Ledo šokėjai neeikvoja laiko spėlionėms | kl.lt

LEDO ŠOKĖJAI NEEIKVOJA LAIKO SPĖLIONĖMS

"Kiekvienąkart norime pasirodyti geriau nei anksčiau ir stengiamės, kad taip būtų", – sakė ledo šokėjas Saulius Ambrulevičius. Lietuvis su partnere amerikiete Allison Reed neseniai pagerino savo bendros karjeros rekordą.

Sėkmė Oberstdorfe

Naują sezoną Lietuvos ledo šokėjai pradėjo rugsėjį Bergame (Italija), kur buvo surengtos Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU) "Challenger Series" kategorijos varžybos.

Rezultatas – 167,48 taško ir šeštoji vieta.

Savo karjeros rekordą A.Reed ir S.Ambrulevičius pagerino beveik po dviejų savaičių Oberstdorfe (Vokietija), kur įvyko tradicinės, jau 51-osios, dailiojo čiuožimo varžybos "Nebelhorn Trophy". Jose dalyvavo 92 sportininkai iš 29 šalių.

Allison ir Sauliaus trumpoji programa buvo įvertinta 73,41 tšk., laisvoji – 106,72 tšk. Bendroje įskaitoje ledo šokėjai, surinkę 180,13 tšk., buvo septinti.

Vėliau laukė vėlgi "Challenger Series" kategorijos išbandymas Espe (Suomija) – "Finlandia Trophy". Rezultatas – 168,33 tšk. ir penktoji vieta.

Galiausiai – elitinės "Grand Prix" kategorijos varžybos Grenoblyje (Prancūzija), kuriose jėgas taip pat išmėgino daugkartiniai pasaulio bei Europos ledo šokių čempionai Gabriela Papadaki ir Guillaume'as Cizeronas, 2019-ųjų Europos čempionato bronzos medalių laimėtojai italai Charlene Guignard ir Marco Fabbri, 2019 m. "Keturių kontinentų" turnyro laimėtojai amerikiečiai Madison Chock ir Evanas Batesas.

A.Reed ir S.Ambrulevičius užėmė 10-ąją vietą (161,73 tšk.).

Šiuo metu Lietuvos ledo šokėjai treniruojasi Oberstdorfe – ruošiasi "Grand Prix" varžyboms "Rostelecom Cup", kurios vyks lapkričio 15–17 d. Rusijos sostinėje Maskvoje.

Tobulina visumą

– Oberstdorfe pagrindinė mūsų treniruočių Europoje bazė. Dabar čia dirbame su treneriu Rostislavu Sinicynu, – interviu "Kauno dienai" sakė S.Ambrulevičius.

– Sauliau, kokioms užduotims skiriate daugiausiai dėmesio?

– Prioritetas – visa programa, ne vien atlikimo technika ar kurie nors kiti komponentai. Gludiname, tobuliname visumą. Prireikus dėl choreografijos tariamės su kitu mūsų treneriu – italu Massimo Scali. Neseniai kai ką pakeitėme laisvojoje programoje, o varžybos patvirtino, kad mūsų korekcijos pasiteisino.

– Kaip vertinate savo rezultatus šį sezoną?

– Pirmos dvejos varžybos susiklostė labai gerai, buvome kupini energijos, azarto. Suomijoje jau buvo sunkiau, gal dėl to, kad daugokai jėgų išeikvojome Italijoje ir Vokietijoje. Kvietimas į "Grand Prix" etapą Grenoblyje buvo netikėtas, tad teko pakoreguoti planus – atsisakyti treniruočių su M.Scali ir peržiūrėti pasiruošimą "Rostelecom Cup" varžyboms. Todėl vos ne paskubomis pasirengėme startui Prancūzijoje, tai atsiliepė rezultatams. Bandysime atsigriebti Maskvoje, juo labiau kad Grenoblyje įsitikinome: mūsų sprendimai – teisingi, tereikia daugiau padirbėti.

– Pernai "Rostelecom Cup" varžybas užbaigėte būdami šeštoje vietoje. Kokia pozicija jus tenkintų šiemet?

– Nesiorientuojame į konkrečią vietą. Mums svarbiau – žengti į priekį, ieškoti naujų, vis aukštesnio lygio saviraiškos sprendimų. Be to, kiekvienas "Grand Prix" etapas – savaip skirtingas, konkurencija – irgi, tad išankstinės spėlionės ar pažadai sau ir kitiems – kad galbūt bus vienaip ar kitaip yra ne tai, kam reiktų gaišti laiką.

Per varžybas nesiorientuojame į konkrečią vietą. Mums svarbiau – žengti į priekį, ieškoti naujų, vis aukštesnio lygio saviraiškos sprendimų.

– Per varžybas Grenoblyje diskusijų sukėlė G.Papadaki ir G.Cizerono pasirodymas. Ši pora, už trumpąją programą pelniusi 88,69 balo, pagerino pasaulio rekordą ir sulaukė komplimentų už drąsius, emocingus eksperimentus. Ką jūs manote apie Prancūzijos ledo šokėjų kompozicijas?

– Jų programos įdomios, bet labiau patiko laisvoji, ji iš tiesų itin savita. Man įspūdingesnė – amerikiečių Madison Chock ir Evano Bateso trumpoji programa. Nedrįsčiau teigti, kad G.Papadaki ir G.Cizeronas šįkart blykstelėjo ypatingu novatoriškumu ir todėl, kaip teigia kai kurie apžvalgininkai, nustelbė klasikai ištikimus konkurentus. Argi jų disko stilius, kaip ir mūsų bliuzas, kvikstepas ar kitų čiuožėjų pasirinkti Brodvėjaus miuziklų motyvai – ne ta pati klasika? Visi ieškome netradicinių klasikos interpretacijų. Praeitą sezoną pasaulio ir Europos čempionai mane stebino labiau.

– Ar jūsų ir Allison karjera klostosi taip, kaip norite?

– Iš tiesų, taip. Stengiamės būti saviti ir dailiojo čiuožimo specialistai į tai jau atkreipė dėmesį, teisėjai mūsų programas vertina vis geriau. Mano ir Allison požiūriai į darbą, ateities siekius sutampa.

– Kada pamatysime jus ant ledo Lietuvoje?

– Mus į gruodį rengiamą šou "Čempionai" pakvietė Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. Oficialiose varžybose iki Europos čempionato, kuris numatytas 2020-ųjų sausį Austrijoje, tikriausiai nedalyvausime.

Kelyje į elitą

A.Reed ir S.Ambrulevičius kartu čiuožti pradėjo 2017-aisiais.

Šiemet sausį Minske (Baltarusija) įvykusiame Europos čempionate Allison ir Saulius užėmė 13-ąją vietą (164,11 tšk.).

Kovo mėnesį pasaulio čempionate Saitamoje (Japonija) Lietuvos ledo šokėjai buvo septyniolikti (168,06 tšk.).

Europoje į pajėgiausiųjų dešimtuką olimpiečiai M.Drobiazko ir P.Vanagas prasimušė per ketverius metus: debiutas 1992-aisiais – 15-oji vieta, o 1996-aisiais – šeštoji vieta.

Legendinių Lietuvos ledo šokėjų žygis į pasaulio čempionato dešimtuką buvo trumpesnis: 1992-aisiais – 17-oji vieta, 1994-aisiais – devintoji.

2000-aisiais M.Drobiazko ir P.Vanagas iškovojo pasaulio ir Europos čempionatų bronzos medalius, treti jie buvo ir 2006-aisiais Europos čempionate.

Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias, 2011 m. Europos čempionate užėmę 12-ąją vietą, 2012-aisiais ir 2014-aisiais buvo devinti, o pasaulio čempionatuose per savo karjerą į dešimtukus nepateko.

Statistika

Geriausi 2019–2020 m. sezono ledo šokėjų rezultatai:

1. Gabriella Papadaki ir Guillaume'as Cizeronas (Prancūzija) – 222,24 taško, 2. Madison Hubbell ir Zachary Donohue (JAV) – 209,55 tšk., 3. Piper Gilles ir Paulas Poirier (Kanada) – 209,01 tšk., 4. Aleksandra Stepanova ir Ivanas Bukinas (Rusija) – 206,57 tšk., 5. Madison Chock ir Evanas Batesas (JAV) – 204,84 tšk., 6. Charlene Guignard ir Marco Fabri (Italija) – 203,34 tšk., 7. Laurence Fournier Beaudry ir Nikolajus Sorensenas (Kanada) – 201,00 tšk., 8. Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas (Rusija) – 198,14 tšk., 9. Lilah Fear ir Lewisas Gibsonas (Didžioji Britanija) – 195,35 tšk., 10. Kaitlin Hawayek ir Jeanas-Lucas Bakeris (JAV) – 194,77 tšk.

20. Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius (Lietuva) – 180,13 tšk.

Šaltinis: ISU.

GALERIJA

  • Lūkesčiai: 25-erių amerikietės ir 27-erių lietuvio svajonė – dalyvauti 2022-ųjų žiemos olimpiadoje.
  • Sėkmė: per „Nebelhorn Trophy“ varžybas Allison ir Saulius pagerino savo karjeros rekordą <span style=color:red;>(kairėje – treneris M.Skotnickis, dešinėje – R.Sinicynas)</span>.
  • Pažintis: A.Reed ir S.Ambrulevičius čiuožti kartu pradėjo 2017-aisiais.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS