Išskirtinė sporto vertybė – nesavanaudiški poelgiai | kl.lt

IŠSKIRTINĖ SPORTO VERTYBĖ – NESAVANAUDIŠKI POELGIAI

  • 0

„Kilnus elgesys įkvepia ne mažiau nei iškovoto medalio spindesys“, – pabrėžė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, apdovanodama Kilnaus elgesio sporte laureatus.

Pirmiausia – žmoniškumas

Šiemet pagerbti šešių nominacijų herojai – „Už viso gyvenimo nuopelnus“, „2021 m. kilnus poelgis“, „2021 m. jaunojo sportininko ar jaunimo komandos kilnus poelgis“, „Jaunasis sportininkas – pavyzdys bendraamžiams“, „Fair Play projektas“ ir „Fair play organizacija“.

„Džiugu, kad metai po metų Lietuvoje matome nemažai kilnaus sportinio elgesio pavyzdžių. Tai ne tik apdovanojimai, bet ir priminimas kiekvienam, kad pirmiausia esame žmonės. Todėl galimybė net varžantis ištiesti ranką suklupusiam konkurentui ar prasmingo tikslo siekimas neskaičiuojant darbo valandų yra tai, ko kiekvienas iš mūsų turime siekti“, – sakė Lietuvos kilnaus elgesio sporte („Fair play“) komiteto vadovė olimpietė Austra Skujytė.

Į nominacijas pretenduoti galėjo tiek mėgėjai, tiek profesionalūs sportininkai, kilniu elgesiu pasižymėję aikštėje arba už jos ribų, taip pat sąžiningą sportą, olimpines vertybes, kilnų elgesį sporto varžybose ar bendruomenės gyvenime skatinančios organizacijos ar sporto šakų atstovus, komandas, judėjimus remiančios įmonės.

Ligoniukams suteikia vilties

Už nesuskaičiuojamas valandas, skiriamas onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams, ir kilnų tikslą „Fair Play organizacijos“ nominacijoje apdovanota Rimanto Kaukėno paramos grupė.

Nuo 2012 m. Lietuvoje veikiančio ir suteikiančio vilties, stiprybės ir džiaugsmo onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams fondo tikslas – palengvinti gyvybiškai pavojingomis ligomis sergančių vaikų ir jų šeimų naštą. Padėti jiems išgyventi sunkios diagnozės traumą, ilgą gijimo kelionę ir pripildyti vaikų gyvenimą šviesos. Organizacija aprūpina vaikus reikalinga medicinine įranga, nekompensuojamais medikamentais ir kitomis šeimai reikalingomis priemonėmis, suteikia galimybių svarbiam gydymui, reabilitacijoms, operacijoms užsienyje ir Lietuvoje.

Fondas pildo sergančių vaikų svajones, lanko juos ligoninėje ir namuose. Rengia įvairius renginius ir atrakcijas, organizuoja susitikimus su žymiais sportininkais, dainininkais, aktoriais ir kitais visuomenėje gerai žinomais žmonėmis.

„Kilnus elgesys mūsų fondui reiškia labai daug. Atsigręžiame į tuos, kuriems mūsų pagalba reikalinga dabar, ir į tuos, kuriems gyvenimas meta pačius sunkiausius iššūkius. Visai kaip sporte, taip ir mūsų fondo bendruomenėje gyvenimas neatsiejamas nuo kovos ir bandymo nugalėti, šiuo atveju – ypač sunkias ligas. Tikime, kad susivieniję ir  prasmingai dirbdami galime padėti šiuo metu stokojantiems stiprybės, sveikatos ir pozityvumo. Gera žinoti, kad mūsų veiklą mato ir vertina ne tik šeimos, kurios susidūrė su onkologinėmis ligomis, ir vaikai, kuriems teikiame pagalbą, dovanojame gražių, džiaugsmingesnių akimirkų, tačiau ir sporto bendruomenė“, – džiaugėsi paramos grupės direktorius Laimonas Šiaulys.

Pavyzdžiai ne vien jaunimui

Jaunojo sportininko kilniu elgesiu pripažintas krepšininkės, kineziterapijos specialistės Gintarės Katkutės poelgis per Lietuvos moterų krepšinio lygos B diviziono atkrintamąsias varžybas.

Per rungtynes Gintarė nuskubėjo padėti varžovių komandos lyderei, kuri smarkiai susitrenkė galvą. Dėl to G.Katkutei teko pasitraukti iš varžybų.

„Tokiu atveju nėra net minties, kaip mums sekasi aikštėje, laimime ar atsiliekame. Jei pastebiu, kad susiklosto situacija, kai reikalinga mano pagalba, pergalė pamirštama. Tai pavadinčiau instinktu. Tikrai nesitikėjau, kad kada nors būsiu už tai apdovanota. Manau, kad tai turėtų būti natūralu ir visiems svarbi ši žmogiškoji vertybė – pirmiausia padėti kitam. Todėl šis apdovanojimas mane maloniai nustebino“, – sakė G.Katkutė.

Jaunojo sportininko pavyzdžiu bendraamžiams išrinkta ir apdovanota Jovilė Rackevičiūtė.

18-metė lengvaatletė savo laisvalaikį jau trejus metus savanoriaudama skiria specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams – juos supažindina su lengvąja atletika.

2021 m. rugpjūtį surengtoje Lietuvos triračių sporto asociacijos vasaros stovykloje Jovilė rūpinosi stovyklaujančių vaikų sportiniu ir kūrybiniu užimtumu: organizavo rytines mankštas, mokė vaikus saugaus elgesio prie ežero, įtraukė juos į edukacinius žaidimus, o sporto renginiuose asistavo ir padėjo žmonėms, judantiems neįgaliojo vežimėliais.

„Jau nuo 5 klasės svajoju tapti trenere, todėl, vos gavusi pasiūlymą savanoriaujant dirbti su vaikais, turinčiais specialiųjų poreikių, nė kiek nepabūgau imtis šios veiklos. Nesitikėjau, kad savanoriavimas man atneš tiek džiaugsmo – be galo malonu vaikučiams padėti ir matyti jų šypsenas, kaip jie tobulėja. Jaučiu didelę savo veiklos prasmę ir manau, kad visi turime padėti vienas kitam, kuo galime“, – kalbėjo J.Rackevičiūtė.

Naudinga programa

„Fair Play projekto“ nominacijos prizu apdovanota Kazickų šeimos fondo programa „Jaunimas gali“.

Programa „Jaunimas gali“ įgyvendinama pagal Zimbabvėje vykdomos „Hoops4hope“ (liet. „Vilties lankai“) iniciatyvos pavyzdį. Visus mokslo metus trunkančių savaitinių nemokamų užsiėmimų metu per sportą, diskusijas ir edukacines veiklas programa ugdo asmeninius ir socialinius gebėjimus, suteikia užimtumo ir sveiko gyvenimo galimybių jaunimui Lietuvos regionuose, užtikrinant jiems saugią ir pozityvią aplinką.

„Kazickų šeimos fondas skiria išskirtinį dėmesį švietimui, socialiniams projektams ir atskirtį patiriantiems žmonėms, ypač jaunimui. Programa „Jaunimas gali“ sukurta ir vykdoma norint prisidėti prie regionuose bręstančio jaunimo asmenybių ugdymo ir jau septintus metus yra grindžiama dideliu asmeniniu dėmesiu ir artimu ryšiu. Manome, kad būtent šios vertybės ir padėjo tapti laureatais. Šis apdovanojimas – didelio įdirbio ir sunkaus programos trenerių, koordinatorių darbo pandemijos akivaizdoje rezultatas“, – sakė Kazickų šeimos fondo atstovas Arminas Vareika.

Nugalėjo sunkumus

Už viso gyvenimo nuopelnus apdovanotas ir pagerbtas Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto prezidentas, profesionalus slidininkas, treneris Zenonas Misiūnas.

Septyniolika metų vadovavęs Utenos specialiajai mokyklai-daugiafunkciam centrui, jis daugiau nei 30 metų treniruoja intelekto negalią turinčius vaikus ir jaunuolius. Per treniruotes, varžybas ir keliones į turnyrus svečiose šalyse Z.Misiūnas ne tik artimai pažino negalią turinčius vaikus, bet ir įsitikino, kad aktyvus sportas yra pati geriausia neįgaliųjų įtrauktis į visuomenę. Tai žmogus, buriantis turinčiųjų specialiųjų poreikių bendruomenę per sportą.

„Intelekto negalią turintys vaikai mane susirado patys. Utenoje prie buvusios specialiosios mokyklos rengiau treniruotes slidininkams. Po kiek laiko prie manęs priėjo specialiosios mokyklos direktorius ir pasiūlė organizuoti treniruotes, to visada prašė vaikai. Pagalvojau: jeigu ne aš, tai kas? Sunkumų buvo, bet mums puikiai sekėsi, po metų vaikai jau sudarė konkurenciją kitiems Lietuvos jaunimo čempionatuose, pradėjo laimėti. Į šią veiklą pasnėrė ir visa mano šeima. LTOK apdovanojimas – įvertinimas ne tik man, bet ir visiems specialiosios olimpiados sportininkams“, – pabrėžė Z.Misiūnas.

Atsisakė užmokesčio

Už Metų kilnų poelgį apdovanota Izraelio jaunimo plaukimo rinktinės kineziterapeutė ir fizinio rengimo trenerė Hilla Reuveny, kuri Europos jaunimo čempionato metu padėjo Lietuvos rinktinės plaukikui Aleksui Savickui.

Treneris Žilvinas Ovsiukas papasakojo, kad Aleksas ruošėsi 200 m plaukimo krūtine rungties finalui. Po dviejų plaukimų sportininkui prireikė kineziterapeuto pagalbos. Lietuvos rinktinė savo specialisto neturėjo, tad Žilvinas kreipėsi į šalia dirbusią Izraelio komandos atstovę, pasiūlė sumokėti. Bet Hilla atsisakė imti pinigus ir sutiko padėti lietuviams. Po H.Reuveny atlikto masažo Aleksui pavyko finale 0,02 s. aplenkti antroje vietoje likusį Rusijos sportininką ir laimėti aukso medalį.

„Europos jaunimo čempionatai labai sudėtingi tiek fiziškai, tiek psichologiškai, ypač kai jie vyksta karštą vasarą. Pamačiusi, kad reikia mano pagalbos, nevejodama sutikau padėti kitos šalies komandai. Kai tik galiu, taip elgiuosi nuolat. Juk mes visi kuriame sporto pasaulį ir, manau, tai padeda progresuoti, judėti į priekį. Gavusi Lietuvos apdovanojimą jaučiuosi nuostabiai, mane tai labai nustebino, tikiu, kad tokie poelgiai gali įkvėpti kitus specialistus ir tai sporto pasaulį daro išskirtinį“, – sakė H.Reuveny.

GALERIJA

  • Austra Skujytė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS