atrankos barjerą etapą, – kalbėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris G. Savukynas, 2016–2020 m. dirbęs Suomijoje ir treniravęs Europos čempionų lygoje rungtyniavusią Ryhimekio „Cocks“ ekipą. – Manau, kad visi varžovai, kurie galėjo mums tekti antrame etape: suomiai, estai, italai ar slovakai – yra panašaus pajėgumo. Šiose šalyse rankinis populiarus, nacionalinės komandos – tarp Europos vidutiniokių.“

Pasaulio čempionato atranką nuo pirmo etapo pradėję Suomijos rankininkai sutriuškino Didžiosios Britanijos atstovus – 25:16 ir 33:12. Rezultatyviausiai žaidė per dvejas rungtynes 19 įvarčių pelnęs Benjaminas Helanderis. 25-erių metų Suomijos rinktinės lyderis praeitą vasarą grįžo į Švedijos „Alingsas HK“ komandą, o anksčiau tris sezonus žaidė viename stipriausių Vokietijos „Rhein-Neckar Lowen“ klube, su kuriuo iškovojo Vokietijos taurę.

Nuo 2019 m. Suomijos rinktinę treniruoja žinomas Švedijos specialistas, triskart olimpinis vicečempionas, dukart pasaulio ir keturiskart Europos čempionas Ola Lindgrenas.

Lauks mūšiai su elitu

Pasaulio čempionato atrankos antro etapo mačus taip pat žais Estijos ir Ukrainos, Belgijos ir Italijos, Slovakijos ir Izraelio arba Liuksemburgo komandos.

Nugalėtojų (gal tarp jų bus ir lietuviai) lauks lemiami atrankos išbandymai – komandos iš Europos elito, o kurios – paaiškės pasibaigus 2024 m. Europos čempionato finalo turnyrui (jame dalyvaus Švedijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Islandijos, Norvegijos, Slovėnijos, Danijos, Portugalijos, Lenkijos, Nyderlandų, Serbijos, Juodkalnijos, Čekijos, Šiaurės Makedonijos, Austrijos, Šveicarijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Kroatijos, Rumunijos, Graikijos, Farerų salų ir Sakartvelo rinktinės).

Tačiau trys iš šių ekipų kelialapius į pasaulio čempionatą užsitikrins anksčiau – būtent Europos čempionate. Be to, garantuotas vietas jau turi 2025 m. planetos pirmenybių organizatoriai – kroatai, danai ir norvegai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS