Lietuvos buriuotojams Europos „Laser“ čempionatas – tarpinė stotelė link Tokijo | kl.lt

LIETUVOS BURIUOTOJAMS EUROPOS „LASER“ ČEMPIONATAS – TARPINĖ STOTELĖ LINK TOKIJO

  • 0

Spalio 6-13 dienomis Gdanske, Lenkijoje, vykusiame Europos „Laser“ buriavimo čempionate Lietuvai atstovavo 5 sportininkai iš Lietuvos. Pasak jų, pandemijai sumaišius visus ligtolinius treniruočių ir varžybų planus, šis startas buvo svarbiausias šį sezoną ir leido įvertinti esamą pasiruošimą link Tokijo olimpiados.

„Šios varžybos – tai tarpinė stotelė, leidusi įvertinti dabartines savo jėgas. Martis Pajarskas ir Karolis Janulionis šiuo metu intensyviai ruošiasi kvalifikacinėms varžyboms į Tokijo olimpiadą. Kelialapį jau turinčiai Viktorijai Andrulytei tai neabejotinai svarbi pasiruošimo dalis link starto olimpiadoje.

Buriavime, norint palaikyti iš tiesų aukštą sportinę formą be galo svarbus ne tik fizinis pasirengimas ar individualios treniruotės, tačiau ir galimybė kuo dažniau varžytis su stipriais konkurentais. Tam reikia tarptautinių varžybų ir stovyklų. Pandemija, deja, šią galimybę iš mūsų sportininkų atėmė ar bent ženkliai apribojo“, – po sportininkų finišo teigė Lietuvos „Laser“ asociacijos prezidentas Adomas Janulionis.

Pasak jo, didesnes rinktines su itin pajėgiais sportininkais turinčios šalys dabartinės tarptautinės izoliacijos atžvilgiu turi didesnį pranašumą. Lietuviams tuo tarpu didžiąją sezono dalį teko leisti treniruojantis namų akvatorijose ir nesutinkant kitų konkurentų. Vis dėlto, pasak „Laser“ asociacijos prezidento, bus ieškoma sprendimų, kaip šią konkurencingo pasiruošimo dalį sportininkams būtų galima suorganizuoti.

„Čempionate varžėmės su labai stipriu laivynu – net sunku pasakyti, ko iš stipriausių nebuvo. Tačiau esmė ta, kad visą sezoną praktiškai neturėjome stiprių varžybų, ruošėmės individualiai. Paskutinės rimtos varžybos buvo Japonijoje prieš metus. Čia atvažiavom nežinodami nei savo vietos laivyne, nei savo lygio. Klaidų buvo nemažai, buvo galima ir geriau, tačiau užimta 21 vieta (20-ta tarp europiečių) nuteikia optimistiškai. Buvo aplenktos ir kai kurios pasaulio čempionės, ir šiaip žinomos pavardės“, – po finišo teigė olimpinį kelialapį jau iškovojusios V. Andrulytės treneris Linas Eidukevičius.

„Laser Standard“ klasės buriuotojai dar turi šansą iškovoti kelialapį į Tokijo olimpiadą, tačiau kol kas dėl pandemijos tiksliai nežinoma, kada ir kur vyks kvalifikacinės varžybos. Ši nežinia taip pat sunkina pasiruošimo planus, mat žinant konkrečią akvatoriją, būtų galima ir pasiruošimo procesą organizuoti atsižvelgiant į kvalifikacinių varžybų akvatorijos specifiką (vidaus vandenys ar jūra) bei vyraujančius vėjus.

Tuo tarpu šiame Europos čempionato bendroje įskaitoje po 6 dienų ir 12 lenktynių „Laser Radial“ moterų grupėje, kur iš viso varžėsi 107 buriuotojos, V. Andrulytė užėmė 21 vietą. „Laser Standard“ klasėje, kur startavo 126 buriuotojai, į auksinį laivyną patekęs M. Pajarskas finišavo 59, sidabriniame laivyne Karolis Janulionis finišavo 9 vietoje (72 vieta bendroje įskaitoje), Vėjas Strelčiūnas – 24 vietoje (87 vieta bendroje įskaitoje). „Laser Radial“ vyrų grupėje, kur varžėsi 30 dalyvių, jaunąją buriuotojų kartą atstovaujantis Radvilas Janulionis užėmė 16 vietą.

Varžybose vyravo permainingos sąlygos – nuo lengvo ir vidutinio stiprumo vėjo iki stipraus, nuo pakankamai didelių bangų iki lygaus vandens, tad sportininkams teko jėgas išmėginti itin įvairiomis sąlygomis.

Europos čempionu „Laser Standard“ klasėje tapo Didžiosios Britanijos buriuotojas Michaelis Beckettas. Pirmąją vietą „Laser Radial“ moterų grupėje iškovojo olandė Marit Bouwmeester, „Laser Radial“ vyrų grupėje – taip pat Olandijos atstovas Paulas Hamettemanas. Visi rezultatai – čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS