Galvosūkis rankininkams – atšauktos stovyklos ir skrydžiai | kl.lt

GALVOSŪKIS RANKININKAMS – ATŠAUKTOS STOVYKLOS IR SKRYDŽIAI

Lietuvos vyrų ir moterų rankinio rinktinėms, nekantriai laukusioms svarbiausių sezono kovų, skubėti nebėra kur. Europos rankinio federacija (EHF) nurodė nukelianti lietuvių atrankos mačus su lenkais ir  moterų akistatas su italėmis.

EHF paskelbė dėl koronaviruso grėsmės neribotam laikui nukelianti visas 2021 m. pasaulio čempionato 2-ojo atrankos etapo rungtynes. Lietuvos vyrų rinktinė balandžio 16 d. išvykoje turėjo žaisti su Lenkijos rankininkais, o balandžio 19 d. atsakomasis mačas turėjo vykti Vilniaus "Siemens" arenoje.

Kol kas data, kada turėtų būti sužaistos šios rungtynės, nėra skelbiama. Pagal išankstinį tvarkaraštį šiame etape laimėjusi rinktinė birželio 5–11 d. paskutiniame atrankos etape susikautų su Baltarusijos rankininkais.

Kiek anksčiau buvo atšauktos ir moterų Europos čempionato atrankos rungtynės. Lietuvaitės kovo 26 ir 29 d. turėjo susitikti su Italijos rankininkėmis.

"Visi elgiasi protingai ir atsakingai. Taip pat ir mes, – teigė Lietuvos rankinio federacijos generalinis sekretorius Miglius Astrauskas. – Iš pradžių manyta, kad pandemija bus suvaldyta iki Velykų, bet dabar dėliojasi kitoks vaizdas."

Šiuo metu yra sustabdytos ir visos EHF organizuojamos klubų varžybos: Čempionų lyga, Europos taurė ir Europos iššūkio taurė.

"EHF iš pradžių visas tarptautines varžybas sustabdė iki balandžio 12 d. Mes savo treniruočių stovyklą Lenkijoje planavome pradėti balandžio 13 d. Tada būtume spėję sužaisti su lenkais išvykoje, o balandžio 19 d. buvo numatytas mačas Vilniaus "Siemens" arenoje. Dėl šios datos irgi atrodė pataikyta, nes vėliau Vilniaus savivaldybė uždraudė bet kokius masinius renginius iki balandžio 17 d. Tad šio draudimo pažeidę nebūtume. Viskas kabojo ant plauko, bet vėliau paaiškėjo, kad taip laviruoti nebereiks", – aiškino M.Astrauskas.

– Kaip keisis moterų rinktinės tvarkaraštis?

– Kilus problemų Italijoje, svarstėme variantą abu mačus žaisti Lietuvoje, bet kai Italija užsidarė visiškai, nutarėme akistatas nukelti į birželio pradžią. Tokią atsarginę datą skyrė EHF. Taip pasielgė ir kitos rinktinės. Pagal dabartinį planą mūsų moterys gegužės paskutinę savaitę turėtų žaisti su Vengrija namie ir su Juodkalnija išvykoje, o jau tada birželio pradžioje priimtume itales ir po savaitės vyktume pas jas.

– Kaip rinktinių kandidatai palaikys sportinę formą?

– Tai padaryti sudėtinga. Kalbėjomės su mūsų legionieriais Prancūzijoje (Gerdas Babarskas, Jonas Truchanovičius ir Vaidotas Grosas), pas juos, kaip ir pas mus, čempionatas sustabdytas, visos treniruotės atšauktos, salės uždarytos. Aišku, galima bandyti sportuoti individualiai, bet tai neatstos tinkamo pasirengimo. Visiems teks kažkaip prisiderinti.

– Ar daug organizacinių iššūkių dėl radikaliai pasikeitusių planų teko federacijai?

– Žinoma, juk buvo užsakytos salės, viešbučiai, skrydžiai. Teko atšaukti treniruočių stovyklą Lenkijoje, taip pat skrydį į Romą ir atgal. Laukiame, kol skrydžius oficialiai atšauks oro linijų bendrovės, nes įprastai jos mainais siūlo keisti kelionės datas, o mums tai netinka. Negalime įšaldyti pinigų, kurie reikalingi mūsų rankiniui. Juolab kad šiemet planavome į pasaulio ir Europos čempionatų kovas deleguoti net penkias rinktines. Tiesa, gerai, kad pagaliau pajudėjo valstybės lėšos. Pirmosioms dokumentus susitvarkiusioms federacijoms jau paskirta 50 proc. pernykštės sumos. Anksčiau šių dotacijų dydį žinodavome jau gruodį, tad galėjome ramiai planuotis savo išlaidas. Šiemet procesas smarkiai vėlavo, gelbėjo tik mūsų Olimpinio komiteto lėšos.

– Panašu, kad ilgam sustabdyti ir Lietuvos čempionatai. Paskutiniu rankinio renginiu prieš karantiną tapo Garliavoje finišavusios Baltijos moterų rankinio lygos turas. Kokie įspūdžiai apie šias varžybas?

– Gerai, kad spėjome turą surengti kaip tik iki karantino pradžios. Tiesa, turėjome žaisti be žiūrovų. Tarp Lietuvos klubų konkurencijos trūksta, nes mūsų aukščiausiojoje lygoje žaidžia tik keturios komandos. Tad galimybė pasigalynėti su geriausiomis Baltarusijos ir Ukrainos ekipomis yra labai vertinga. Jaunimas gali mokytis ir matyti, į kokį lygį mes turime lygiuotis. O nuo varžovių atsiliekame ne taip ir daug. Tiek bronzos medalius iškovojusi Kauno rajono "Cascada-HC Garliava SM", tiek Kauno "ACME-Žalgiris" grūmėsi iki pabaigos, galbūt šiek tiek nusileido fiziniais duomenimis, bet žaidimo greičiu ir taktiniu išmanymu – nė kiek. Norėtųsi, kad ir Baltijos lygoje būtų daugiau rungtynių, nes čia grūdinasi mūsų jaunimo ir kitų rinktinių narės. O kol kas džiaugiamės tą lygą apskritai atgaivinę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

TTT

Koks dar galvosūkis tiems rankininkams, visur karantinas, o jie vis galvoja, lai varo į ranką idiotai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS